ΈΞΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ DATA ROOM ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Ενδιαφέρον από τουλάχιστον 6 εταιρίες, τέσσερις  ελληνικές και δύο ξένες, συγκέντρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες,  το data room για τον διαγωνισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας, που αφορά  στη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. 29/11 που λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών, θα φανεί ποιές εταιρίες είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

Τα πεδία που έχουν προκηρυχθεί αφορούν στις περιοχές  Κεντρικό – Νότιο Τμήμα της Λεκάνης του Στρυμόνα, Ακροπόταμος στην Καβάλα, Δυτικό Τμήμα της Λεκάνης του Δέλτα του Νέστου και η Λεκάνη του Δέλτα του Έβρου. Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ), η οποία οριοθέτησε τις τέσσερις  περιοχές δημιούργησε το data room με το πληροφοριακό υλικό για τα γεωλογικά και τα γεωθερμικά στοιχεία.

Τους σχετικούς φακέλους για τις περιοχές έχουν λάβει η Energean,  η Helleniq Energy , η Motor Oil και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς και δύο εταιρίες από το εξωτερικό, εκ των οποίων η μία από τη Βρετανία, ανέφεραν έγκυρες πηγές.

Οι επενδυτές που θα αναδειχθούν από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό θα πρέπει να κάνουν ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό του κατάλληλου γεωθερμικού δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τις μέχρι σήμερα μελέτες προκύπτει ότι η χώρα μας διαθέτει ένα σχετικά αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό, το οποίο με την κατάλληλη εκμετάλλευση θα μπορούσε σε πρώτη φάση να αποδώσει 60 MW ηλεκτρισμού ως το 2026.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας στα τέλη Μαΐου με στόχο να έχει ολοκληρωθεί τις αρχές Οκτωβρίου. Τελικώς δόθηκε παράταση, μετά από αίτημα των υποψήφιων επενδυτών που ζήτησαν επιπλέον χρόνο να μελετήσουν τα στοιχεία

Ας σημειωθεί ότι το ΕΣΕΚ προβλέπει τη συμμετοχή της γεωθερμίας στο εγχώριο παραγωγικό δυναμικό ηλεκτρισμού με ισχύ 100 MW ως το 2030.

[ΠΗΓΗ: https://www.businessenergy.gr/, της Μανταλένας Πίου, 29/11/2023]