Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των Ορυκτών Πρώτων Υλών, οι χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες για τα εξορυκτικά έργα, η ανάγκη αύξησης της πρωτογενούς παραγωγής, η αξιοποίηση καινοτόμων πρακτικών, οι επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και η αποδοτικότερη χρήση και βελτίωση των διαδικασιών και των τεχνολογιών ανακύκλωσης, ήταν μεταξύ των θεμάτων, που απασχόλησαν τη συζήτηση, στον 8ο Ελληνικό Κοινοτικό Διάλογο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες (8th Greek Raw Materials Community Dialogue), που διοργανώθηκε από τον φορέα EIT RawMaterials-Regional Center Greece και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ο 8ος Ελληνικός Κοινοτικός Διάλογος για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες τονίζει τη σημασία Ορυκτών Πρώτων Υλών ως προαπαιτούμενου για την μελλοντική κοινωνική ευημερία και πρόοδο. Τα κυριότερα συμπεράσματα περιλαμβάνουν:
- Κρίσιμες και στρατηγικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες στην Ελλάδα: Τουλάχιστον 16 κοιτάσματα στρατηγικών ή/και κρίσιμων πρώτων υλών με σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, διαθέτει η Ελλάδα.
- Πρωτοβουλίες νομοθετικής παρέμβασης: Ελπίδες περαιτέρω ανάπτυξης στην εξορυκτική βιομηχανία της χώρα μας, δίνουν οι πρώτες πολιτικές πρωτοβουλίες νομοθετικής παρέμβασης.
- Η καινοτομία των startups ως καταλύτης: Η αξιοποίηση της καινοτομίας των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αλματώδους ανάπτυξης για τις Ελληνικές επιχειρήσεις του εξορυκτικού κλάδου.
- Σημαντικές προκλήσεις της βιομηχανίας: Η χρονοβόρα διαδικασία των αδειοδοτήσεων, το κανονιστικό πλαίσιο και το κόστος παραγωγής είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για την εξορυκτική βιομηχανία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
- Ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ: Διαρκής πτώση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ παρατηρείται τα τελευταία 30 χρόνια στην παραγωγή Ορυκτών Πρώτων Υλών.
Ο Διευθυντής του Περιφερειακού Κέντρου Πρώτων Υλών του EIT RawMaterials HUB Greece, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Ιωάννης Πασπαλιάρης, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ένα από τα κύρια ζητήματα για την διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης και της επίτευξης μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης έως το 2050, είναι η διασφάλιση της βιώσιμης προμήθειας Ορυκτών Πρώτων Υλών, κυρίως των κρίσιμων που απαιτούνται για ψηφιακές εφαρμογές και καθαρές τεχνολογίες όπως επίσης για τον τομέα των μεταφορών, με τη διαφοροποίηση των προμηθειών τόσο από πρωτογενείς όσο και δευτερογενείς πηγές. Η βιώσιμη εξόρυξη και διαχείριση των φυσικών πόρων και η μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της καινοτομίας και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των βασικών αλυσίδων αξίας της ΕΕ, είναι ουσιώδεις για την επίτευξη μιας αποδοτικής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής οικονομίας».
Ειδικοί εμπειρογνώμονες, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων της εξορυκτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας, σημαντικοί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας των Ορυκτών Πρώτων Υλών, ρυθμιστικές αρχές, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τον κλάδο, Έλληνες και Ευρωπαίοι επενδυτές, σύμβουλοι επενδύσεων και εκπρόσωποι χρηματοδοτικών φορέων, παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στο διάλογο που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2023, στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα, οι καινοτομίες καθώς επίσης οι ανάγκες και οι επενδυτικές ευκαιρίες στη βιομηχανία των Ορυκτών Πρώτων Υλών, καθώς διανύουμε την εποχή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με τη φιλόδοξη αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης European Green Deal και την Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Critical Raw Materials Act).
[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, 14/11/2023]