ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ “27”: Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των ανά την περιφέρεια περιοδειών του, προκειμένου να στηρίξει τις “γαλάζιες” υποψηφιότητες στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για τη Γρανάδα, που θα αποτελέσει για τις επόμενες 48 ώρες το σκηνικό της άτυπης Συνόδου Κορυφής των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μία συγκυρία, κατά την οποία κυριαρχούν οι συζητήσεις για το στρατηγικό προσανατολισμό και την ενίσχυση της γεωπολιτικής ισχύος της Ευρώπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει σήμερα το “παρών” στην τρίτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (συμμετέχουν 47 αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων) με το κυρίως μενού, σε κάθε περίπτωση, να έρχεται στο προσκήνιο την Παρασκευή, καθώς οι “27” της Ένωσης θα θέσουν επί τάπητος μία σειρά από κομβικά για τις Βρυξέλλες ζητήματα. Κι αυτό, γιατί οι ηγέτες των κρατών-μελών θα θέσουν στο… μικροσκόπιο:

  • Τη διεύρυνση, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
  • Τη στρατηγική ατζέντα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Τις προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Το μεταναστευτικό.

Στο μέτωπο της διεύρυνσης, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ αυτής ως μία επένδυση για το μέλλον. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, πάγια ελληνική θέση είναι ότι η διαδικασία ένταξης στην Ένωση αποτελεί μία διαδικασία, η οποία βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Πρόκειται, δηλαδή, όπως λένε χαρακτηριστικά για μία διαδικασία με κανόνες και αιρεσιμότητα και σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα, ο πρωθυπουργός, στην παρέμβαση που θα πραγματοποιήσει αναμένεται να τονίσει πως η Ελλάδα (κράτος-μέλος που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης) είναι μία χώρα που πέρασε και υπερέβη κρίσεις και μπορεί να συμβάλει στη σχετική συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει η ελληνική πρωτεύουσα, λίγες ώρες πριν την πρωθυπουργική παρουσία στη Γρανάδα, αυτό που προέχει για την ευρωπαϊκή οικογένεια είναι να στρέψει την οπτική της σε δύο κρίσιμα μέτωπα. Τη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και την κλιματική αλλαγή. Δύο κρίσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. “Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών του Νότου στη Βαλέτα, πρέπει να γίνουν περισσότερα για την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής. Ταυτόχρονα και όσον αφορά στη σημασία της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού, είναι σαφές ότι η Ευρώπη  και όχι οι διακινητές πρέπει να θέσει τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, σχολιάζουν στελέχη.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η Αθήνα τονίζει ότι πρόκειται για θέματα που πρέπει να ενταχθούν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται τώρα. “Το ζήτημα αυτό ανέδειξε ο πρωθυπουργός με επιστολή που απηύθυνε στους ηγέτες της MED9, ζητώντας συντονισμό και κοινή δράση στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει με κοινή επιστολή των εννέα ηγετών προς τον Σαρλ Μισέλ”, σημειώνουν παράγοντες της κυβέρνησης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων (σημείο καμπής που θα απασχολήσει τις συζητήσεις των 27 στη Γρανάδα) η ελληνική θέση είναι κοντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κι αυτό γιατί απαιτείται μία ισορροπία, ανάμεσα στην ευελιξία και την ιδιοκτησία, ώστε τα κράτη-μέλη να χαράζουν τη δική τους δημοσιονομική “διαδρομή”, προκειμένου να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η “μάχη” των αυτοδιοικητικών

Με την επιστροφή του από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης…έκλεισε μία βεντάλια επισκέψεων και δημόσιων παρεμβάσεων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τον “γαλάζιο” μηχανισμό να κινείται σε…κόκκινες στροφές στον πολιτικό δείκτη.

Όπως έπραξε και στις παρεμβάσεις του σε Βύρωνα και Κόρινθο, έτσι και χθες ο πρωθυπουργός εξέπεμψε μηνύματα πανστρατιάς στα στελέχη της οδού Πειραιώς και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας τοποθετήσει ήδη τον πήχη των προσδοκιών της κυβερνητικής παράταξης. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη νίκη στις 13 περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, στους οποίους η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει πολιτική στήριξη. “Να δώσουμε αυτό τον αγώνα μαζί, συντονισμένα, να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές και διαφωνίες αναπόφευκτα προκύπτουν πάντα”, σημείωσε, στην ομιλία του στην Κοζάνη, με τα κλιμάκια υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να κορυφώνουν τις επισκέψεις τους στις περιφερειακές ενότητες μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Τα…ραντάρ του μηχανισμού της οδού Πειραιώς είναι (κατά κύριο λόγο) στραμμένα στις περιφέρειες εκείνες που αποτελούν το…κλειδί για την επίτευξη του στόχου της επικράτησης σε ολόκληρο τον…χάρτη. Και οι περιφέρειες αυτές είναι τα Ιόνια νησιά, η Δυτική Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. “Δίνουμε αυτήν την πολιτική στήριξη στις περιφέρειες όχι μόνο για να δώσουμε πολιτική διάσταση σε μία μάχη, η οποία εκ των πραγμάτων έχει τέτοια χαρακτηριστικά, αλλά για να καταδείξουμε την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στα πρόσωπα και στις ομάδες των περιφερειακών ηγεσιών. Δίνω μεγάλη σημασία στη σωστή συνεργασία μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακής διοίκησης. Και αυτό αποκτά μία ξεχωριστή σημασία, εάν αναλογιστεί κανείς τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 5/10/2023]