ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ

Τον ρόλο του κορυφαίου ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου στις μεγάλες αναταραχές επιβεβαιώνει τελευταία ο χρυσός με την τιμή του να ενισχύεται έως και 9% μετά την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου. Τα σενάρια για το που θα φτάσει το πολύτιμο μέταλλο βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη για τους ειδικούς της αγοράς και συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Θα έχουν αποτέλεσμα οι ειρηνευτικές προσπάθειες με αποτέλεσμα να ηρεμήσουν τα πράγματα και να υποχωρήσει η τιμή του χρυσού ή θα πάμε σε γενίκευση του πολέμου και θα δούμε νέα ιστορικά υψηλά;

Η σταθερά ανοδική πορεία του χρυσού διακόπηκε στις αρχές της εβδομάδας αλλά η… μάχη συνεχίζει να δίνεται για το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων, το οποίο έσπασαν τα futures Δεκεμβρίου την περασμένη Παρασκευή. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αγορές θα παραμείνουν νευρικές όσο θα προχωρά η χερσαία επίθεση που ετοιμάζει το Ισραήλ στη Γάζα. Είναι επίσης λογικό οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων και ιδιαίτερα του χρυσού να επηρεαστούν βραχυπρόθεσμα από το αν θα κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή. 

Αυτή τη στιγμή η τιμή spot διαμορφώνεται γύρω στα 1.974 δολάρια ανά ουγγιά και η τιμή του συμβολαίου Δεκεμβρίου στα 1.985 δολάρια ανά ουγγιά. Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά spot εμφάνισε κέρδη άνω του 2,5%, φτάνοντας στο τέλος της έως τα 1.997 δολάρια, ενώ τα futures έφτασαν στα 2.009 δολάρια. Στο βασικό σενάριο, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η τιμή θα φτάσει στα 2.050 δολάρια στο επόμενο τρίμηνο και θα παραμείνει εκεί για τον επόμενο χρόνο. 

Στην περίπτωση που η ένταση κλιμακωθεί, θεωρείται δεδομένο ότι οι τιμές του χρυσού θα σπάσουν άμεσα το φράγμα των 2.000 δολαρίων, ενώ υπάρχουν προβλέψεις ακόμη και για νέα ιστορικά υψηλά στο απευκταίο σενάριο που ο πόλεμος γενικευτεί. Για παράδειγμα, στο σενάριο εμπλοκής της Χεζμπολάχ και εν συνεχεία του Ιράν στις εχθροπραξίες, καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής γιατί πολύ απλά στις αγορές θα επικρατήσει πανικός και στον πανικό ο χρυσός θα λειτουργήσει ως το δημοφιλέστερο ασφαλές καταφύγιο. 

Στο σενάριο που αποδώσουν οι ειρηνευτικές προσπάθειες είναι εύλογο να υποχωρήσουν οι τιμές του χρυσού. Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές εκτιμούν ότι με δεδομένο ότι η Μέση Ανατολή θα θυμίζει ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί, ο χρυσός θα παραμείνει για καιρό σε υψηλά επίπεδα. 

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που ο χρυσός φλερτάρει με τα 2.000 δολάρια. Τα futures ξεπέρασαν τα 2.000 δολάρια τον Μάρτιο και έφτασαν έως τα 2.085 δολάρια στις 4 Μαΐου 2023. Το ψυχολογικό φράγμα έσπασε για λίγο και στα τέλη Ιουλίου. Μέσα στο τελευταίο 12μηνο οι τιμές του χρυσού έχουν ενισχυθεί περίπου κατά 20%, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. 

Επενδυτικά καταφύγια υπάρχουν πολλά, όπως το δολάριο, το ελβετικό φράγκο, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο κ.ά. Όταν όμως σημειώνονται σοβαρά επεισόδια που εμπεριέχουν τον υψηλότερο βαθμό κινδύνου, όπως η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, που μετέτρεψε σε πυριτιδαποθήκη τη Μέση Ανατολή, ο χρυσός παραδοσιακά προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τα futures του χρυσού σημείωσαν άνοδο 10% σε λίγες ημέρες φτάνοντας από το επίπεδο των 1.887 δολαρίων στα 2.078 δολάρια, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε αποκλιμάκωση παρά τη συνέχιση του πολέμου. 

Στο θετικό σενάριο που θα αποφευχθούν τα χειρότερα στη Μέση Ανατολή, το πόσο θα υποχωρήσουν οι τιμές θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και από τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων. Αν η Αμερική αποφύγει μία βαθιά ύφεση και φανεί ότι θα ανακάμψει γρήγορα, το ενδιαφέρον για ασφαλή καταφύγια θα περιοριστεί και η διόρθωση θα είναι μεγαλύτερη.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κωνσταντίνου Μαριόλη, 25/10/2023]