ΠΟΙΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Οι ακυρώσεις πτήσεων από το Τελ Αβίβ, οι οποίες οδηγούν σε ακυρώσεις κρατήσεων από Ισραηλινούς, που σχεδίαζαν να επισκεφθούν την χώρα μας έχουν επιφέρει ένα απροσδόκητο πλήγμα στο εγχώριο τουριστικό προϊόν. Τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Ισραήλ με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, εκτός από το ανθρωπιστικό κομμάτι, που προέχει, έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι βλέπουν μια άκρως δυναμική αγορά να χάνεται τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. 

Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός από το Ισραήλ δεν περιορίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν αλλά εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους λόγω κυρίως της κοντινής απόστασης και των συχνών δρομολογίων. 

Η Ελλάδα αποτελεί από τις πρώτες επιλογές των Ισραηλινών όχι μόνο για να περάσουν τις διακοπές τους αλλά και για να κάνουν ψώνια, να διασκεδάσουν καθώς η χώρα μας παραμένει ένας σχετικά φθηνότερος προορισμός σε σχέση με άλλους της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη δυναμική αντικατοπτρίζεται και στους αριθμούς των διακινηθέντων επιβατών στο Ελ. Βενιζέλος. 

Συγκεκριμένα, το Τελ Αβίβ βρέθηκε στην κορυφή των διεθνών προορισμών του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, ενώ το Ισραήλ κατέλαβε την 8η θέση με το μεγαλύτερο αριθμό διακινηθέντων επιβατών στο δίκτυο εξωτερικού στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, φθάνοντας τους 457.000 στο φετινό επτάμηνο συμπεριλαμβανομένων των ξένων και των Ελλήνων ταξιδιωτών ενώ κατετάγη έβδομο σε επίπεδο διεθνών αφίξεων, επίδοση που μεταφράζεται σε 187.000 επιβάτες, καταγράφοντας άνοδο 77% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτητική κίνηση από το Ισραήλ έχει μεγαλώσει κατά έξι φορές από το 2009 μέχρι το 2022 στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών με την φετινή χρονιά να μην αποτελεί εξαίρεση.

Από Ισραηλινούς το 11% των διανυκτερεύσεων στη Θεσσαλονίκη 

Εκτός, όμως, από την Αθήνα, οι Ισραηλινοί τουρίστες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε προορισμούς όπως η  Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Ρόδος, η Μύκονος και η Ζάκυνθος. “Είναι ενδεικτικό ότι για το 2023 το 11% των διανυκτερεύσεων στην Θεσσαλονίκη αντιστοιχεί σε Ισραηλινούς πολίτες “, σημειώνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος. 

Ο έμπειρος επιχειρηματίας από την βόρεια Ελλάδα επισημαίνει ότι η απώλεια της αγοράς του Ισραήλ δεν είναι αμελητέα ενώ έχει επηρεάσει αρνητικά τα τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής εξαιτίας των ακυρώσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ελπίζουν οι εχθροπραξίες να τελειώσουν σύντομα και να επανέλθει η σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Εκτός, όμως, από τους τουρίστες από το Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί αρκετές επενδύσεις στον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο από Ισραηλινούς επενδυτές και ομίλους. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν ο ισραηλινός όμιλος της Brown hotel καθώς και της Fattal Hotel, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε ένα χορό επενδύσεων σε ξενοδοχεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, τα οποία κατά κύριο λόγο απευθύνονται σε επισκέπτες από το Ισραήλ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ματίνας Χαρκοφτάκη, 12/10/2023]