ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΛΙΘΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

Ποια είναι η νούμερο ένα ιδιωτική εταιρεία εξόρυξης λιθίου στον κόσμο; Είναι εύκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση; Η απάντηση στο ερώτημα είναι σαφής. Η Albemarle Corporation, με μακρά ιστορία και έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία λιθίου στον κόσμο.

Οι ρίζες της εταιρείας χρονολογούνται από το 1887 όταν δημιουργήθηκε η Albemarle Paper Manufacturing Company με μια μικρή ομάδα εργαζομένων, η οποία παρήγαγε στυπόχαρτο. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1962, η εταιρεία δανείστηκε 200 εκατ. δολάρια για να αγοράσει τη μεγάλη εταιρεία παραγωγής χημικών Ethyl Corporation. Το 1994, η εταιρεία χαρτιού ανεξαρτητοποίησε τις δραστηριότητες παραγωγής χημικών προϊόντων της Ethyl και εισήχθη στο χρηματιστήριο ως Albemarle Corporation.

Σήμερα, η αγορά μιας μετοχής της Albemarle Corporation -που περιλαμβάνεται στο δείκτη Fortune 500– ανέρχεται σε 180 δολάρια ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Albemarle απασχολεί περίπου 7.400 άτομα, δραστηριοποιείται σε 75 χώρες και έχει ένα δίκτυο 2.300 πελατών σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία διαθέτει περιφερειακά γραφεία πωλήσεων και διοίκησης στο Πεκίνο, τμήμα των δραστηριοτήτων λιθίου στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, μια επιφανειακή εκμετάλλευση εξόρυξης λιθίου στο Greenbushes της Αυστραλίας και περισσότερες από 25 άλλες εκμεταλλεύσεις σε επτά ηπείρους. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, η εταιρεία είχε κεφαλαιοποίηση 21,1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Η Albemarle ανακοίνωσε 3,5 δισ. δολάρια σε προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση 90 εκατ. δολαρίων από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στήριξη της παραγωγής λιθίου στο ορυχείο Kings Mountain στη Βόρεια Καρολίνα.

Εκτός από το λίθιο, η Albemarle παράγει επίσης ποτάσα (χλωριούχο κάλιο) για λιπάσματα και άλλες βιομηχανικές χρήσεις, διαλύματα αλάτων που χρησιμοποιούνται σε οργανικούς διαλύτες, μολυβδαίνιο, βρώμιο και υδρίδια μετάλλων για διάφορους σκοπούς.

Η εταιρεία έκανε προσφορά 4,3 δισ. δολαρίων για να εξαγοράσει την Liontown Resources Limited με έδρα την Αυστραλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα τίμημα που αντιστοιχεί σε 1,94 δολάρια ΗΠΑ ανά μετοχή. Η Albemarle συνήψε επίσης μια συμφωνία προμήθειας με τη Ford Motor Co το Μάιο 2023 και θα παρέχει στην αυτοκινητοβιομηχανία 100.000 τόνους υδροξειδίου του λιθίου ποιότητας παραγωγής μπαταριών για μια πενταετία. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ το 2026.

Στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2023, η εταιρεία είχε περίπου 1,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών και 3,5 δισ. δολάρια σε συνολικό μακροπρόθεσμο χρέος. Οι καθαρές πωλήσεις της Albemarle αυξήθηκαν σημαντικά από έτος σε έτος στα τέλη Ιουνίου κατά 123%, στα 9,66 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Στην έκθεση του Αυγούστου της Allied Market Research στο Oregon αναφέρεται ότι η αγορά εξοπλισμού εξόρυξης λιθίου, θα ανέλθει σε 2,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2032, αυξανόμενη με σημαντικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 16,2% για τα επόμενα εννέα χρόνια.

[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, με πληροφορίες από mugglehead.com, 11/10/2023]