Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Την αύξηση των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης, κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα ζητήσει η Ελλάδα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών στη Γρανάδα. Αυτό επεσήμανε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η χώρα μας σήμερα είναι οικονομικά ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες που χτύπησαν πρωτίστως την περιοχή της Θεσσαλίας.

“Η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είναι ένας θεσμός που επιτρέπει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου να συνομιλούν και να συζητούν τα φλέγοντα ζητήματα, τα οποία απασχολούν σήμερα την Ευρώπη. Και αύριο θα έχουμε την ευκαιρία στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο να συζητήσουμε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης και τις άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Να συζητήσουμε τις προκλήσεις στο μέτωπο της μετανάστευσης. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο συμβούλιο για τον κανονισμό της μετανάστευσης και του ασύλου. Μία σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης γραμμής. Όμως, θα επιμείνω στην ανάγκη και πάλι να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμο ζητήματος που αφορά την Ευρώπη”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

“Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά όσον αφορά στις δράσεις της κλιματικής προσαρμογής. Είχα την ευκαιρία και στη Μάλτα, στη σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, να επαναλάβω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων αυτών κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση εάν τυχόν μία χώρα υποστεί φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση. Η Ελλάδα σήμερα είναι οικονομικά ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες που χτύπησαν πρωτίστως την περιοχή της Θεσσαλίας και θέλω να εκφράσω, για ακόμη μία φορά την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι εντός των υφιστάμενων πλαισίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα δίνοντας στη χώρα μας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους, για να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.  

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 5/10/2023]