ΣΗΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Έχοντας εκπέμψει ήδη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το σήμα της συνολικής επανεκκίνησης, μετά από μία μακρά περίοδο διαχείρισης μικρότερων ή μεγαλύτερων κρίσεων, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα, στις έντεκα το πρωί, το υπουργικό συμβούλιο.

Με ατζέντα που είναι εστιασμένη στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, σε τομείς όπως το Κράτος και η δημόσια Υγεία, αλλά και σε θέματα που κινούνται στο μέτωπο της καθημερινότητας των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει τον τόνο της συνεχούς παραγωγής έργου. Η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που θα δώσουν…σάρκα και οστά στο κυβερνητικό πρόγραμμα της τετραετίας και, κυρίως, η αποτελεσματικότητα στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων μετατρέπεται σε…πήχη για τους επόμενους μήνες, όσο τα…γαλάζια ραντάρ είναι στραμμένα και στα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί που, όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, οι πρώτες κινήσεις και οι πρώτες επιλογές προσώπων δείχνουν μία εκκίνηση καμωμένη από…παλαιά υλικά.

“Περιμένουμε να ακούσουμε πλέον τη διατύπωση συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων, γιατί η αντιπαράθεσή μας μαζί του προφανώς θα είναι πολιτική, όπως και με την αξιωματική αντιπολίτευση, και αναμένουμε -χωρίς να αισιοδοξούμε- να φύγει από το δρόμο της τοξικότητας και του διχαστικού λόγου. Οι πρώτες επιλογές δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν το τόσο νέο, περισσότερο παλιό μου φαίνεται, αλλά, προφανώς, όλα θα κριθούν στην πορεία…Όλοι πρέπει να κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Θεωρώ ότι η επικοινωνία είναι μία από τις πολύ σημαντικές πτυχές και της πολιτικής, γιατί μέσα από την επικοινωνία μπορούν οι πολίτες να μάθουν τι λες, τι κάνεις, τι θες να κάνεις, τον απολογισμό σου και τον προγραμματισμό σου, τις ιδέες σου, τις σκέψεις σου, αρκεί να υπάρχει περιεχόμενο. Το αν υπάρχει ή όχι περιεχόμενο, το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό από την ίδια την επικοινωνία, μένει να το δούμε στην πράξη…Μένει να δούμε εάν υπάρχουν θέσεις, ποιες είναι αυτές οι θέσεις και πώς αυτές οι θέσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Μακάρι να αποκτήσει ο τόπος μια αξιόπιστη και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση η οποία να κάνει, προφανώς, και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Έτσι λειτουργούν οι Δημοκρατίες. Να αντιπροτείνει συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Η ατζέντα

Η πρώτη, μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στους τομείς του Κράτους, της Υγείας, της Δικαιοσύνης και της Παιδείας, περιλαμβάνει μία σειρά από νομοσχέδια, τα οποία, όπως επισημαίνουν παράγοντες, αποτυπώνουν το μεταρρυθμιστικό τέμπο της κυβέρνησης. Στη διάρκεια του…ραντεβού της υπουργικής ομάδας με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει την καταγραφή και τις πρώτες εκτιμήσεις των καταστροφών στα έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, μετά το πέρασμα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας “Ντάνιελ”. Αμέσως μετά σειρά θα πάρουν:

  • -Η παρουσίαση από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και την υφυπουργό, Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου, που σχετίζεται με το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.
  • -Η παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του νομοσχεδίου για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
  • -Η παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2021/1187 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2021, περί μέτρων εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και 2022/738 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Απριλίου 2022, περί μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές.
  • -Η παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα και του άρθρου 1 της Οδηγίας 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, όσον αφορά στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εμπορικού δικαίου ως προς τους αποκλεισμένους διευθυντές.
  • -Η παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, του νομοσχεδίου για την εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.
  • -Η παρουσίαση από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, του ερανιστικού νομοσχεδίου.
  • -Η εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, για τους στόχους των υπουργείων για το 2024.
  • -Η εισήγηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για μία σειρά από έργα. Όπως, η σύμβαση ανάθεσης και λειτουργίας συντήρησης του δικτύου του μετρό της Θεσσαλονίκης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 27/9/2023]