H διαδικασία αυτή συνέβη πριν από περίπου 1,8 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν συγκρούστηκαν η Δυτική Αυστραλία και η Βόρεια Αυστραλία.
Τα ροζ διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια και περιζήτητα – ένα κλειστό πλέον ορυχείο στην Αυστραλία ήταν η πηγή προέλευσης του 90% των έγχρωμων πολύτιμων λίθων.
Τα καλύτερης ποιότητας ροζ διαμάντια μπορούν να πωληθούν για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Αλλά μια ανακάλυψη που έγινε στην ίδια περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη νέων κοιτασμάτων.
Οι επιστήμονες που μελετούν το κοίτασμα διαμαντιών Argyle της Δυτικής Αυστραλίας, όπου βρισκόταν το ορυχείο, δήλωσαν ότι έχουν πλέον καλύτερη κατανόηση των γεωλογικών συνθηκών που είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό των ροζ διαμαντιών και άλλων χρωματικών ποικιλιών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications.
Χρησιμοποιώντας λέιζερ για να αναλύσουν ορυκτά και πετρώματα που εξήχθησαν από το κοίτασμα Argyle, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλούσια σε ροζ διαμάντια περιοχή σχηματίστηκε κατά τη διάσπαση της αρχαίας υπερηπείρου Νούνα, πριν από περίπου 1,3 δισεκατομμύρια χρόνια.
«Ενώ η ήπειρος που θα γινόταν η Αυστραλία δεν διαλύθηκε, η περιοχή όπου βρίσκεται το Argyle «τεντώθηκε», γεγονός που δημιούργησε κενά στον φλοιό της Γης για να εκτοξευθεί το μάγμα στην επιφάνεια, φέρνοντας μαζί του ροζ διαμάντια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Hugo Olierook, ερευνητής στο Κέντρο John de Laeter του Πανεπιστημίου Curtin στο Περθ της Αυστραλίας.
Πώς σχηματίζονται τα ροζ διαμάντια
Τα περισσότερα κοιτάσματα διαμαντιών βρίσκονται στη μέση των αρχαίων ηπείρων – μέσα σε ηφαιστειακά πετρώματα που έχουν μεταφέρει γρήγορα διαμάντια από βαθιά μέσα στο εσωτερικό της Γης στην επιφάνεια.
Ωστόσο, για να γίνουν τα διαμάντια ροζ ή κόκκινα, πρέπει να υποστούν έντονες δυνάμεις από συγκρουόμενες τεκτονικές πλάκες, οι οποίες συστρέφουν και λυγίζουν τα κρυσταλλικά τους πλέγματα. Τα περισσότερα καφέ διαμάντια σχηματίζονται επίσης με αυτόν τον τρόπο.
Στο Argyle, η διαδικασία αυτή συνέβη πριν από περίπου 1,8 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν συγκρούστηκαν η Δυτική Αυστραλία και η Βόρεια Αυστραλία, μετατρέποντας τα κάποτε άχρωμα διαμάντια σε ροζ, εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τον φλοιό της Γης.
Πώς όμως αυτά τα χρωματιστά διαμάντια έφτασαν προς την επιφάνεια; Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα κοιτάσματα Argyle είναι ηλικίας 1,3 δισεκατομμυρίων ετών, από την εποχή που η αρχαία υπερήπειρος Νούνα διαλυόταν σε θραύσματα.
Οι υπερήπειροι, οι οποίες σχηματίζονται όταν πολλές ήπειροι ενώνονται για να σχηματίσουν μια ενιαία ξηρά, έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές στη γεωλογική ιστορία της Γης.
«Χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ μικρότερες από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας σε βράχους που παρέχονται από την Rio Tinto (την εταιρεία στην οποία ανήκε το ορυχείο), βρήκαμε ότι το Argyle είναι ηλικίας 1,3 δισεκατομμυρίων ετών, το οποίο είναι 100 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα είχε σχηματιστεί ως αποτέλεσμα της διάσπασης μιας αρχαίας υπερηπείρου.» είπε ο Olierook.
Οι συγγραφείς πρότειναν ότι η διάσπαση της Nuna μπορεί να άνοιξε ξανά την παλιά συγκυρία που άφησαν πίσω τους οι συγκρουόμενες ήπειροι, επιτρέποντας στους βράχους που φέρουν διαμάντια να ταξιδέψουν μέσω αυτής της περιοχής για να σχηματίσουν το μεγάλο κοίτασμα διαμαντιών.
Πώς θα βρεθούν περισσότερα
Αυτή η αλυσίδα γεγονότων, σύμφωνα με τη μελέτη, υποδηλώνει ότι οι καμπές των αρχαίων ηπείρων μπορεί να είναι σημαντικές για την εύρεση ροζ διαμαντιών – και μπορεί να καθοδηγήσουν την εξερεύνηση για άλλα κοιτάσματα.
«Τα περισσότερα κοιτάσματα διαμαντιών έχουν βρεθεί στη μέση των αρχαίων ηπείρων, επειδή τα ηφαίστεια που τα φιλοξενούν είναι εκτεθειμένα στην επιφάνεια και τα βρήκαν οι εξερευνητές», δήλωσε ο Olierook.
«Το Argyle βρίσκεται στη «ραφή» δύο τέτοιων αρχαίων ηπείρων, και αυτές οι άκρες συχνά καλύπτονται από άμμο και χώμα, αφήνοντας την πιθανότητα ότι παρόμοια ηφαίστεια γεμάτα με ροζ διαμάντια είναι ακόμη ανεξερεύνητα».
(Φωτό: MATS SILVAN VIA GETTY IMAGES)
[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, από CNN, 22/9/2023]