Με τις συσκέψεις, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι επικεντρωμένες τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη διαχείριση της κρίσης στη θεσσαλική γη και στην εφαρμογή του σχεδιασμού για τη στήριξη των πληγέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Σε ένα σκηνικό διαφορετικό σε σύγκριση με αυτό των προηγούμενων ετών, η πρωθυπουργική ομιλία, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” θα αποτελέσει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τη… γέφυρα που θα ενώσει στόχους και κινήσεις στο μέτωπο της επόμενης ημέρας του Κράτους και της Πολιτικής Προστασίας. Η σφοδρότητα των ακραίων φαινομένων, η κλιματική αλλαγή που απαιτεί αναθεώρηση των πλάνων της κρατικής μηχανής, τα κενά και οι παραλείψεις ετών…βροντοφωνάζουν για την ανάγκη αλλαγών, δημιουργώντας μία νέα πιεστική πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που θέλει τη δημιουργία ενός νέου συστήματος προστασίας για τους πολίτες, πιο αποτελεσματικού και πιο δυναμικού. Και σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να είναι εστιασμένο ένα μεγάλο κομμάτι της παρέμβασης Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση, εν αναμονή και των απαντήσεων που θα δοθούν στην καθιερωμένη κυριακάτικη συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.
Οι εντολές που έχουν δοθεί, σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στο 48ωρο της Έκθεσης είναι σαφείς. Μόνο οι υπουργοί τα χαρτοφυλάκια των οποίων σχετίζονται με την οικονομία και την παραγωγικότητα θα δώσουν εφέτος το “παρών” στη συμπρωτεύουσα. Οι υπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα βρίσκονται στο πεδίο και στα υπουργεία τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην πραγματοποιεί…βόλτα στα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης, αλλά μόνο την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς και τη συνέντευξη Τύπου στις δώδεκα το μεσημέρι της Κυριακής. “Είναι ακόμα μία πολύ σημαντική ευκαιρία να αναλύσει ο πρωθυπουργός τις προτεραιότητές του, να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πως αυτές θα γίνουν πραγματικότητα. Θα μετατραπούν, δηλαδή, σε νόμους, σε πράξεις, σε κινήσεις, σε πρωτοβουλίες”, σημείωσε, από το βήμα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” θα είναι επικεντρωμένη στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους για τη χώρα τομείς. Πέραν της αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας, πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν:
- Οι αλλαγές στο Κράτος.
- Η επόμενη ημέρα στην Υγεία.
- Η αναβάθμιση της Παιδείας.
- Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.
- Η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
“Ο όρος-κλειδί για τον πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό, τον οποίο χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός τον Ιούλιο και στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, θα είναι κυρίαρχος και στην ομιλία του Σαββάτου. Ο στόχος να φτάσουμε, σε κάθε πτυχή, τα ευρωπαϊκά δεδομένα παραμένει σταθερός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει, ακριβώς, αυτόν το δρόμο”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη.
Μικραίνει το “καλάθι”
Οι καταστροφές από τα πύρινα μέτωπα του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλά και οι βαθιές πληγές στους τέσσερις νομούς του θεσσαλικού κάμπου είναι αναμενόμενο να…μικραίνουν το καλάθι των παροχών στο μέτωπο της οικονομίας. “Δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ομιλία του στη ΔΕΘ ή καμία ομιλία, ως μια αφορμή να παρουσιάσει ένα…καλάθι ή μια ακόμα ευκαιρία για παροχολογία…Μια από τις βασικές προτεραιότητες διαχρονικά της κυβέρνησης προφανώς είναι η συνεχής και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Εκεί αποσκοπούσε και το οικονομικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες, εκεί θα επικεντρωθεί και το σύνολο της οικονομικής μας πολιτικής”, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, δίνοντας μία πρώτη γεύση των οικονομικών ανακοινώσεων από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, που θα είναι σαφώς περιορισμένες. Η εκτίμηση ότι το συνολικό κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία θα ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και η απόφαση να διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7%, φαίνεται να…θέτουν εκτός πλάνου την επέκταση του market pass μέχρι του τέλους του έτους. Η ενίσχυση των συνταξιούχων που δε θα λάβουν αύξηση θα είναι μειωμένη στα 100 με 150 ευρώ, ενώ είναι πιθανό να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2024. Παράλληλα, κανονικά θα προχωρήσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, χωρίς να υπάρξει οριζόντια επιδότηση στην αντλία.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 15/9/2023]