ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ «ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ – ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ… ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Πρώτη του Αυγούστου σήμερα και ως είθισται η μερίδα του λέοντος των Ελλήνων ξεκινάει -ή επιλέγει- να κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Το μοντέλο ‘ήλιος + θάλασσα’ και ξεκούραση κυριαρχεί, ωστόσο όπως διαπιστώνει στο ρεπορτάζ του το GRTimes.gr οι ξενοδόχοι δεν έχουν τις προσδοκώμενες κρατήσεις από την ελληνική αγορά, που όπως φαίνεται, παρά τον πληθωρισμό εξακολουθεί και ξοδεύει, έναντι των Βαλκανίων.

Τριήμερα, τετραήμερα όμως και μονοήμερα και διήμερα είναι κλεισμένα στα συστήματα των κρατήσεων των ξενοδοχείων από Έλληνες πελάτες για τον υψηλότερο μήνα διακοπών του χρόνου, τον Αύγουστο.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε το GRTimes.gr σ’ ότι αφορά τον οδικό τουρισμό, για προορισμούς κοντινούς ή και πιο μακρινούς από Θεσσαλονίκη, συνομιλώντας με φορείς της ξενοδοχίας διαπίστωσε ότι ακόμη και στις μέρες μας, με τον πληθωρισμό να χτυπάει ‘κόκκινο’, οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι πελάτες, σ’ ότι αφορά το τι αφήνουν στις τοπικές οικονομίες!

Λευκάδα – Για μονοήμερα και διήμερα οι Έλληνες

Είναι νησί των Επτανήσων, ωστόσο για να φτάσει κανείς, δεν χρειάζεται να μπει σε πλοίο και να πληρώσει τα… εξ’ αμάξης, αλλά φτάνει στον προορισμό του οδικώς!

Η Λευκάδα φέτος, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, έχει πρόβλημα και όπως φαίνεται, το τελικό πρόσημο της σεζόν θα είναι αρνητικό. «Είμαστε χειρότερα του αναμενόμενου, όμως δεν είναι αυτό το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολύ χαμηλή ποιότητα τουριστών» δηλώνει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας Μανώλης Θερμός. Όπως ο ίδιος εξηγεί αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την αρνητική πλευρά του τουρισμού.

«Είναι πρωτόγνωρο φέτος για τη Λευκάδα» επισημαίνει εξηγώντας πως φέτος το νησί κατακλύζεται από Βαλκάνιους σε ποσοστό 90%, με πρώτους τους Ρουμάνους, και ακολουθούν οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι και οι Μολδαβοί.

‘Άμυνα’ στο τουριστικό προϊόν της Λευκάδας εξακολουθεί να κρατάει ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός, με Βρετανούς τουρίστες κατά κύριο λόγο να επιλέγουν παραδοσιακά αυτό το είδος τουρισμού.

Στο 80% ο Αύγουστος

Η εικόνα στο νησί της Λευκάδας είναι -30% σε ποσότητα, σε σχέση με πέρυσι, και -50% σε ποιότητα. Ο Αύγουστος καταγράφει πληρότητες της τάξεως του 80% ενώ σ’ ότι αφορά την ελληνική αγορά, «μέχρι στιγμής, ήταν ανύπαρκτη, μόνο μέσω Κοινωνικού Τουρισμού, ή με κάποια λεωφορεία για 1 διανυκτέρευση, maximum δυο’ έτσι δεν μπορεί να δουλέψει στο σύνολό του ο κλάδος του τουρισμού» δηλώνει ο κ. Θερμός.

Για τον Αύγουστο, ξεκινούν δειλά δειλά και οι Έλληνες, με κρατήσεις για μόλις 1-2 νύχτες, όταν πέρυσι ήταν 5-7 μέρες. «Και οι τιμές;» ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, η οποία αριθμεί σ’ όλο το νησί 5.000 ξενοδοχειακές κλίνες. «Οι τιμές έχουν παραμείνει οι ίδιες, κυμαίνονται μεταξύ 60 – 80 ευρώ, σε ξενοδοχεία 2 και 3 αστέρων, δίκλινο με πρωινό» αναφέρει.

Σ’ ότι αφορά τις βίλες που το νησί διαθέτει τουλάχιστον 900, προς ενοικίαση, εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, και αυτή τη στιγμή έχουν μια πληρότητα της τάξεως του 40%. Οι τιμές για τις βίλες με πισίνα κλπ. στη Λευκάδα κυμαίνονται περί τα 300 – 400 ευρώ/διανυκτέρευση.

Πάργα – Λείπει από την αγορά ο Έλληνας

Η Ήπειρος είναι μια… ‘ήπειρος’ από μόνη της, η οποία προσφέρει τουρισμό όλο το χρόνο με βουνό, θάλασσα, λίμνες, ποτάμια, ποικίλες δραστηριότητες, γαστρονομία, ήθη και έθιμα κλπ.

Το παραλιακό της μέτωπο κάθε χρόνο κατακλύζεται από πλήθη τουριστών, ενώ σ’ ότι αφορά τη δημοφιλή Πάργα, όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής Ευθύμης Παππάς, η φετινή σεζόν προχωράει με δυσκολία. Όπως  μας εξηγεί «λείπουν από την αγορά οι Έλληνες», είναι λιγότεροι αλλά και ‘μαγκωμένοι’ στην κατανάλωσή τους. «Δεν συμβαίνει μόνο στην περιοχή μας αυτό, αλλά σ’ όλη την παράκτια ζώνη, μέχρι και Πρέβεζα» προσθέτει ο ίδιος.

Ο Αύγουστος, ο παραδοσιακός μήνας διακοπών των Ελλήνων, ενώ μέχρι πέρυσι είχε έναν μέσο όρο διανυκτερεύσεων τις 5-7 μέρες, φέτος κινούνται στις 3-6 μέρες.

«Πάντα αφήναμε τον Αύγουστο για τους Έλληνες, και σε πολλές περιπτώσεις κάναμε και ειδικές τιμές, ιδίως τα τελευταία χρόνια για να βοηθήσουμε την κατάσταση» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΞΠ Ευθύμης Παππάς.

Και αν πέρυσι, ο Αύγουστος ήταν στο 100% για την περιοχή, φέτος είναι στο 80% πληρότητα, έχοντας μια μείωση της τάξεως του 20%. «Ο Έλληνας ήταν – και είναι- καλός πελάτης, ξοδεύει» επισημαίνει ο κ. Παππάς.

Σ’ ότι αφορά τις τιμές στα ξενοδοχεία της Πάργας, όπως επισημαίνεται κυμαίνονται μεταξύ 50 – 250 ευρώ, οι δε υπόλοιπες εθνικότητες είναι Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Βρετανοί, αύξηση παρατηρείται στους Ολλανδούς, αλλά και οι Βαλκάνιοι – κυρίως Ρουμάνοι και Βούλγαροι- όπως δηλώνει ο κ. Παππάς είναι υψηλού εισοδήματος.

Βόλος – Πήλιο: Ακυρώσεις λόγω πυρκαγιών και ανατινάξεων

Οι πρόσφατες ανατινάξεις σε αποθήκη πυρομαχικών σε στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου, θέμα το οποίο ανέδειξε το GRTimes.gr, όπως φαίνεται, έβαλαν ‘φωτιά’ στον τουρισμό του νομού Μαγνησίας, γενικότερα.

«Είχαμε πολλές ακυρώσεις, τουλάχιστον 200, και μιλάμε για 5ήμερα, 7ήμερα, 10ήμερα» δηλώνει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες ακυρώσεις προέρχονται από Έλληνες πελάτες.

«Οι Έλληνες είναι από τους καλύτερους πελάτες» υπογραμμίζει ο κ. Ζαφείρης, με τις πληρότητες για τον Αύγουστο σε Πήλιο και Βόλο να κινούνται στο σύνολό τους περί στο 75%. Σ’ ότι αφορά τις τιμές, «είναι από 80 έως 160 ευρώ το δίκλινο με πρωινό» ενημερώνει το GRTimes.gr ο κ. Ζαφείρης.

Χαλκιδική – Επιλογές για όλα τα βαλάντια

Και αν «σαν τη Χαλκιδική… δεν έχει», ο Αύγουστος, ο υψηλότερος μήνας για διακοπές, στα ξενοδοχεία του νομού, κινείται με πληρότητες που αγγίζουν το 85% – 90%.

«Η Χαλκιδική αποτελεί δεύτερη κατοικία για πάρα πολλούς Έλληνες, φαίνεται ο κόσμος στα μαγαζιά» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) Γιάννης Λασπάς εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι δεν διαμένουν στα ξενοδοχεία.

Ωστόσο, και για τον Αύγουστο η ζήτηση είναι μεγάλη, «υπάρχουν ξενοδοχεία, από 1 έως 5 αστέρια, για όλα τα βαλάντια, ανάλογα βεβαίως και τη διαθεσιμότητα των δωματίων» επισημαίνει ο κ. Λασπάς.

Σ’ ότι αφορά τους Έλληνες, «παντού υπάρχουν και καλοί και κακοί πελάτες, δεν αφορά μόνο τους Έλληνες» διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΞΧ και προσθέτει «υπάρχει μια μείωση στη μέση διανυκτέρευση, είναι συγκρατημένοι οι Έλληνες, αλλά και εμείς από την πλευρά μας, ως ξενοδόχοι και ως επιχειρηματίες, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον πανικό».

Οι τιμές, σε σχέση με πέρυσι, έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά, κατά 10%, «παραέξω είναι το πρόβλημα, στα αδήλωτα, που ο καθένας ζητάει ό,τι του λείπει» σχολιάζει καυστικά στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γιάννης Λασπάς.

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, της Ντέπυ Χιωτοπούλου, 1/8/2023]