Ο ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΜΟΝΟΨΗΦΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ακόμη και αν υποχωρήσει ο πληθωρισμός το 2024 στα επίπεδα του 2-3% όπως προβλέπει και το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, η ακρίβεια θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη το νούμερο ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών.

Μικρότερος πληθωρισμός το 2024 σημαίνει απλά ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν απλώς με πιο αργό ρυθμό. Ήδη η «πίεση» της κοινωνίας προς την κυβέρνηση για περισσότερα μέτρα στήριξης αναμένεται ότι θα ενταθεί από το φθινόπωρο καθώς τα νοικοκυριά από τη μια θα κάνουν τις αιτήσεις για το νέο market pass και από την άλλη θα συνειδητοποιούν ότι ο λογαριασμός του supermarket θα έχει ανέβει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Αυτό αναμένεται να «πιστοποιήσουν» και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου τα οποία δημοσιεύονται την Πέμπτη: επιμονή των ανατιμήσεων και στον δομικό πληθωρισμό και στα τρόφιμα ενώ εντείνεται η ανησυχία για την πορεία των προϊόντων ενέργειας στους τελευταίους μήνες του 2023 και στο ξεκίνημα του 2024.

Στην πίεση, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει. Θα εγκριθεί η επέκταση του market pass και για τους τελευταίους μήνες του χρόνου; Θα υπάρξει και μια έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση από τις αρχές του 2024; Είναι πιθανό αν βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος. Όμως, αυτό που έχει σημασία -και αναμένεται να τονιστεί σε όλους τους τόνους και από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ- είναι η ανάγκη το εισόδημα των νοικοκυριών να τονωθεί με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ώστε να μην περιμένει η κάθε οικογένεια το επόμενο voucher ή pass.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί αρκετά μέτρα: η δεύτερη διαδοχική αύξηση των συντάξεων -αυτή τη φορά με ένα ποσοστό της τάξεως τους 3,5%- η αύξηση των μισθών στο δημόσιο, η δρομολογημένη αύξηση του κατώτατου μισθού από τον επόμενο Μάιο αλλά και η μείωση των φορολογικών κρατήσεων για τις οικογένειες με παιδιά.

Σε αυτό τον κατάλογο των μέτρων με μόνιμο χαρακτήρα, θα έρθει να προστεθεί ακόμη ένα το οποίο θα αποτελέσει έναν ακόμη «εθνικό στόχο» η μείωση του ποσοστού της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά μετά το πολύ μακρινό 2007-2008. Διπλό το όφελος: πρώτον τουλάχιστον 60-70.000 πολίτες βρίσκουν δουλειά και αυτομάτως φεύγουν από την ανάγκη των κοινωνικών επιδομάτων καθώς αποκτούν το δικό τους εισόδημα.

Και δεύτερον, με το που γίνεται η «κατάκτηση», όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αποκτούν το δικαίωμα στην αυτόματη προσαύξηση του μισθού τους κάθε φορά που θα συμπληρώνουν μια 3ετία προϋπηρεσίας. Είναι ένα δικαίωμα που χάθηκε το 2012 με μνημονιακό νόμο ο οποίος όρισε ότι για να επανέλθουν οι λεγόμενες τριετίες, θα πρέπει το μέσο ετήσιο ποσοστό της ανεργίας να πέσει κάτω από το 10%. Θα γίνει αυτό μέσα στο 2024;

Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα είναι πιο «συντηρητικός» και δεν αναμένεται ότι θα προβλέπει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας θα ενεργοποιήσει σειρά επιδοτούμενων προγραμμάτων για να επισπεύσει την επίτευξη του στόχου. Αύξηση εισοδήματος σε μόνιμη βάση θα φέρει το μονοψήφιο ποσοστό της ανεργίας. Το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο στην αρχική φάση (αν θα έχει αναδρομική ισχύ, αν θα αφορά στην συμπλήρωση της 3ετιας από το έτος επαναφοράς του μέτρου και μετά) θα καθοριστεί με νόμο που θα έρθει αρκετά σύντομα στη Βουλή ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι (εργοδότες και εργαζόμενοι) να γνωρίζουν τους «κανόνες του παιχνιδιού».

Το βέβαιο είναι ότι το να παύσει οριστικά και αμετάκλητα η Ελλάδα να είναι ο ουραγός της Ευρώπης και στον δείκτη της ανεργίας, θα αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Νίκου Ζαργάνη, 29/8/2023]