Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ERIS

Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με το όνομα Eris εξαπλώνεται ήδη, με τις εισαγωγές μάλιστα στα νοσοκομεία να καταγράφουν αυξητική πορεία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). Είναι πλέον η δεύτερη πιο συχνή παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Eris ή αλλιώς EG.5.1 είναι “απόγονος” της Omicron και ταξινομήθηκε για πρώτη φορά ως παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Ιουλίου. 

Η μετάδοσή της όπως δείχνουν τα στοιχεία είναι ραγδαία. Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου αφορούσε ένα στα εννέα κρούσματα, ενώ πλέον αντιπροσωπεύει 1 στα 7.

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προσθέσει την EG.5.1 στη λίστα των παραλλαγών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι τα εξής:

  • -Καταρροή
  • -Πονοκέφαλος
  • -Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • -Φτάρνισμα
  • -Πονόλαιμος

“Καταγράφεται μια μικρή αύξηση στα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων”, σημείωνε εντωμεταξύ η Dr Mary Ramsay, επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης στο UKHSA.

Οι ειδικοί μάλιστα εκτιμούν πως η νέα παραλλαγή Eris είναι πιθανό να κυριαρχήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων και το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ θα αρχίσουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (για το διάστημα από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου), η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και ο αριθμός των εισαγωγών (41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 16, ενώ καταγράφηκαν 24 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87,5 έτη.

Επίσης, κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Omicron, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί. Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 7/8/2023]