ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ: 2.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΣΤΗΝ «ΠΥΛΗ» ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΌΡΟΥΣ – ΙΝΔΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η Ουρανούπολη -η «πύλη» του Αγίου Όρους- των περίπου 1.000 μόνιμων κατοίκων έχει τουρισμό σχεδόν όλο το χρόνο. Το δε καλοκαίρι υποδέχεται περίπου 2.000 επισκέπτες καθημερινά, είτε με τις ημερήσιες κρουαζιέρες είτε για επίσκεψη στο Άγιο Όρος. «Η σεζόν φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίς, από τον Μάρτιο, με θρησκευτικό τουρισμό» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ουρανούπολης Μιχάλης Λεμονιάδης επισημαίνοντας παράλληλα και τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή.

Το τελευταίο χωριό στο οποίο φτάνει ο επισκέπτης ο οποίος σκοπεύει να επισκεφθεί το Άγιο Όρος απέχει 127 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο ώρες για να φτάσει εκεί, καθώς οι δρόμοι για τα μισά και πλέον χιλιόμετρα έχουν κατασκευαστεί αρκετές δεκαετίες πριν.

«Είμαστε ευλογημένη περιοχή, έχουμε δίπλα μας το Άγιο Όρος, έχουμε τουρισμό σχεδόν όλο τον χρόνο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ουρανούπολης Μιχάλης Λεμονιάδης εξηγώντας ότι μια μικρή «κοιλιά» κάνει Δεκέμβριο – Φεβρουάριο, Μάρτιο ξεκινάει με θρησκευτικό τουρισμό και «από τον Απρίλιο και μετά έχουμε πολλούς μόνιμους. Γε γενικές χρονιές είναι πολύ καλή χρονιά» προσθέτει.

Οι πληρότητες αυτήν την περίοδο αγγίζουν σχεδόν το 100%. Οι τουρίστες προέρχονται τόσο από τη Δυτική Ευρώπη όσο και από την Ανατολική, από τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ελλάδα. Ήδη από πέρυσι, έχουν εμφανιστεί και λίγοι Ινδοί τουρίστες, οι οποίοι διαμένουν κυρίως σε μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής, 5άστερα και 4άστερα. «Είναι πολύ καλοί στη συμπεριφορά τους, έχουν βέβαια κάποιες ιδιαιτερότητες στη διατροφή τους, επιλέγουν κυρίως λαχανικά και ψάρια, αποφεύγουν το κρέας» σχολιάζει ο κ. Λεμονιάδης.

Εκτός των παραπάνω αγορών, στην περιοχή απολαμβάνουν τις διακοπές τους και λίγοι Αμερικανοί και Αυστραλοί, έχει κάποιους Ρώσους, περισσότερους Ουκρανούς, οι δε Έλληνες κινούνται σε ένα ποσοστό περίπου 20%. Ο μέσος όρος διαμονής των τουριστών είναι «1 εβδομάδα, 10 μέρες, 15 μέρες, έχει όμως και πολλούς μεμονωμένους» αναφέρει ο πρόεδρος της Ουρανούπολης υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή δέχεται και «υψηλό» τουρισμό και μεσαίας κατηγορίας.

Σχεδόν 2.000 οι ημερήσιοι επισκέπτες

Η περιοχή της Ουρανούπολης, δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αριστοτέλη, από το πορθμείο της Τρυπητής έως και μέσα στον οικισμό διαθέτει περί τις 5.000 με 6.000 κλίνες συμπεριλαμβάνοντας και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τα μικρότερα ξενοδοχεία, αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης, στην είσοδο της Ουρανούπολης λειτουργεί και κάμπινγκ.

Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ουρανούπολης, στο χωριό φτάνουν καθημερινά περίπου 2.000 τουρίστες, εκτός από τους διαμένοντες. Είναι ημερήσιοι επισκέπτες που έρχονται με τις κρουαζιέρες από τη γύρω περιοχή αλλά και κόσμος που έχει για προορισμό του το Άγιο Όρος.

«Από τις κρουαζιέρες έχουμε 700 – 1.000 άτομα καθημερινά, και αυτοί που μπαίνουν στο Άγιο Όρος είναι περίπου 600 – 700 άτομα. Τώρα είναι λίγο “πεσμένα” λόγω ζέστης» δηλώνει ο κ. Λεμονιάδης, κάτι που το διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο χωριό. Εκεί, όπου γύρω στις 2 μετά το μεσημέρι, φτάνουν οι κρουαζιέρες και το κέντρο της Ουρανούπολης και οι ταβέρνες της γεμίζουν ξαφνικά, μέσα στο καταμεσήμερο από κόσμο!

Πάρκινγκ, λιμάνι, δρόμοι τα «αγκάθια»

Καθημερινά από το μικρό λιμάνι του Πύργου του Προσφορίου -σήμα κατατεθέν της Ουρανούπολης- ξεκινούν τα φεριμπότ στα οποία επιβιβάζονται οι άνδρες προσκυνητές, αφού προηγουμένως έχουν εξασφαλίσει από το γραφείο προσκυνητών το Διαμονητήριό τους, για να φθάσουν στο επίνειο του Αγίου Όρους, τη Δάφνη.

Επιπρόσθετα, είναι οι κρουαζιέρες που αναχωρούν, επίσης, από το λιμάνι για την κρουαζιέρα στον Άθω, αλλά και στο γειτονικό νησάκι της Αμμουλιανής, καθώς και στη Βουρβουρού στον Όρμο Παναγιάς, στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Η εικόνα που παρουσιάζει το λιμάνι της Ουρανούπολης, μια περιοχή η οποία υποδέχεται ετησίως περί το 1 εκατ. επισκέπτες, δεν είναι και η καλύτερη. Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr σχετική μελέτη για την ανάπτυξη του λιμένα Ουρανούπολης είχε ξεκινήσει στο παρελθόν και σταμάτησε πριν από 13-14 χρόνια. Η μελέτη για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την αναβάθμιση του λιμένα ‘πνίγηκε’ στο βυθό, και πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια νέα, με τους κατοίκους και επιχειρηματίες του τόπου να ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσει, παίρνοντας ‘σάρκα και οστά’ για ένα λιμάνι, στην ‘πύλη’ του Αγίου Όρους, σύγχρονο με υποδομές.

«Υποδομές, μας λείπουν οι υποδομές. Είχε γίνει μια μελέτη για το δρόμο μεταξύ Τρυπητής και Ουρανούπολης και έχει σταματήσει. Δεν προχώρησε, για διαπλάτυνση, φωταγώγηση, πεζοδρόμηση. Συζητιέται, αλλά πότε θα γίνει» δηλώνει με προβληματισμό ο πρόεδρος της Ουρανούπολης.

Όσο για το πάρκινγκ, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ουρανούπολη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο πάρκινγκ, ένα δημοτικό στην είσοδο της Ουρανούπολης 200 θέσεων και ένα ιδιωτικό 400 – 450 θέσεων προς την άκρη του χωριού, προς τη Μονή Ζυγού. «Δεν επαρκεί, χρειάζεται ένα πάρκινγκ για τουλάχιστον 1.000 θέσεις, έχει πάρα πολύ κόσμο που μένει εδώ, που πηγαίνει και στο Άγιο Όρος. Και εργάτες και μοναχοί και επισκέπτες. Δδεν είναι μόνο το καλοκαίρι το πρόβλημα, είναι και τον χειμώνα» εξηγεί στο GRTimes.gr ο Μιχάλης Λεμονιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φτάνουν οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία, «θέλουν να ψωνίσουν, να πιούν καφέ, να φάνε και δεν βρίσκουν να παρκάρουν. Έχει πολλούς οι οποίοι μπαίνουν στο Άγιο Όρος και αφήνουν τα αυτοκίνητά τους, άλλος για 2 εβδομάδες, άλλος για ένα μήνα, δεν είναι 10-20 αυτοκίνητα, είναι πάρα πολλές αυτές οι περιπτώσεις» υπογραμμίζει.

Εύρεση προσωπικού

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μας παραχώρησε ο πρόεδρος της Ουρανούπολης Μιχάλης Λεμονιάδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μετά τη διετία της πανδημίας και αφορά στην εύρεση προσωπικού για σεζόν.

«Παίζει μεγάλο ρόλο ο εργοδότης σε όλες τις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται σωστά, η συμπεριφορά του εργοδότη να είναι πολύ καλή» σχολιάζει ο κ. Λεμονιάδης προσθέτοντας ότι ο ίδιος ως επιχειρηματίας εστιάτορας δεύτερης γενιάς (σ.σ. το εστιατόριο λειτουργεί από το 1957 στο κέντρο της Ουρανούπολης) «ο Α’ μάγειρας που έχω είναι 35 χρόνια, ο Β’ μάγειρας είναι 20 χρόνια, όλο το προσωπικό, οι σερβιτόροι, άλλος έχει 20 χρόνια, άλλος 25, δεν αλλάζω προσωπικό, το 95% είναι το ίδιο κάθε χρόνο, κάποιους νεαρούς παίρνω για βοηθούς» προσθέτει.

Σε γενικές γραμμές, όπως μας είπε, η Ουρανούπολη  δεν αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού. «Προσπαθούμε, δεν πρέπει να αλλάζουμε προσωπικό, το τέλειο δεν θα το βρεις ποτέ, ξεκινάει όμως από τους εργοδότες» αναφέρει.

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, της Ντέπυ Χιωτοπούλου, 28/7/2023]