ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΝΕΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ

Μετά από δύο συνεχείς προεκλογικές εκστρατείες, στο περιβάλλον της απλής και της ενισχυμένης αναλογικής, μετά από μία πλειάδα περιοδειών σε Αττική και περιφέρεια, μετά από ένα μεγάλο κύκλο “γαλάζιων” παρεμβάσεων, με προμετωπίδα το σύνολο της οικονομικής, κοινωνικής και γεωπολιτικής ατζέντας και τις στρατηγικές για την επόμενη ημέρα της χώρας και για μία Ελλάδα στην…καρδιά της Ευρώπης σε ρόλο πρωταγωνιστικό, οι πολίτες έδωσαν, αργά χθες το βράδυ, ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Το αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί στις κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι εμφατικό και έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης εκκωφαντικής “γαλάζιας” επικράτησης, την 21η Μαΐου. Μία επικράτηση που άνοιξε την οδό της νέας αυτοδύναμης διακυβέρνησης για την οδό Πειραιώς και τον κ. Μητσοτάκη, που κινήθηκαν σε μία ρότα συνεχούς επικοινωνίας με την κοινωνία, με βασικό DNA όχι μόνο το θετικό λόγο και τα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα του 2027, αλλά και την επικοινωνία ενός προγράμματος τετραετίας, το οποίο θέτει στο κέντρο του τον άνθρωπο, τις ανάγκες του, την αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας.

Η Νέα Δημοκρατία σημείωσε χθες ακόμη μία εμφατική νίκη στα χρονικά της Μεταπολίτευσης. Και, όπως επισημαίνουν στελέχη, είναι νίκη της “ισχυρής χώρας”, είναι νίκη του “καθαρού ορίζοντα”, είναι νίκη, αλλά και ψήφος εμπιστοσύνης στη “σταθερότητα” που έχει ανάγκη ο Τόπος σε ένα ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικά και γεωπολιτικά διεθνές περιβάλλον. Και, ακριβώς, αυτή τη σταθερότητα κράτησε συνεχώς στην πρώτη γραμμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δύο προεκλογικές περιόδους του Μαΐου και του Ιουνίου, επισημαίνοντας, σε όλους τους τόνους, ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει το μοναδικό και πλήρως εφαρμόσιμο πρόγραμμα διακυβέρνησης, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Ιουλίου του 2019 και του Μαΐου του 2023, πιστώνεται ακόμα ένα αποτέλεσμα ισχυρού πολιτικού αποτυπώματος, έχοντας κατορθώσει, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της “γαλάζιας” παράταξης όχι μόνο να διευρύνει τα τείχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά να μετατρέψει το κόμμα το πλέον ισχυρό στην κεντροδεξιά ευρωπαϊκή οικογένεια.  Και οι πολίτες άναψαν χθες το μεγάλο…πράσινο φως στον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να εφαρμόσει από σήμερα κιόλας μία πολιτική, η οποία ακουμπάει στην ανάπτυξη, στην οικονομική άνθηση, στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, στους καλύτερους μισθούς και συντάξεις, και, τελικά, σε μία καθημερινότητα, η οποία θα κλείνει πλέον ερμητικά την πόρτα στη δεκαετή κρίση και θα ανοίγει νέες προοπτικές.

Τι ζήτησαν με τη χθεσινή ψήφο τους οι πολίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Να τρέξουν πιο γρήγορα στον δρόμο της προόδου, στον δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Να τρέξουν τομές και μεταρρυθμίσεις για  καλύτερους μισθούς, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για μία καλύτερη δημόσια υγεία, για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μία Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή. Η δυναμική του αποτελέσματος, τα μηνύματα που εξέπεμψε η κοινωνία στα…μπλε παραβάν της ενισχυμένης αναλογικής είναι, όπως σημειώνεται απόρροια μίας τετραετούς πορείας συνέπειας όσον αφορά στις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν το 2019. Μίας στοχευμένης προεκλογικής εκστρατείας, η οποία “αγκάλιαζε” όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτών. Μίας στρατηγικής που γύρισε την πλάτη στην τοξικότητα και προέταξε σχεδόν αποκλειστικά προγράμματα και  βήματα για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, Οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, σε ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και διεθνούς ατζέντας διαδραμάτισαν και αυτές το δικό τους καθοριστικό ρόλο. Όπως και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μεικτά κλιμάκια των υποψήφιων βουλευτών και στελεχών που…σάρωσαν την επικράτεια με συνεχείς επισκέψεις, κράτησαν τα…πόδια τους στο έδαφος, αναφωνώντας ηχηρό “απεταξάμην” σε τυχόν φαινόμενα αλαζονείας και εφησυχασμού. Και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αυτό που ήθελαν οι πολίτες που έχουν βιώσει στην καθημερινότητά τους τη δεκαετή κρίση, ήταν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα κόμμα με καθαρές θέσεις, καθαρή ατζέντα και καθαρούς στόχους για την περίοδο 2023-2027.

“Με το εκλογικό αποτέλεσμα, η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο στην πορεία της. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες δεν έστειλαν μόνο ένα μήνυμα συνέχειας στη διαδρομή που χαράξαμε πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Με ηχηρό και ώριμο τρόπο έκλεισαν οριστικά έναν τραυματικό κύκλο ψέματος και τοξικότητας που κράτησαν πίσω τη χώρα και δίχασαν την κοινωνία, εδραιώνοντας έτσι την εποχή της αληθινής προόδου. Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη τους. Αυτή η απλόχερη στήριξη αυξάνει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ελπίδες τους”, τόνισε, στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, εξέπεμψε ηχηρά σήματα σκληρής δουλειάς, αλλά και μηνύματα προς το εσωτερικό της “γαλάζιας” παράταξης. “Και εγώ προσωπικά νιώθω τώρα βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις. Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, με σχέδιο, αφοσίωση και κυρίως με σκληρή δουλειά. Χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά. Είμαστε, εξάλλου, απέναντι στα προβλήματα και δίπλα σε όλους τους πολίτες. Όσο σημασία, λοιπόν, αποδίδω στην αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης, άλλο τόσο θα πολεμήσω κάθε στάση που θα περιφρονεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και πρέπει να είναι υψηλοί, σε μια δεύτερη θητεία που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μειώσουν τις ανισότητες. Με καλύτερη δημόσια και δωρεάν υγεία. Με ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος. Και μία ισχυρή πατρίδα, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία να τα κάνουμε όλα αυτά πράξη. Η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε έργο την επικράτηση των ιδεών και των πολιτικών συμπεριφορών που δικαίωσε η κάλπη. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Για αυτό και θα επιδιώκω πάντα ευρύτερες συναινέσεις. Όμως ο λαός μάς έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, θα προχωρήσουν με ταχύτητα, καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή τού ελληνικού λαού. Και θα την τιμήσω στο ακέραιο. Απευθύνομαι και σε όσους συμπολίτες μας σήμερα δεν μας ψήφισαν, αλλά και σε όσους δυστυχώς δεν έπραξαν το καθήκον τους, αυξάνοντας σημαντικά την αποχή σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, για να τους υποσχεθώ ακόμα μια φορά ότι θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και οι πολίτες, ιδίως οι πιο αδύναμοι, πρέπει να αισθάνονται το κράτος δίπλα τους σε κάθε δυσκολία”, σημείωσε.

Η επόμενη ημέρα

Αμέσως μετά την ορκομωσία του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη μία το μεσημέρι, αλλά και την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις εκλογές του Μαΐου, θα ξεκινήσει τις πρώτες συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του, προκειμένου η υπουργική ομάδα που θα σχηματιστεί να κάνει πράξη το δια στόματος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μήνυμα “στις 26 Ιουνίου σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε δουλειά”.

Τα στελέχη που θα κληθούν να παραλάβουν τα υπουργικά χαρτοφυλάκια θα βρουν (στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου) τους αποκαλούμενους και μπλε φακέλους. Με τα χρονοδιαγράμματα, τις προτεραιότητες και τους στόχους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Από κοντά, θα…τρέξουν και τα πρώτα νομοσχέδια προς ψήφιση, που θα έχουν ως απώτατο χρονικό ορίζοντα της Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για:

  • -Την επικαιροποίηση-αναβάθμιση του επιτελικού κράτους, την οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων και τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.
  • -Τις δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο σε ορίζοντα τετραετίας.
  • -Την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

Πέραν των πρώτων νομοσχεδίων, πρωταγωνιστές των επόμενων εβδομάδων θα είναι οι τομείς, επάνω στους οποίους στηρίχθηκε ένα σημαντικό κομμάτι της “γαλάζιας” προεκλογικής εκστρατείας. Ή αλλιώς, τα μεγάλα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σχετίζονται με:

  • -Την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  • -Την αναβάθμιση της Παιδείας.
  • -Την ψηφιοποίηση του κράτους.
  • -Την περαιτέρω ισχυροποίηση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας.
  • -Τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
  • -Τις νέες φοροελαφρύνσεις. Στο μέτωπο αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027. Η αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Η μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 26/6/2023]