ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ: ΓΙΑΤΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ – ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Μια νέα έρευνα “αποδομεί” τον γνωστό δείκτη BMI (Body Mass Index – Δείκτης Μάζας Σώματος), καθώς, όπως διαπιστώνει, πολλοί άνθρωποι με “φυσιολογικό” κατά τα άλλα δείκτη μάζας σώματος, μπορεί τελικά να είναι παχύσαρκοι.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος -ο οποίος υπολογίζεται με βάση το ύψος και το βάρος ενός ατόμου, αλλά και το φύλο- είναι ένας απλός τρόπος προσδιορισμού για να δούμε εάν έχουμε φυσιολογικό βάρος ή παραπάνω κιλά. Παράλληλα, χρησιμοποιείται συχνά και από τους γιατρούς για να προσδιοριστεί, για παράδειγμα, εάν κάποιος κινδυνεύει από διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, ποιος πληροί τις προϋποθέσεις για φαρμακευτική αγωγή κατά της παχυσαρκίας ή για βαριατρική χειρουργική.

Οι τιμές του Δείκτη Μάζας Σώματος έχουν καθοριστεί ως εξής:

  • Ελλιποβαρείς: ΔΜΣ μικρότερος από 18,5
  • Φυσιολογικό βάρος: ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 25
  • Υπέρβαρος: ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30
  • Παχυσαρκία κατηγορίας 1: ΔΜΣ μεταξύ 30-35
  • Παχυσαρκία κατηγορίας 2: ΔΜΣ μεταξύ 35-40
  • Σοβαρή παχυσαρκία: ΔΜΣ μεγαλύτερος ή ίσος με 40

Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο ΔΜΣ δεν εντοπίζει πολλές περιπτώσεις παχυσαρκίας. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 10.000 Αμερικανούς ενήλικες, τα οποία συλλέχθηκαν από το 2011 έως το 2018. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 36% ήταν παχύσαρκοι με βάση τον ΔΜΣ τους. Όμως, με βάση το σωματικό τους λίπος, το ποσοστό των παχύσαρκων εκτοξευόταν στο 74%.

“Το βασικό μήνυμα είναι ότι υποτιμούμε τον επιπολασμό της παχυσαρκίας και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με φυσιολογικό ΔΜΣ που όμως είναι υπέρβαροι”, είπε ο Δρ Aayush Visaria από την Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Ο παράγοντας “σωματικό λίπος”

Εκτός λοιπόν από το βάρος και τον ΔΜΣ, μεγάλη σημασία έχει και η κατανομή του λίπους στο σώμα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί.

Όταν το λίπος συσσωρεύεται περισσότερο στην περιοχή της κοιλιάς, οπότε το άτομο έχει αυξημένη περιφέρεια μέσης, είναι πιθανότερο να εμφανίσει υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα και μεταβολικό σύνδρομο, σε σχέση με άτομα που έχουν μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στην περιοχή των γλουτών.

Ένας απλός δείκτης της κατανομής του λίπους είναι η περιφέρεια μέσης. Άνδρες με περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 102 cm και γυναίκες με μεγαλύτερη από 88 cm, δηλαδή όσοι έχουν συσσωρεύσει περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω παθήσεων, όπως επίσης και αναπνευστικά προβλήματα, υπογονιμότητα, διάφορες μορφές καρκίνου.

Το πρόβλημα παράλληλα με το λίπος της κοιλιάς είναι ότι δεν περιορίζεται μόνο κάτω από το δέρμα (υποδόριο λίπος), αλλά περιλαμβάνει και το λίπος που εντοπίζεται βαθύτερα στην κοιλιά, γύρω από τα εσωτερικά όργανα (σπλαχνικό λίπος).

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 16/6/2023]