ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΟΚΤΩ ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ

Τι χρειάζεται για να αποκτήσει κάποιος τον επίγειο παράδεισό του – Από τι καθορίζεται το τίμημα ενός ιδιωτικού νησιού

Με περισσότερα από 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η Ελλάδα διαθέτει μικρούς επίγειους παραδείσους, κάποιοι εκ των οποίων, εκτιμούνται σε 150, αναζητούν, όντας ιδιωτικά νησιά, τους αγοραστές τους. 

Τα ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα είναι κληρονομιά που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και οι ιδιοκτήτες τους αποφασίζουν να τα πωλήσουν λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης, της φορολογίας αλλά και της έλλειψης ρευστότητας που θα τους παρείχε τη δυνατότητα να επενδύσουν σε αυτά.

Μάλιστα κάποια εξ αυτών βρίσκονται στην περιοχή της Χαλκιδικής και φιγουράρουν σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων, όπως το πλέον γνωστό Σπαλαθρονήσι που πωλείται αντί των 10 εκατ. ευρώ.

Το Σπαλαθρονήσι, βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά, στον Τορωναίο Κόλπο και αποτελεί ένα από τα οκτώ νησιά της Χαλκιδικής που βρίσκονται σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων και περιμένουν το νέο τους ιδιοκτήτη.    

Σε σχετική αγγελία που φιγουράρει σε ελληνική ιστοσελίδα αναζήτησης ακινήτων αναφέρεται πως το Σπαλαθρονήσι εκτείνεται σε 700 στρ. ενώ επισημαίνεται πως υπάρχει η δυνατότητα για κατασκευή κατοικιών ή ξενοδοχειακού συγκροτήματος για όσους αναζητούν ένα νησί για επένδυση και όχι για την προσωπική τους απομόνωση.

Όπως συστήνει ο ιστότοπος Private Island Inc, ο οποίος ειδικεύεται στις αγοροπωλησίες ιδιωτικών νησιών «τα ζεστά καλοκαίρια στην Ελλάδα είναι ιδανικά για να χαλαρώσετε στο νησί σας, να πιείτε ούζο και να βουτήξετε στη Μεσόγειο».

Μάλιστα περιγράφοντας το Σπαλαθρονήσι αναφέρει πως πρόκειται για κατάφυτο ήσυχο νησί, αποκομμένο από τη βαβούρα των τουριστών που προσφέρει απομόνωση δίπλα στο βαθύ γαλάζιο καθώς διαθέτει μαγευτικές παραλίες. Βρίσκεται δε σε κοντινή απόσταση από τη Χαλκιδική καθώς και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία». 

Τα αλλά ιδιωτικά νησιά που είναι προς πώληση στη Χαλκιδική

  • Αυτόνομη νησίδα έκτασης 75 στρεμμάτων με πανέμορφες παραλίες και 1.000 ελαιόδεντρα πωλείται στο Στρατώνι αντί 3 εκατ. ευρώ.
  • Νησί 90.000 τμ επίσης στο Στρατώνι πωλείται προς 4,5 εκατ. ευρώ.
  • Στην περιοχή της Παλλήνης καταπράσινο νησί «τροπικής ομορφιάς» όπως αναφέρεται στη σχετική αγγελία, που εκτείνεται σε 106.500 τμ διατίθεται προς πώληση αντί του ποσού των 6,2 εκατ. ευρώ.
  • Νησί 90.000 τμ απέναντι από το ακρωτήρι Ελεύθερα στην περιοχή Σταγείρων – Ακάνθου πωλείται προς 3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στη σχετική αγγελία αναφέρεται πως η αρχική τιμή πώλησης ήταν στα 10 εκατ. ευρώ.
  • Νησί 21.000 τμ, στον όρμο Παναγίας, στη Σιθωνία  πωλείται προς 5,7 εκατ. ευρώ.
  • Νησί 33 στρεμμάτων στην περιοχή Κρυφτός στην Σιθωνία πωλείται προς 2,5 εκατ. ευρώ.
  • Νησάκι 3.070 τμ κοντά στην Αμμουλιανή πωλείται 280.000 ευρώ.

Η ιστορία των ιδιωτικών νησιών

Δεκαετίες μετράει πλέον η ιστορία ιδιωτικών νησιών που βγαίνουν προς πώληση, μαγνητίζοντας κατά καιρούς μεγιστάνες του πλούτου ή δημιουργώντας προσδοκίες για τεράστιες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρά ωστόσο τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούνται σχεδόν κανένα από τα μεγαλεπήβολα σχέδια δεν προχώρησε και κανένα επενδυτικό πλάνο δεν υλοποιήθηκε, καθώς είτε προσέκρουσε στην ελληνική γραφειοκρατία, είτε γιατί όσοι ισχυροί του χρήματος είχαν επιλέξει τη χώρα μας απογοητεύτηκαν και χάραξαν ρότα για άλλα, πιο φιλικά νερά.

Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Ξεκινώντας από τα…απλά. Για την απόκτηση ενός νησιού απαιτείται η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ από οποιαδήποτε εφορία με έγκυρο διαβατήριο, αλλά και αποδεικτικό προέλευσης των κεφαλαίων που θα διατεθούν για την αγορά. Επίσης, συστήνεται στους ξένους υποψήφιους αγοραστές να προσλάβουν έναν Έλληνα δικηγόρο με καλή γνώση της νομοθεσίας περί οικοπέδων και ακινήτων, καθώς και έναν σύμβουλο που θα μιλάει ελληνικά για να μπορεί να …κατανοήσει τη γραφειοκρατία.

Στην πραγματικότητα η παραπάνω, σχεδόν, ειδυλλιακή εικόνα, δεν ισχύει δεδομένου ότι απαιτούνται περί τις 32 άδειες και χρονοβόρες διαδικασίες για τη μεταβίβαση ενός ιδιωτικού νησιού. Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής νησιού θα πρέπει να ξεκινήσει υποβάλλοντας το ενδιαφέρον του εγγράφως σε μεσιτικό γραφείο που διαθέτει φακέλους νησιών προς πώληση. Αν και για την αγοραπωλησία απαιτείται από αγοραστές και ιδιοκτήτες εμπιστευτικότητα, η διαδικασία δεν απέχει από αυτή της αγοράς ενός σπιτιού με το πρόσθετο βάρος της τεράστιας γραφειοκρατίας και των πολλών αδειών που απαιτούνται. Εκτός από την έγκριση τεσσάρων υπουργείων, απαιτείται έγκριση από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ πρέπει να γίνει προσύμφωνο με διαλυτική αίρεση για έξι μήνες προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές άδειες στο όνομα του αγοραστή.

Το τίμημα της πώλησης καθορίζεται από την προσβασιμότητα, την απόσταση από τη στεριά καθώς και αν υπάρχει καθορισμός αιγιαλού και αρχαία. Το ύψος του τιμήματος επηρεάζεται και από τις παροχές, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει ηλεκτρισμός και νερό. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης του νησιού μπορεί να επενδύσει σε εγκαταστάσεις που θα του εξασφαλίζουν αυτονομία, όπως π.χ. μονάδα αφαλάτωσης.

Ποιοι κατάφεραν να αποκτήσουν ιδιωτικό νησί

Η εικόνα του Αριστοτέλη Ωνάση με το λευκό κοστούμι, το πούρο ανά χείρας και τα μαύρα γυαλιά αποτελεί ανεξίτηλη μνήμη πολυεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη νησιού.  Ποιοι άλλοι βρέθηκαν στη θέση του Ωνάση αποκτώντας ένα σπάνιο κομμάτι γης;

Πριν από τον Ωνάση το δικό του νησί είχε αποκτήσει στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ο «αιώνιος αντίπαλός» του Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για την περίφημη Σπετσοπούλα, που μέχρι και σήμερα το επισκέπτονται τα καλοκαίρια τα μέλη της οικογένειας Νιάρχου.

Τα περισσότερα ιδιωτικά νησιά ανήκουν σε εφοπλιστικές οικογένειες, όπως για παράδειγμα οι Πεταλιοί των οικογενειών Εμπειρίκου και Καρνέση, το Ρευματονήσι της οικογένειας Γουλανδρή, η Δοκός του Πέτρου Γουλανδρή, η Aτοκος της οικογένειας Τσάκου, η Κορωνίδα της οικογένειας Λιβανού, η Χριστιανή Θήρας της οικογένειας Νομικού.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr/, της Λίνας Τσιρέκα, 13/05/2023]