ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ Η ΧΩΡΑ- 69 ΕΡΓΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 13,22 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Στα 69 φθάνουν τα έργα –μαζί με τις τροποποιήσεις υφισταμένων- που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων τα τελευταία 13 χρόνια, απ’ όταν δηλαδή ξεκίνησε η ισχύς του πρώτου σχετικού νόμου.

Οι υψηλότερες «εισροές» καταγράφονται από το 2019 μέχρι σήμερα, καθώς εγκρίθηκαν 42 στρατηγικές επενδύσεις σε όλη τη χώρα άνω των 9 δισ. ευρώ, πέντε εκ των οποίων μόλις χθες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των 69 αυτών έργων, τα οποία συνδέονται με τη δημιουργία 13.912 μόνιμων θέσεων εργασίας, ανέρχεται σε 13,22 δισ. ευρώ.

Παρ’ ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενταγμένων έργων στις στρατηγικές επενδύσεις αφορούν τον τουρισμό και την ενέργεια (τα 51 από τα 69, ή ποσοστό 74%), στη λίστα συγκαταλέγονται και κλάδοι που γνωρίζουν μεγάλη άνθιση διεθνώς, παρουσιάζοντας μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και στην περίπτωση της χώρας μας.

Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η δημιουργία τριών υπερσύγχρονων datacenters σε Κορωπί και Σπάτα συνολικού προϋπολογισμού 976 εκατ. ευρώ, το πρώτο τέτοιο συγκρότημα που θα κατασκευάσει η Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στρατηγικά επενδυτικά έργα υλοποιούνται επίσης σε τομείς, όπως η έρευνα και καινοτομία, η φαρμακοβιομηχανία, οι οικιστικές αναπτύξεις, τα logistics, η βιομηχανία, τα εμπορικά κέντρα, η διαχείριση απορριμμάτων, οι αστικές αναπλάσεις, όπως το αναπτυξιακό έργο της Noval Property στην Πειραιώς 252 κ.ά.

Το αν αυτά τα 69 έργα, καθώς και αρκετά ακόμη, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται καθ’ οδόν, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να «αλλάξει πίστα» στο επενδυτικό παιχνίδι, μένει να φανεί στην πράξη.

Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτη της Eurobank, για να φτάσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα τον μέσο όρο της Ευρωζώνης θα απαιτηθεί μέση ετήσια αύξησή τους κατά 8% έως το 2031. Έτσι, θα μπορέσει να καλυφθεί και το επενδυτικό κενό των 94 δισ. ευρώ της προηγούμενης 12ετίας της κρίσης.

Θέσεις εργασίας

Σε επίπεδο απασχόλησης, την πρωτιά κατέχει μακράν ο τουρισμός, καθώς συνολικά οι 31 στρατηγικές επενδύσεις δημιουργούν 8.063 θέσεις εργασίας.

Αν και υψηλότερου συνολικού προϋπολογισμού τα 20 έργα του κλάδου της ενέργειας, στην πλειονότητά τους αναπτύξεις ΑΠΕ, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν ανέρχονται σε μόλις 728, καθώς πρόκειται για επενδύσεις μεγάλης έντασης κεφαλαίου και χαμηλής έντασης αξιοποίησης ανθρώπινου κεφαλαίου.

Αυξάνονται οι βιομηχανικές επενδύσεις

Ο τομέας που φαίνεται να μειονεκτεί είναι αυτός της βιομηχανίας, καθώς σημειώνει χαμηλότερες επιδόσεις και ως προς τον αριθμό των έργων και βάσει ύψους προϋπολογισμού.

Αυτό φαίνεται όμως ότι θα αλλάξει το επόμενο διάστημα καθώς σύμφωνα με πηγές από την Enterprise Greece υπάρχουν προς αξιολόγηση αρκετά νέα επενδυτικά σχέδια από τον κλάδο της βιομηχανίας.

Στις παραγωγικές/βιομηχανικές επενδύσεις χθες προστέθηκαν ακόμη δύο, η επέκταση και αναβάθμιση της μονάδας παραγωγής πολυστερίνης της εταιρεία Ravago στην περιοχή της Λαυρεωτικής με κόστος 72,65 εκατ. ευρώ και το επενδυτικό σχέδιο «Hull Logistics Park» της εταιρείας «ΣΤΡΙΜ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ Α.Ε.» συμφερόντων του fund H.I.G. Capital, που αφορά στη δημιουργία υπερσύγχρονου συγκροτήματος εφοδιαστικής αλυσίδας και διακομετακομιστικού εμπορίου στον Ασπρόπυργο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 244.164.841 ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 3.900 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.238 θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.

Επίσης περιλαμβάνονται οι δύο επενδύσεις της Intertrade, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναγέννηση της παραγωγής της πρώην Softex, οι δύο επενδύσεις του φαρμακευτικού ομίλου DEMO για την ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων για βιολογικές θεραπείες, επένδυση δημιουργίας κέντρου έρευνας και παραγωγής φαρμάκων της ELPEN στην Κερατέα, η επέκταση και αναβάθμιση του εργοστασίου παραγωγής μπαταριών στην Ξάνθη από την Sunlight Group κ.ά.

Στρατηγική «έκρηξη» στην ενέργεια

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων – και μάλιστα χωρίς να μειώνεται το ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές – καταγράφουν οι στρατηγικές επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων του κλάδου της ενέργειας ανέρχεται σε 5,66 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των έργων με τα υψηλότερα κόστη επένδυσης περιλαμβάνονται τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Μυτιληναίος, συνολικής ισχύος 1,5GW, με προϋπολογισμό 884,14 εκατ. ευρώ. Το έργο θα υλοποιηθεί σε γήπεδα ανά την επικράτεια και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Σερρών, Γρεβενών, Ημαθίας, Βοιωτίας, Κιλκίς, Καστοριάς, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναπτύσσει 18 ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) συνολικής ισχύος 360 MW στην Κάρυστο, στην Εύβοια, προϋπολογισμού 585,4 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία δεκαοχτώ 18 αιολικών πάρκων στο νότιο τμήμα της Εύβοιας, καθώς και στα συνοδά αυτών έργα.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναπτύσσει αιολικά πάρκα επίσης στην Εύβοια ισχύος 470,4MW, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου στα 488,88 εκατ. ευρώ. Το έργο αποτελείται από 8 αιολικά πάρκα και από 112 ανεμογεννήτριες ισχύος 4,2MW εκάστη.

Επενδύσεις 5,28 δισ. ευρώ στον τουρισμό

Σημαντικά έργα σε όλη την Ελλάδα ύψους 5,28 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνες ή τουριστικά καταφύγια, συνεδριακούς χώρους και κέντρα spa, έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις την τελευταία 12ετία.

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό προϋπολογισμό, το Saronida Olympos Golf είναι η ακριβότερη επένδυση (839,53 εκατ. ευρώ).

Το έργο με φορέα επένδυσης τη Βήτα Ανάπτυξης Ακινήτων, εκτείνεται σε 6.500 στρέμματα στη Σαρωνίδα και περιλαμβάνει τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με γήπεδο golf, ελικοδρόμιο, τουριστικό χωριό, τουριστικό λιμένα καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής ΑΠΕ.

Στο top3, ακολουθεί το Costa Nopia στον Δήμο Πλατανιά Χανίων, μια επένδυση του Leptos Group, ύψους 303,29 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία, τουριστικό καταφύγιο σκαφών, παραθεριστικές κατοικίες κ.λπ.

Στο Κάστρο Κυλλήνης θα δημιουργηθεί το Arcadia Luxury Resort από την Τουριστικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κυλλήνη Α.Ε., μια επένδυση ύψους 240,80 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακά συγκροτήματα και παραθεριστικές κατοικίες συνολικής δυναμικότητας 809 δωματίων, τουριστικό λιμένα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

[ΠΗΓΗ: https://radar.gr/, 10/5/2023]