ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΝΔ

Τέλος. Δόθηκε ένα τέλος στο σύννεφο που πλανιόταν πάνω από την Ελληνική Οικονομία. Δόθηκε ένα τέλος στην πιθανότητα επανεμφάνισης του εφιάλτη του 2015. Δόθηκε ένα τέλος στις απειλές κατά της επενδυτικής κοινότητας. Δόθηκε ένα τέλος στην απειλή για την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας. Και δόθηκε ένα τέλος στη χρηματιστηριακή ομίχλη.

Αυτό είναι το πρώτο κεφάλαιο. Η απομάκρυνση του κινδύνου από την άσκηση μιας αλλοπρόσαλλης οικονομικής πολιτικής και η αποκλιμάκωση του ρίσκου. 

Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά την επόμενη ημέρα. Η επόμενη ημέρα που ξεκινάει από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την ώθηση που θα πάρει η πραγματική οικονομία εξ αυτού του γεγονότος. Και που συνεχίζει με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι το μεγαλύτερο δώρο για την επενδυτική κοινότητα. Ένα δώρο που αποκτήθηκε μετά από συνειδητή και επίπονη δουλειά. Ένα δώρο που αποκτήθηκε μετά από το ξεδίπλωμα ενός πρωτοφανούς επενδυτικού κρεσέντο.

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας μας, θα αποκλιμακώσει τα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Η αποκλιμάκωση αυτή θα απαιτήσει με τη σειρά της λιγότερες δαπάνες από την πλευρά του δημοσίου. Οπότε οι λιγότερες δαπάνες για το χρέος, θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες ανάγκες φορολογικών εσόδων, σε μεγαλύτερες δαπάνες για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και σε μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις. Τι σημαίνουν αυτά; Μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, θα αποκλιμακώσει και τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών. Σαν αποτέλεσμα θα φθηνύνει το κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις. Επομένως, θα αποκλιμακωθεί το κόστος των επενδύσεων, με αποτέλεσμα την ευκολότερη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ταυτόχρονα, θα μειωθούν τα επιτόκια των στεγαστικών, των προσωπικών και των καταναλωτικών δανείων, με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Η Ελλάδα πλέον θα υπολογίζεται σαν μια χώρα χαμηλού επενδυτικού κινδύνου. Μια χώρα που με τη σφραγίδα των οίκων αξιολόγησης, θα μπορεί να προσελκύσει νέες ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης με καλοπληρωμένες αποδοχές.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, σημαίνει ότι οι πολίτες στηρίζουν τη σταθερά αναπτυξιακή οικονομική που χάραξε η κυβέρνηση. Που άνοιξε τρία ναυπηγεία, που συνέβαλε στο να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας οι μεγαλύτεροι ψηφιακοί κολοσσοί του πλανήτη, που προώθησε την ενεργειακή μετάβαση, που μετατρέπει την Ελλάδα σε ενεργειακό πνεύμονα της Ευρώπης, που προχωράει σε έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, που εδραίωσε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και τους πολίτες. Κάτι που αποτελεί την απαραίτητη συνταγή για την επιτυχία ενός κράτους.

Και αφού εξαντλήσαμε τις θετικές επιπτώσεις του θριάμβου της Νέας Δημοκρατίας πάνω στην πραγματική οικονομία, ας εστιάσουμε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αγορά απολύτως δικαιολογημένα, θα διαπραγματεύεται πλέον με ένα «premium» πάνω στις τιμές των μετοχών. Καθώς, αφ’ ενός αυξάνονται τα μεγέθη των επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου βελτιστοποιείται η φήμη της χώρας και το «brand name» της. Οπότε, από μόνο του το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, θα οδηγήσει τις τιμές σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Σύντομα η απόδοση του +21,78% που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του +37,62% που καταγράφει ο Τραπεζικός Δείκτης από την αρχή του έτους, θα φαντάζουν μικρές.

Τέλος, ο θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα επιτρέψει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, την εδραίωση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την πραγματοποίηση των απαραίτητων τομών που θα αλλάξουν εντελώς την πορεία της χώρας.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κωνσταντίνου Χαροκόπου, 22/5/2023]