ΠΟΣΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΗΡΑΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΝΟΥΣ

Ορατά είναι ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου “Δουλειές Ξανά” και στο σκέλος της κινητοποίησης των επιδοτούμενων ανέργων και των μακροχρονίως – μη επιδοτούμενων – ανέργων προκειμένου να βρουν πάλι δουλειά.

Ο εν λόγω νόμος προέβλεπε, μεταξύ άλλων, δύο βασικά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πρώτο μέτρο προβλέπει τη δυνατότητα καταβολής του 50% του επιδόματος ανεργίας για τον υπολειπόμενο χρόνο επιδότησης για όποιους ανέργους επέλεγαν να πιάσουν δουλειά ενώ διαρκεί η επιδότηση ανεργίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ -τέως ΟΑΕΔ), κατά τους τελευταίους δύο μήνες (δηλαδή από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα του περασμένου μήνα) έχουν υποβληθεί κοντά στις 7.000 αιτήσεις.

Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων έχει ανοίξει από τις 15 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει σταθερά ανοιχτή, δηλαδή δεν υπάρχει προθεσμία για τις σχετικές αιτήσεις.

Έτσι, για παράδειγμα, έστω άνεργος, ο οποίος λαμβάνει επίδομα ανεργίας 12μηνης διάρκειας από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Στην περίπτωση που επαναπροσλήφθηκε κατά την 1η Μαίου 2023, μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας του -αλλά ως “επίδομα εργασίας”, το οποίο αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας – έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή για επιπλέον 8 μήνες, παράλληλα με τη μισθοδοσία του στην επιχείρηση στην οποία προσελήφθη.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το ποσοστό όσων επιδοτούμενων ανέργων, οι οποίοι θα λάβουν επίδομα εργασίας – αντί για επίδομα ανεργίας – παράλληλα με το μισθό τους, αρκεί να αναφερθεί πως κατά το μήνα Μάρτιο, οι επιδοτούμενοι ανέργοι συνολικά ανήλθαν σε λίγο πάνω από 195.000.

Όσον αφορά το άλλο σημαντικό μέτρο κινητοποίησης των ανέργων -και συγκεκριμένα των μη επιδοτούμενων – μακροχρονίως ανέργων με πάνω από 5 έτη ”παραμονής” στις λίστες της ΔΥΠΑ, δηλαδή την καταβολή μπόνους ύψους 300 ευρώ προκειμένου να συντάξουν ψηφιακό ατομικό δράσης, οι ίδιες πήγες αναφέρουν πως το έχουν λάβει κοντά στους 67.000 ανέργους.

Στελέχη της ΔΥΠΑ αναφέρουν πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, εκείνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να λάβουν το εν λόγω μπόνους (δηλαδή οι μακροχρονίως άνεργοι με πάνω από 5 έτη εγγραφής στη ΔΥΠΑ) είναι τουλάχιστον άλλοι τόσοι.

Συνεπώς, άλλοι 60.000-70.000 μακροχρονίως ανέργοι για πάνω από 5 χρόνια, έχουν δικαίωμα να λάβουν το μπόνους των 300 ευρώ και να συντάξουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης για την εύρεση εργασίας.

Σημαντικά είναι και τα αποτελέσματα άλλων δράσεων που προβλέπει ο νόμος “Δουλειές Ξανά”, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Capital.gr:

– 15.000 έχουν λάβει το επίδομα γονικής άδειας

– 7.500 έχουν λάβει επίδομα μητρότητας

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Κατσαγάνη, 4/5/2023]