ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Οι Θεσσαλονικείς που θα πάνε για Μεγάλη Εβδομάδα – Οι προκρατήσεις και οι ξένοι τουρίστες που ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους

Πρόβα τζενεράλε φαίνεται πως θα κάνουν τα τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής τις μέρες του Πάσχα, αφού η αυξημένη ζήτηση σε δωμάτια, δείχνει μία πρώτη εικόνα για αυτό που θα ακολουθήσει όταν «ανοίξει» επίσημα η τουριστική σεζόν του καλοκαιριού. 

Τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αναφέρουν αυξημένο ρυθμό κρατήσεων για τις ημέρες του Πάσχα για όλους τους παραδοσιακούς προορισμούς της εορταστικής περιόδου, με ανοδικές τάσεις και last minute προοπτική, τόσο σε ορεινές και παράκτιες, όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΞ, οι πληρότητες αναμένεται να κυμανθούν από 70% έως 90% στα ανοιχτά ξενοδοχεία των περισσότερων πασχαλινών προορισμών και σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίξουν και το 100%. 

Σχετικά με την Χαλκιδική, στα ίδια στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αναφέρεται πως η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου, ωστόσο δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις όπως και τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει ήδη για να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες. 

«Υπάρχουν ήδη επισκέπτες που έχουν έρθει στα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει. Κατά τ’ άλλα οι επιχειρήσεις όλες ετοιμάζονται για να ανοίξουν με αποκορύφωμα βέβαια τον Μάιο και την Πρωτομαγιά. Από τις προκρατήσεις όλα δείχνουν ότι μιλάμε για μία καλή σεζόν» αναφέρει στην Parallaxi ο Γιάννης Κουφίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, μιλώντας μάλιστα και για τους Θεσσαλονικείς που ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην περιοχή της Χαλκιδικής. Φαίνεται πως την Μεγάλη Εβδομάδα θα έχουμε κόσμο από την Ελλάδα που όμως, αυτό έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες που ευχόμαστε να το επιτρέψουν. Ειδικά οι Θεσσαλονικείς που έχουν στην Χαλκιδική δεύτερη κατοικία έχουν ήδη έρθει από μέρες και ετοιμάζουν τα σπίτια τους καθαρίζοντας τα ώστε να έρθουν από το Πάσχα. Από ξένα κράτη από την άλλη, βλέπουμε ήδη να έρχονται γκρουπ και από Αυστρία και από την Κεντρική Ευρώπη εδώ και δύο εβδομάδες. Δικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες που θα έρθουν στην Χαλκιδική από τώρα μέχρι και όλο το καλοκαίρι» αναφέρει ο κ. Κουφίδης που τονίζει και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων στον τόπο που ευνοεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το επιχειρείν. 

Επί ποδός λοιπόν, βρίσκονται εδώ και μέρες τα περισσότερα καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία στην Χαλκιδική, για να είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχτούν τους επισκέπτες μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και για την συνέχεια της καλοκαιρινής σεζόν που δίνει από νωρίς ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα. 

“Φέτος θα πιάσουμε τουλάχιστον τα νούμερα του 2019” 

«Μετά το σοκ της πανδημίας, η τουριστική κίνηση της πασχαλινής περιόδου επιστρέφει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και είναι ένα πρώτο “ζέσταμα” για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023 που θα ακολουθήσει. Η ροή κρατήσεων από σημαντικές αγορές βρίσκεται σε προ COVID επίπεδα και αυτό σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, οδεύουμε προς μια καλή εκκίνηση τον Μάιο από πλευράς τουριστικών αφίξεων και πληρότητας. Είμαστε αισιόδοξοι πως φέτος θα πιάσουμε τουλάχιστον τα νούμερα του 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού», εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Βαρόμετρο Οικονομίας Χαλκιδικής», της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής,  που καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας, πολύ/αρκετά αισιόδοξο δηλώνει το 69% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής για την καλοκαιρινή σεζόν που ξεκινά σε λίγο. «Καθώς μπαίνουμε σε φάση προετοιμασίας για την καλοκαιρινή σεζόν, επικρατεί αισιοδοξία στους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής για καλύτερα αποτελέσματα. Από το -5,1% του προηγούμενου κύματος, στο +2,4% ανέβηκε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής.  Αύξηση, που αποδίδεται στην έναρξη της νέας σεζόν, αλλά και στα θετικά μηνύματα, που έρχονται από τον τουρισμό και τις κρατήσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου. 

Προσωπικό 

Από την άλλη βέβαια, στοίχημα είναι αυτή τη χρονιά το εργατικό δυναμικό που πέρυσι αποτέλεσε το κύριο πρόβλημα των τουριστικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που δουλεύουν  στον Τουρισμό, φέτος τα πράγματα δείχνουν σε πολλές περιοχές καλύτερα με τις επιχειρήσεις να έχουν μεριμνήσει αρκετά νωρίτερα για εξεύρεση προσωπικού. «Εμείς, εγώ και η σύντροφος μου, θα φύγουμε μία εβδομάδα μετά το Πάσχα για σεζόν. Το δικό μας ξενοδοχείο τότε θα ανοίξει και, επειδή δουλεύω χρόνια στον τουρισμό της Χαλκιδικής, φέτος βλέπω πως πάει να γίνει κάτι καλό. Μάλλον έμαθαν από τα λάθη των προηγούμενων χρόνων» αναφέρει ο Πέτρος που τους χειμώνες ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά κάθε καλοκαίρι «φεύγει για σεζόν» στη Χαλκιδική.

[ΠΗΓΗ: https://parallaximag.gr/, του Γιώργου Σταυρακίδη, 10/4/2023]