ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ GREEN POOL ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Φουλ για συμφωνία Ελλάδας – Ε.Ε. στα πράσινα συμβόλαια βιομηχανίας – Η ευρωπαϊκή βιομηχανία γυρίζει ξανά στο (φθηνότερο) αέριο.

Γρήγορους ρυθμούς προσπαθεί να δώσει το ΥΠΕΝ στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και συγκεκριμένα με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) αναφορικά με τα διμερή «πράσινα» συμβόλαια προμήθειας ενέργειας (PPAs) που ετοιμάζονται μαζικά να συνάψουν οι ενεργειοβόρες βιομηχανίες της χώρας για να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Το νέο σχήμα θα ονομάζεται Green Pool και θα περισώσει ότι έχει απομείνει από κλάδους όπως το τσιμέντο, η βασική μεταλλουργία, η μεταλλευτική, η βαριά χημική βιομηχανία-διύλιση πετρελαίου και οι μηχανές-συσκευές.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται με μεγάλη επιμονή την πολιτική καθαρών μηδενικών εκπομπών για τη βιομηχανία, η οποία έχει στόχο να αυξήσει την κλίμακα της παραγωγής καθαρών τεχνολογιών στην ΕΕ και να εξοπλίσει κατάλληλα την Ένωση για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Την ίδια στιγμή οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες ξαναγυρίζουν σταδιακά στο φυσικό αέριο καθώς οι τιμές πέφτουν σε επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με δεδομένες μάλιστα τις λιγότερες ρωσικές προμήθειες.

Σε πολλές χώρες της ΕΕ πάντως αναπτύσσεται ο προβληματισμός κατά πόσον αυτή η στρατηγική του «πήγαινε-έλα» της ΕΕ είναι σωστή, αφού τα μέτρα επιβραδύνουν τον ρυθμό της μετάβασης στις ΑΠΕ, αυξάνοντας το κόστος για τις πράσινες μορφές ενέργειας και τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση αφήνοντας έκθετες τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Η θέση της Αθήνας για το λεγόμενο green pool

Η Αθήνα ήδη έχει στείλει πακέτο προτάσεων για το Green Pool στην Κομισιόν τον Μάιο του 2022.

Τώρα έχουμε τον τρίτο κύκλο συζητήσεων ανάμεσα στην DG Comp και την ελληνική πλευρά.

Πλέον όμως ωριμάζουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εγχώριες βιομηχανίες και παραγωγούς ΑΠΕ, για τη σύναψη «πράσινων» PPAs.

Μάλιστα, η πρόσφατη εξαίρεση των διμερών συμβάσεων από τα πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ανοίγει τον δρόμο για την οριστικοποίηση ανάλογων συμφωνιών.

Στο ΥΠΕΝ λένε πως το Green Pool να πάρει το κοινοτικό «πράσινο φως» και θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2024.

Τον επόμενο χρόνο θα είναι περιορισμένη η εφαρμογή του σχήματος στήριξης, καθώς αναμένεται να είναι περιορισμένοι και οι όγκοι ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγής που θα προμηθεύονται βιομηχανίες μέσω «πράσινων» PPAs.

Άρα το 2024 θα λειτουργήσει ως χρονιά πιλοτικής εφαρμογής του Green Pool, πριν αρχίσουν να αυξάνονται αισθητά οι ποσότητες «πράσινων» Μεγαβατωρών που προμηθεύονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές.

Το Green pool θεωρείται κομβικής σημασίας ώστε να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα το κόστος τροφοδοσίας των βιομηχανιών με ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγή, λειτουργώντας ως ασφαλιστική δικλείδα που θα εγγυάται ότι δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί από νέες τυχόν εκτινάξεις των χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος. Κι αυτό γιατί θα συγκρατεί το κόστος που θα προστίθεται στην τιμή ενός «πράσινου» PPA και αφορά την προσαρμογή της ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγής στο προφίλ κατανάλωσης του off-taker μας λέει καθηγητής του ΕΜΠ.

Πως θα λειτουργεί το green pool στην πράξη;

Το Green Pool θα προσαρμόσει την παραγωγή από τις ΑΠΕ στο προφίλ κατανάλωσης (φορτίο βάσης) των βιομηχανικών καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο σχήμα.

Για αυτό τον σκοπό, οι βιομηχανίες θα εκχωρούν στον διαχειριστή του Green Pool την ηλεκτροπαραγωγή των «πράσινων» μονάδων με τις οποίες έχουν συνάψει PPAs, ώστε εκείνος να προχωρήσει στις κατάλληλες αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, για να τις «διαμορφώσει» σε φορτίο βάσης για τους επιλέγοντες πελάτες.

Το φορτίο βάσης θα πρέπει να αντιστοιχεί στις ίδιες ποσότητες ρεύματος με τα PPAs. Ωστόσο, από αυτή τη διαδικασία της αντιστοίχισης της «πράσινης» παραγωγής με την βιομηχανική κατανάλωση, θα προκύπτει ένα επιπλέον κόστος, το κόστος διαμόρφωσης (shaping cost).

Οι αγορές και πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα στο 24ωρο, στα οποία θα διαμορφώνονται και διαφορετικές τιμές εκκαθάρισης.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει την κάλυψη του 85% του κόστους διαμόρφωσης μέσω της κρατικής ενίσχυσης, έως 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ώστε οι επιλέγοντες πελάτες να επιβαρύνονται με το υπόλοιπο 15%.

Έτσι το ύψος της κρατικής ενίσχυσης, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα επιτρέψει στις βιομηχανίες να προμηθευτούν ρεύμα μέσω PPAs σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο

¨

[ΠΗΓΗ: https://www.axianews.gr/, 28/3/2023]