ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παραμένουν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, με πολλές στερήσεις να επιβαρύνουν τα παιδιά ακόμη και στο φαγητό ή τη στέγασή τους – Παραμένει ισχυρή η συναισθηματική υποστήριξη από την οικογένεια

Στα «κόκκινα» βρίσκονται τα παιδιά στη χώρα μας από πλευράς στέρησης φαγητού, σπιτιού και συγκεκριμένες υλικές στερήσεις. Την ίδια στιγμή είναι υπέρβαρα ή και παχύσαρκα. Οι 15χρονοι πάνε πολύ χειρότερα από τα άλλα παιδιά των χωρών του ΟΟΣΑ σε ότι αφορά τα μαθηματικά και τα άλλα μαθήματα των θετικών επιστημών. Πολύ χειρότερα, οι νέοι δεν πηγαίνουν κάν σχολείο, δεν δουλεύουν, ούτε ακολουθούν κάποιο είδος εκπαίδευσης.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο τρόπος σκέψης τους απέχει πολύ από τις δυνατότητες ανάπτυξής τους, ενώ αρκετά παιδιά πιστεύουν ότι η ζωή τους δεν έχει νόημα ούτε σκοπό και ταυτόχρονα παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, σοβαρότερα από τα αντίστοιχα παιδιά στον ΟΟΣΑ.

Καλύτερα ζουν τα Ελληνόπουλα από τα παιδιά των χωρών του ΟΟΣΑ που δηλώνουν ότι η υγεία τους είναι μέτρια ή κακή ή αυτά που ζουν με περιορισμούς εξαιτίας προβλημάτων υγείας και δηλώνουν ότι έχουν μεγάλη υποστήριξη από την οικογένειά τους.

Στα ίδια επίπεδα με τις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκονται τα Ελληνόπουλα από πλευράς αυτάρκειας, τα προβλήματα υγείας δεν οδηγούν σε μείωση των δραστηριοτήτων τους, η περιγεννητική θνησιμότητα είναι χαμηλή και δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σύνδεσης ίντερνετ στο σπίτι.

Υλική υστέρηση

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για την ποιότητα ζωής των παιδιών μέχρι 15 ετών διαπιστώνεται ότι τα παιδιά βιώνουν στέρηση φαγητού στην Ελλάδα, σε ποσοστό 10,2% των νοικοκυριών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα καθημερινά να φάνε τουλάχιστον ένα γεύμα με φρούτα και λαχανικά και κοτόπουλο ή ψάρι, γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα στην οικογένεια. Από το συνολικό αυτό ποσοστό, το 27,71% αφορά οικογένειες μεταναστών και το 7,83% αφορά οικογένειες Ελλήνων. Το αντίστοιχο ποσοστό του ΟΟΣΑ είναι 5,8% στο σύνολο και 7,8% και 2,9% για οικογένειες μεταναστών και μη, αντίστοιχα. Τα χειρότερα ποσοστά στέρησης φαγητού βιώνουν τα παιδιά στη Βουλγαρία (47,25%), Ουγγαρία 27,56% και Ρουμανία 27,41%.

Σε ότι αφορά τη σοβαρή στέρηση σπιτιού, αφορά το 8,86% των παιδιών μέχρι 17 ετών έναντι 5,32% του ΟΟΣΑ, όπου το7,3% αφορά Ελληνόπουλα και το 22,4% παιδιά μεταναστών, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά στον ΟΟΣΑ είναι 2,96% και 10,10% για μη μετανάστες και μετανάστες, αντίστοιχα. Τη χειρότερη στέρηση σπιτιού αντιμετωπίζουν τα παιδιά στη Ρουμανία 24,64% και Βουλγαρία 19,7%.

Συγκεκριμένες ελλείψεις αντιμετωπίζουν στα σπίτια τους το 46,34% των παιδιών στην Ελλάδα, έναντι του 20,24% των 15χρονων του ΟΟΣΑ. Από το συνολικό ποσοστό, το 41,81% αφορά Έλληνες και το 79,19% μετανάστες, όταν στον ΟΟΣΑ είναι 14,26% και 34,68% αντίστοιχα. Εδώ, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Ρουμανία τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Χωρίς ίντερνετ στο σπίτι, ζουν το 4,27% των παιδιών στην Ελλάδα, έναντι 4,6% του ΟΟΣΑ.

Υγεία

Τα πιο «χοντρά» παιδιά, εντοπίζει ο ΟΟΣΑ στην Ουγγαρία, τον Καναδά, την Πορτογαλία και την Τουρκία, ενώ ακολουθούν τα δικά μας. Στην Ουγγαρία τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά φτάνουν το 25,73% και στον Καναδά και την Πορτογαλία το 24,8%, ενώ στην Ελλάδα φτάνουν το 24,56%, όταν στον ΟΟΣΑ ο μέσος όρος είναι 20,47%.

Μέτρια ή κακή υγεία θεωρούν πως έχουν ένα στα τέσσερα παιδιά στη Λετονία, όταν στον ΟΟΣΑ ο μέσος όρος φτάνει το 13,72%. Παρά τα οικονομικά τους προβλήματα, μόνο το 4,46% των παιδιών στη Βουλγαρία θεωρεί μέτρια ή κακή την υγεία του, όπως και στην Ελλάδα που είναι το 8,11% των παιδιών.

Μάλιστα η κακή υγεία περιορίζει τις δραστηριότητες του 12,14% των παιδιών στη Λετονία, του 5,39% των παιδιών στον ΟΟΣΑ, του 2,34% των παιδιών στη Βουλγαρία και του 1,89% των παιδιών στην Ελλάδα.

Πολλαπλά προβλήματα υγείας εκτιμά πως έχει το 60,46% των παιδιών στην Τουρκία, όταν στον ΟΟΣΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 36,07% με το ελάχιστο ποσοστό να εντοπίζεται στη Νορβηγία και να αφορά το 24,59% των παιδιών. Η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο, με το 44% των παιδιών να την φέρνουν στην 5η χειρότερη θέση.

Άσκηση

Τα πιο ενεργητικά παιδιά βρίσκονται στη Φινλανδία, όμως είναι μόνο το 30% αυτών που έκανε μέση ή εντατική γυμναστική μιας ώρας την τελευταία εβδομάδα. Στον ΟΟΣΑ είναι μόνο 17,42%, στην Ελλάδα είναι 16,44%, όμως στην Ιταλία είναι τα πιο «τεμπέλικα» παιδιά καθώς μόνο το 8,74% αθλείται σε επίπεδο εβδομάδας.

Συναισθηματική υποστήριξη

Την μεγαλύτερη συναισθηματική υποστήριξη από την οικογένειά τους βιώνουν τα παιδιά στη Νορβηγία σε ποσοστό 83,6%, τη μικρότερη στη Βουλγαρία με ποσοστό 40,24% και στον ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο το 72,5% των παιδιών. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι στα ψηλά ποσοστά, ξεπερνώντας το 78,5%.

Όσο για το αν έχει νόημα και σκοπό η ζωή τους, μόλις το 55% των παιδιών στην Ιαπωνία το πιστεύει αυτό, όταν στην Ινδονησία αποτελεί πεποίθηση για το 93,1% των παιδιών. Κι εδώ η Ελλάδα δεν πάει τόσο καλά, αφού καταλαμβάνει την 8η χειρότερη θέση με μόνο το 63% των παιδιών να βρίσκει νόημα και σκοπό στη ζωή του, έναντι του 68,5% των παιδιών στον ΟΟΣΑ συνολικά.

Ικανοποιημένα με τη ζωή τους είναι τα παιδιά στο Μεξικό σε ποσοστό 55,89% και στην Κόστα Ρίκα στο 52,88%, σε αντίθεση με τα παιδιά στην Ιαπωνία και Αγγλία με ποσοστά 19,82% και 20,22%, αντίστοιχα. Στον ΟΟΣΑ το ποσοστό των ικανοποιημένων παιδιών φτάνει το 33,81%, και στην Ελλάδα στο 30,56%.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, της Άννας Παπαδομαρκάκη, 3/3/2023]