ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Τα συνθετικά καύσιμα είναι αυτά που λύνουν τον γόρδιο δεσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την απαγόρευση πωλήσεων των συμβατικών αυτοκινήτων από το 2035 και μετά. Το σίριαλ της συγκεκριμένης απόφασης το παρακολουθούμε με ρυθμούς “Last of Us” γιατί κάθε εβδομάδα προκύπτουν νέα δεδομένα που διαφοροποιούν την εικόνα και το μέλλον της Ευρώπης. 

Τώρα όμως φαίνεται πως φτάνουμε στο τέλος καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία με την Γερμανία, η οποία προέβαλε την πιο ισχυρή αντίδραση από τις χώρους που διαφωνούσαν.  

Όπως ανακοινώθηκε οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία με φόντο τα συμβατικά καύσιμα, τα οποία θα είναι καθαρά για το περιβάλλον. Η Γερμανία ήθελε διαβεβαιώσεις ότι τα νέα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα μπορούν να πωλούνται μετά την προθεσμία, εάν λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα – ένα αίτημα που υποστηρίχθηκε από την Porsche και άλλα τμήματα της ισχυρής αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας.

“Βρήκαμε συμφωνία με τη Γερμανία σχετικά με τη μελλοντική χρήση των συνθετικών καυσίμων στα αυτοκίνητα”, δήλωσε στο Twitter ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα. Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσσινγκ δήλωσε ότι “ο δρόμος είναι ελεύθερος” με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά την Παρασκευή.

“Οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης μπορούν να εξακολουθούν να ταξινομούνται εκ νέου μετά το 2035, εάν ανεφοδιάζονται αποκλειστικά με καύσιμα ουδέτερα ως προς το CO2”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. Η συμφωνία σημαίνει ότι η Γερμανία μπορεί να εγκρίνει επίσημα την ρύθμιση που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο και η οποία απαιτεί τα νέα αυτοκίνητα να είναι μηδενικών εκπομπών, έναν βασικό πυλώνα στα σχέδια της ΕΕ για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Η συμφωνία με τη Γερμανία δεν αλλάζει το κείμενο του κανονισμού που συμφωνήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρυσι. Αφού οι υπουργοί τον υπογράψουν, η Επιτροπή θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της διάταξης για τα συνθετικά καύσιμα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Η ψηφοφορία αυτή, η οποία αναμένεται τώρα να διεξαχθεί την Τρίτη, όταν οι υπουργοί Ενέργειας θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να περάσει με την υποστήριξη της Γερμανίας, καθώς οι χώρες που αντιτίθενται δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν επαρκή μειοψηφία για να μπλοκάρουν την πρόοδο. Η Ιταλία ήθελε περαιτέρω διαβεβαιώσεις, μεταξύ άλλων για το πώς θα μπορούσαν επίσης να εξαιρεθούν τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα.

“Η μάχη για την τεχνολογική ουδετερότητα έχει κερδηθεί, η οποία είναι η προϋπόθεση για την αναγνώριση των βιοκαυσίμων”, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στους δημοσιογράφους την Παρασκευή μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ. “Δείχνουμε επίσης ότι τα βιοκαύσιμα είναι μηδενικών εκπομπών, συνεπώς δεν χρειάζεται να υπεισέλθουμε στις τεχνικές λεπτομέρειες. Εάν η τεχνολογία πετυχαίνει τον στόχο, τότε μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, από www.topgeargreece.gr, 27/3/2023]