Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 27.000 ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Παραγωγικοί φορείς, επιχειρήσεις και αγρότες περιμένουν νέα ΚΥΑ για μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών

Σε δεκάδες χιλιάδες μετριούνται οι ανάγκες της Χαλκιδικής σε εργατικά χέρια, τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και στον κλάδου του τουρισμού, καθώς σύμφωνα με το αίτημα που έχει υποβληθεί στα συναρμόδια Υπουργεία, οι επιχειρήσεις του νομού χρειάζονται τουλάχιστον 27.000 μετακλητούς εργαζόμενους, υπηκόους τρίτων χωρών.

Οι εργασίες στον πρωτογενή τομέα, όπως και στον τουρισμό, μπαίνουν σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας και, όπως είπε στο makthes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης, πιέζει πλέον ο χρόνος για την έκδοση νέας ΚΥΑ, με την οποία θα επιτρέπεται η πρόσκληση μετακλητών εργαζομένων για τη διετία 2023-2024. 

Βεβαίως, η απόφαση θα αφορά το σύνολο των αναγκών της χώρας, αλλά και οι ελλείψεις των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής σε ανθρώπινο δυναμικό, σε πάμπολλες θέσεις απασχόλησης, είναι πάρα πολύ μεγάλες και φυσικά δεν καλύπτονται από το ντόπιο πληθυσμό.

Ο χρόνος πιέζει, καθώς στις 31 Μαρτίου 2023 λήγει η παράταση που είχε δοθεί στην σχετική ΚΥΑ του 2021 και η οποία αφορούσε στον καθορισμό του ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία, πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022 ( είχε παραταθεί με υπ’ αρ. 4877/7.1.2023 κοινή υπουργική απόφαση ως τις 31 Μαρτίου 2023).

Να σημειωθεί ότι προς το τέλος του προηγούμενου Δεκεμβρίου, σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, οι φορείς εκπροσώπησης των παραγωγικών τάξεων του νομού, είχαν καταθέσει, με ειδικότητες και νούμερα, τα αιτήματά τους για μετακλητούς εργάτες στον πρωτογενή τομέα αλλά και για μετακλητούς στον τομέα του τουρισμού. Τα αιτήματα αυτά συγκεντρώθηκαν, στάλθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και, από εκεί, στα συναρμόδια Υπουργεία.

Η καταγραφή που έγινε, σύμφωνα με τα αιτήματα που υποβλήθηκαν, δείχνει το μέγεθος των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, για να λειτουργήσει στους μήνες αιχμής, η οικονομία της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, οι φορείς του τουρισμού, ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος σε 11.000 άτομα, πολίτες τρίτων χωρών, από την Ευρώπη και την Ασία, από τους οποίους οι 600 να δουλέψουν με σχέση εξαρτημένης εργασίας και οι υπόλοιποι, να καλύπτονται ασφαλιστικά με εργόσημα.

Οι ανάγκες του τουριστικού κλάδου

Οι τουριστικές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής- κυρίως δηλαδή τα ξενοδοχεία- χρειάζονται έναν «στρατό» εργαζομένων, σχεδόν σε κάθε ειδικότητα, δηλαδή μάγειρες, κηπουρούς, σερβιτόρους, καθαρίστριες, λαντζέρες, καμαριέρες κ.α., ανθρώπους δίχως τους οποίους δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αλλά και τα κάμπινγκ και άλλες ψυχαγωγικές-τουριστικές επιχειρήσεις.

Ακόμη μεγαλύτερες όμως είναι οι ανάγκες στον πρωτογενή τομέα συνολικά. Τα περισσότερα εργατικά χέρια χρειάζεται η γεωργία, αλλά υπάρχουν ανάγκες και στην αλιεία, όπως κάποιες και στην κτηνοτροφία. Επίσης εργατικά χέρια χρειάζονται τα ελαιοτριβεία και οι μονάδες μεταποίησης ελιάς και αγροτικών προϊόντων.

Οι αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί, έχουν ζητήσει 2.000 μετακλητούς εργάτες με σχέση εξαρτημένης εργασίας και 14.000 άτομα που θα καλύπτονται ασφαλιστικά με εργόσημο, σύνολο 16.000 άτομα.

Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μπορούν με τη διαδικασία μετάκλησης να προσκαλέσουν πολίτες τρίτων χωρών για αγροτικές εργασίες και για χρονικό διάστημα αρχικά 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως 6 μήνες.

Ο αριθμός των εργατών που μπορεί να προσκαλέσει ο κάθε εργοδότης  αντιστοιχεί στα στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης. Ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια, τα στρέμματα που απαιτούνται είναι τουλάχιστον 40 και αντιστοιχούν σε έναν εργάτη γης.

Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα των εργοδοτών διασταυρώνονται, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον καθορισμό των εργατών που δικαιούται ο κάθε εργοδότης.

Μία πόλη ολόκληρη από «εισαγόμενο» εργατικό δυναμικό

Φυσικά, αυτή η «πόλη» των μετακλητών εργαζομένων, θα πρέπει να στεγάζεται σε αξιοπρεπείς συνθήκες όπως και να σιτίζεται. Είναι και αυτά ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, όταν πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο αριθμό εργατικών χεριών.

Όπως πρόσθεσε ο κ Κουφίδης, ήδη έχουν ξεκινήσει τα κλαδέματα στα ελαιόδενδρα, ενώ ακολουθεί η εποχή της συλλογής των ανοιξιάτικων και πρώιμων θερινών φρούτων, ο θερισμός στα στάρια και βεβαίως, αργότερα, θα έρθει η εποχή του πράσινου χρυσού της Χαλκιδικής, της επιτραπέζιας ελιάς, όπου ο καρπός μαζεύεται ένας- ένας, με το χέρι.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες προετοιμασίας των ξενοδοχειακών μονάδων και όλων γενικότερα των τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις με πολύ μεγάλες ανάγκες για πρόσθετο εποχικό προσωπικό.

«Όλα δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε μία καλή χρονιά στον Τουρισμό, αλλά οι ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό στο συγκεκριμένο κλάδο, είναι πολύ μεγάλες και, φυσικά, απαιτείται και κάποιος χρόνος προσαρμογής των μετακλητών εργαζομένων, στο περιβάλλον που θα δουλέψουν. Συνεπώς περιμένουμε αυτή την ΚΥΑ, για τη διετία 2023-2024, καθώς οι χρόνοι πιέζουν για την προετοιμασία των επιχειρήσεων, τουριστικών, αγροτοδιατροφικών, μεταποιητικών», κατέληξε ο κ. Κουφίδης.

Θα πρέπει, με την ευκαιρία να σημειωθεί, ότι ικανοποίηση υπήρξε από πλευράς αγροτών, που παράγουν επιτραπέζια σταφύλια, επειδή το ΥΠΑΑΤ, αποφάσισε την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, με το ποσό των 150 ευρώ/ στρέμμα, καθώς η χαμηλή ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν σε εσωτερική και εξωτερικές αγορές, προκάλεσε σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των σταφυλοπαραγωγών.

Σημειωτέον, ότι η γενική γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κα. Καλογήρου, πρόσφατα είχε επίσης ανακοινώσει την οικονομική ενίσχυση των μελισσοκόμων της Χαλκιδικής, με το ποσό το 1 εκατ ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

[ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/, της Άννης Καρολίδου, 22/3/2023]