ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ, ΑΡΧΙΖΕΙ Ο 4ΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ

Την έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ κήρυξαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Νίκος Δένδιας ενώ θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών.

Οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν και κοινές δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Επίσης, σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 πμ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και η ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά ενώ μετά θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Χθες ο κ. Μπλίνκεν είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου και συζήτησαν για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ενόψει και του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, που αρχίζει σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «υπογράμμισαν την ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της στην Ουκρανία και του ρόλου της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Συζήτησαν για τον τραγικό σεισμό στην Τουρκία και την δέσμευση για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι δυο πλευρές συζήτησαν τη δέσμευσή τους ως ισχυρών νατοϊκών συμμάχων στη δημοκρατία, στην ειρήνη και στην ευημερία».

(Φωτό: LOUIZA VRADI VIA REUTERS)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, 21/2/2023]