ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΑ 4 ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΌΡΘΡΟΣ – ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Έχοντας την ονομασία Όρθρος (το νέο στέλεχος πήρε το όνομα από τον δικέφαλο σκύλο της ελληνικής μυθολογίας, αδελφό του Κέρβερου και της Λερναίας Ύδρας), η CH.1.1 είναι η νέα υπο-παραλλαγή της Όμικρον που ήδη έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από εξήντα χώρες, ανάμενα στις οποίες και η Ελλάδα, και αναμένεται να γίνει ένα από τα κυρίαρχα στελέχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στοιχεία από το Ινστιτούτο Sanger, έναν από τους μεγαλύτερους ιστοτόπους επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου που αναλύει στελέχη που κυκλοφορούν στη χώρα, έδειξαν ότι η Όρθρος βρισκόταν πίσω από το 36% όλων των τεστ Covid που αναλύθηκαν στην Αγγλία στις 14 Ιανουαρίου.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΟΕΔΥ για την εβδομάδα που πέρασε, η υπο-παραλλαγή CH.1.1 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 27% των στελεχών ΒΑ.2, ενώ ακολουθεί η υπο-παραλλαγή XBB με ποσοστό 13%, σύμφωνα με το thetoc.gr.

Τα σημάδια

Όσο η υπο-παραλλαγή επεκτείνεται, τόσο περισσότερα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά της γίνονται γνωστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πονόλαιμος, η καταρροή, η συμφόρηση και ο βήχας και τα τέσσερα πρώιμα συμπτώματα και προειδοποιητικά σημάδια πως κάποιος έχει μολυνθεί με την Όρθρος. Καθώς η υπό-παραλλαγή προέρχεται από παρόμοια “οικογένεια” με την Κράκεν, τα πρώιμα συμπτώματα είναι πιθανό να είναι παρόμοια με συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα.

Άλλα συμπτώματα που όμως δεν συνδέονται με το κρυολόγημα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, ναυτία, πόνο στην πλάτη και δύσπνοια. Διαπιστώνονται ακόμη φτέρνισμα, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και πιο αδύναμη αίσθηση όσφρησης, όπως παρατηρείται και με άλλα στελέχη της Όμικρον.

Η υπο-παραλλαγή CH.1.1 είναι παρακλάδι της Κένταυρος (BA.2.75), που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022, στην Ινδία. Το ECDC μέχρι στιγμής δεν διαθέτει στοιχεία πως η νέα υπο-παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλα στελέχη, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στη Βρετανία υποδεικνύει ότι το CH.1.1 πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες υπο-παραλλαγές στην Όμικρον.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Όρθρος φέρει μια μετάλλαξη – L452R – η οποία αυξάνει την ανοσία στα τρέχοντα εμβόλια. Αυτή η μετάλλαξη παρατηρείται στη Δέλτα και όχι στην Όμικρον, γεγονός που εγείρει την ανησυχία ότι μπορεί να ξεπεράσει άλλα ανταγωνιστικά στελέχη της τελευταίας. Φαίνεται πάντως πως η Όρθρος είναι πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Κράκεν.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 3/2/2023]