ΤΑΙΠΕΔ: «ΒΑΖΕΙ ΜΠΡΟΣ» ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ «ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ» ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ, Η ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την αξιοποίηση του ακινήτου έκτασης 915.099,72 τ.μ., το οποίο εντοπίζεται στην περιοχή Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, στην ευρύτερη περιοχή Σάνη, Δημοτικής Ενότητας Κασσάνδρας του Δήμου Κασσάνδρας (δηλαδή στη Χαλκιδική) φαίνεται να «βάζει μπρος» το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. 

Αυτό δείχνει τουλάχιστον το εγχείρημα του ΤΑΙΠΕΔ να αναζητήσει νομικές υπηρεσίες από εξειδικευμένο και έμπειρο Νομικό Σύμβουλο, ο οποίος θα συνδράμει το Ταμείο και θα παρέχει νομικές συμβουλές και υποστήριξη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης του ακινήτου.

Παλιότερο σενάριο ανάπτυξης έκανε λόγο για χρήσεις όπως Spa, Τουρισμός – Αναψυχή, Προπονητικός αθλητισμός και Κέντρο Αποκατάστασης, golf, αν και υπήρχαν αναφορές ότι το ακίνητο υπόκειται σε σοβαρούς περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς περιορισμούς. Για τις προσεχείς διαδικασίες γίνονταν λόγος για Νομικές και Τεχνικές ενέργειες ωρίμανσης και προετοιμασία μελετών ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ.

Ποιο είναι το ακίνητο

Όπως σημειώνεται και στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται για ακίνητο έκτασης άνω των 915 στρεμμάτων, εκτός σχεδίου, «πλησίον του παραθεριστικού οικισμού Σάνη σε τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε απόσταση 300 μ. από τη θάλασσα. Το ακίνητο αποτελείται από δύο αυτοτελή γειτονικά οικόπεδα επιφάνειας 642.280 τ.μ. το βόρειο και 273.651 τ.μ. το νότιο. Τα οικόπεδα έχουν πολυγωνικό σχήμα, με μεγάλο μήκο πρόσοψης έπί της ασφαλτοστρωμένης οδού που συνδέει την Νέα Φώκαια και τη Νέα Ποτίδαια με τον οικισμό Σάνη, με επίπεδη επιφάνεια χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις. Το έδαφος είναι γαιώδες και το σύνολο σχεδόν της επιφάνειας τους καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η περιοχή είναι δημοφιλής προορισμός και χαρακτηρίζεται από υψηλού επιπέδου τουριστική ανάπτυξη με ξενοδοχεία 5 αστέρων (Sani Resort δυτικά του ακινήτου, Aegean Melathron Thalasso Spa Hotel, Posidi Holidays Resort & Suites Hotel, Theoplano Imperial Palace Hotel, Potidaia Istion Club κ.λπ) και υψηλής ποιότητας παραθεριστικές κατοικίες».

Το ακίνητο είναι άμεσα προσβάσιμο οδικά από την Επαρχιακή Οδό Νέων Μουδανιών – Καλλιθέας και την περιμετρική οδό που διασχίζει την χερσόνησο της Κασσάνδρας (Κασσάνδρεια – Φούρκα – Καλάνδρα – Ν.Σκιώνη – Παλιούρι -Κρυοπηγή – Άθυτος – Κασσάνδρεια), ακτοπλοϊκά μέσω του λιμένα του Sani Resort και με αεροπλάνο μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Απέχει 90 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, 75 χλμ περίπου από το αεροδρόμιο “Μακεδονία”.

Στα Αξιοθέατα & Σημεία Ενδιαφέροντος αναφέρονται: Αξιοθέατα και Αρχαιολογικοί Χώροι Θεσσαλονίκης (Λευκός Πύργος, Κάστρα, Καμάρα κ.λπ), Παραλίες Χαλκιδικής, Άγιον Όρος, Σπήλαιο Πετραλώνων, Αρχαιολογικοί Χώροι Βεργίνας και Αμφίπολης.

Η νομική συνδρομή

Γενικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ αναζητάει συνδρομή για την επικαιροποίηση, αξιολόγηση και εκτίμηση της υφιστάμενης νομικής κατάστασης του Ακινήτου και σύνταξη επικαιροποιημένης νομικής έκθεσης (συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης ελέγχου τίτλων), τον εντοπισμό τυχόν νομικών προβλημάτων από την άποψη της τήρησης της χωροταξικής, πολεοδομικής, περιβαλλοντικής, δασικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας, όπως ισχύει, και υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπισή τους, την υποστήριξη μέσω παροχής συμβουλών και σύνταξης των απαιτούμενων εγγράφων επί ζητημάτων ελληνικού και ενωσιακού δικαίου για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της συναλλαγής, για «πακέτο» νομικών υπηρεσιών, νομικών συμβουλών, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης νομικών γνωμοδοτήσεων, εκθέσεων και λοιπών εγγράφων, αναφορικά με το σύνολο των θεμάτων ελληνικού (και τυχόν ενωσιακού) δικαίου που ανακύψουν ή/και ζητηθεί να εξεταστούν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου καθώς και για κάθε άλλο νομικό ζήτημα για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει νομική συνδρομή, την παροχή γνώμης από κοινού με τους λοιπούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, για τον σχεδιασμό της στρατηγικής του ΤΑΙΠΕΔ και της δομής της επικείμενης αξιοποίησης του Ακινήτου (ο αριθμός των εναλλακτικών σεναρίων υλοποίησης – structuring papers, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν για τη Συναλλαγή δεν θα υπερβαίνει τα τρία) κ.α. Οι Υπηρεσίες του Νομικού Συμβούλου θα παρασχεθούν σε δύο διακριτές φάσεις: (α) τη Φάση Προετοιμασίας και (β) τη Φάση Εκτέλεσης. Προσφορές δύναται να υποβληθούν μέχρι και τη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.insider.gr/, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, 15/2/2023]