ΤΟ “ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ” ΜΙΑΣ ΣΦΟΔΡΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ – Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

Ως το…πρελούδιο μίας προεκλογικής περιόδου εντάσεων και πόλωσης χαρακτηρίζεται η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Οι τόνοι που κυριάρχησαν τις πρώτες ώρες στην Ολομέλεια δίνουν τον τόνο της…πολεμικής που θα επικρατήσει σήμερα και αύριο μεταξύ της κυβερνητικής παράταξης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει επιστρέψει στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Κρήτη, έχοντας δώσει τον τόνο της “γαλάζιας” στρατηγικής. Και αυτή θα έχει ως ειδικό αποτύπωμα τη σύγκριση των πεπραγμένων των δύο τετραετιών, που οδηγούν και στο τελικό δίλημμα, επάνω στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στην επερχόμενη κάλπη. “Πιστεύω ότι κάθε πολίτης ο οποίος θα προσέλθει στην κάλπη στις εκλογές της άνοιξης θα σκέφτεται τι θα είχε συμβεί αν κάποιος άλλος ήταν στο τιμόνι της χώρας και έπρεπε να διαχειριστεί τις μεγάλες κρίσεις που μας έτυχαν αυτά τα 3,5 χρόνια. Βλέπει, συνεπώς, καθαρά και σκέφτεται συνετά, συγκρίνει και κρίνει. Γυρίζει την πλάτη στον διχασμό και στη μιζέρια και είναι έτοιμοι οι πολίτες να απαντήσουν στο δίλημμα το οποίο τελικά θέτει η ίδια η πραγματικότητα: θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Αυτό είναι  το μεγάλο ερώτημα των επόμενων εκλογών”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η σύγκριση

Περιγράφοντας τη στρατηγική της συνολικής αντεπίθεσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τις επόμενες 48 ώρες θα ειπωθούν όλα στην Ολομέλεια. “Η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα “δώρο” του κ. Τσίπρα. Δίνει τη δυνατότητα να γίνει σύγκριση ανάμεσα στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και την τετραετία Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όλα: οικονομία, εξωτερική πολιτική, κράτος δικαίου.

Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία να φανεί για άλλη μία φορά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής”, σημειώνουν στο “γαλάζιο” οικοσύστημα. “Είναι ευκαιρία να εμφανιστεί ο εξαφανισμένος Αλέξης Τσίπρας και να μάς πει επιτέλους για τις σακούλες με τα “μαύρα” που πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ και για τα ποσοστά που μοίραζε στα κανάλια στο όνομα της ελευθεροτυπίας και της διαφάνειας. Επίσης, λόγω της προφανούς αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής, η Κουμουνδούρου επιλέγει το γήπεδο της λάσπης”, προσθέτουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ταυτόχρονα, δίνοντας την πρώτη του απάντηση στην κίνηση Τσίπρα, την χαρακτήρισε ως τον πρόλογο της ήττας του στις επερχόμενες εκλογές. “Να είναι βέβαιος ότι αυτή η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς τον λαό. Θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αυτή που ήδη έχει ξεκινήσει. Δε θα διαπιστώσουμε απλά την αρραγή ενότητα του κόμματος και των βουλευτών μας, θα είναι μία ευκαιρία να μάθουμε πολλά. Να μάθουμε πολλά, γιατί σχετικά με το θέμα των περίφημων υποκλοπών εμείς έχουμε ήδη τοποθετηθεί, με ευθύτητα. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Χωρίς να αγνοούμε λάθη, αλλά και χωρίς να διαλύουμε μία πολύτιμη υπηρεσία”, τόνισε. “Εκείνοι που με θράσος σήμερα μας σηκώνουν το δάχτυλο, θα κληθούν αυτές τις μέρες, μέχρι και την Παρασκευή, να μας μιλήσουν για όσα μέχρι σήμερα σιωπούν. Για παράδειγμα, πήραν και πόσα χρήματα από τον κ. Καλογρίτσα, όπως καταθέτει τώρα η γραμματέας του και επιβεβαιώνουν τα μηνύματα μεταξύ του επιχειρηματία και του κ. Παππά; Καλύπτει ακόμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους δύο υπουργούς που κατηγορούνται στο Ειδικό Δικαστήριο; Μας είπε ο κ. Τσίπρας “υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας”. Ναι, αλλά δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο”, συμπλήρωσε.

Στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, η προετοιμασία για τη…μάχη της Ολομέλειας συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί που θα λάβουν το λόγο τις επόμενες ώρες δομούν τις ομιλίες τους προς δύο κατευθύνσεις.

Πρώτη κατεύθυνση: Τι παρέλαβαν στα χέρια τους τον Ιούλιο του 2019. Δεύτερη κατεύθυνση: Τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση στο χαρτοφυλάκιό τους. Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Τσίπρα στην ενεργοποίηση της πρότασης δυσπιστίας, οι “γαλάζιοι” εκτιμούν πως αποτελεί μία προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και αποτροπής διαρροών προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική της “σύγκρισης” και όχι της “σύγκρουσης” θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 26/1/2023]