Το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη ανακάλυψε η σουηδική εταιρία LKAB, δίνοντας νέα δυναμική στη στρατηγική εφοδιαστικής ασφάλειας της Ένωσης και καλλιεργώντας το έδαφος για ανακατατάξεις στη βιομηχανία.
Η LKAB έχει εντοπίσει σημαντικά κοιτάσματα σπάνιων γαιών στην περιοχή Kiruna, μέταλλα που είναι απαραίτητα για, μεταξύ άλλων εφαρμογών, την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και ανεμογεννητριών. Μετά από επιτυχημένη εξερεύνηση, η εταιρεία αναφέρει σήμερα ορυκτούς πόρους μετάλλων σπάνιων γαιών που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο τόνους οξειδίων, που συνιστά το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα του είδους του στην Ευρώπη.
«Αυτά είναι καλά νέα, όχι μόνο για την LKAB, την περιοχή και τον σουηδικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη και το κλίμα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στοιχείων σπάνιων γαιών στο δικό μας μέρος του κόσμου και θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την παραγωγή των κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η πράσινη μετάβαση. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εφοδιασμού. Χωρίς ορυχεία, δεν μπορούν να υπάρχουν ηλεκτρικά οχήματα»,
δηλώνει ο Jan Moström, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, LKAB.
Η κατάσταση στην Ευρώπη
Επί του παρόντος δεν εξορύσσονται στοιχεία σπάνιων γαιών στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί δραματικά ως αποτέλεσμα της ηλεκτροδότησης, η οποία θα οδηγήσει σε παγκόσμια ανεπάρκεια, και αυτό σε μια περίοδο αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ζήτηση για στοιχεία σπάνιων γαιών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανεμογεννήτριες, μεταξύ άλλων, αναμένεται να υπερπενταπλασιαστεί έως το 2030. Σήμερα, η Ευρώπη εξαρτάται επίσης από τις εισαγωγές αυτών των ορυκτών, όπου η Κίνα κυριαρχεί πλήρως στην αγορά, παράγοντας που αυξάνει την ευπάθεια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
«Η ηλεκτροδότηση, ο εαυτός της ΕΕ η επάρκεια και η ανεξαρτησία από τη Ρωσία και την Κίνα θα ξεκινήσει στο ορυχείο. Πρέπει να ενισχύσουμε τις βιομηχανικές αλυσίδες αξίας στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε πραγματικές ευκαιρίες για τον εξηλεκτρισμό των κοινωνιών μας. Η πολιτική πρέπει να δώσει στη βιομηχανία τις προϋποθέσεις για να στραφεί σε πράσινη και χωρίς ορυκτά καύσιμα παραγωγή. Εδώ, η σουηδική μεταλλευτική βιομηχανία έχει πολλά να προσφέρει. Η ανάγκη για ορυκτά για να πραγματοποιηθεί η μετάβαση είναι μεγάλη, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, Ebba Busch.
Η εξόρυξη απέχει ακόμα…
Ταυτόχρονα, ο δρόμος για πιθανή εξόρυξη του κοιτάσματος είναι μακρύς: Το πρώτο βήμα είναι η αίτηση για παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης για το κοίτασμα Per Geijer προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω σε βάθος και να μελετηθούν οι συνθήκες εξόρυξης. Η LKAB κινείται σε οδικό χάρτη με στόχο να υποβάλει αίτηση για παραχώρηση εκμετάλλευσης το 2023.
Η LKAB έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζει ένα drift, μήκους πολλών χιλιομέτρων, σε βάθος περίπου 700 μέτρων στο υπάρχον ορυχείο Kiruna προς το νέο κοίτασμα για να μπορέσουμε να το διερευνήσουμε σε βάθος και λεπτομερώς.
[ΠΗΓΗ: https://www.crisismonitor.gr/, 22/1/2023]