ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟ-ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ “ΌΡΘΡΟΣ” – ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα υπο-παραλλαγή Όρθρος έρχεται να προστεθεί στα στελέχη που έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα. Μια μόλις εβδομάδα μετά τον εντοπισμό σε δείγματα της υπο-παραλλαγής της Όμικρον, Kraken, όπως αναφέρεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ η υπο-παραλλαγή Όρθρος (επίσης της Όμικρον) εντοπίστηκε σε 93 περιστατικά με κορονοϊό από τον περασμένο Οκτώβριο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο- παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB. Η υπο-παραλλαγή Kraken XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα .

Ποια είναι η νέα υπο-παραλλαγή

Η υπο- παραλλαγή CH.1.1 είναι παρακλάδι της Κένταυρος (BA.2.75), που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022, στην Ινδία. Θεωρείται επίσης πολύ μεταδοτική, καθώς μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία και Ισλανδία. Έχει επίσης ανιχνευτεί σε ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Ινδία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Το ECDC πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν διαθέτει στοιχεία πως η νέα υπο- παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλα στελέχη, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στη Βρετανία υποδεικνύει ότι το CH.1.1 πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες υπο-παραλλαγές στην Όμικρον.

Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες υπο- παραλλαγές της Όμικρον, μοιάζουν δηλαδή με το κοινό κρυολόγημα.

Εξαπλώνεται ραγδαία στη Μεγάλη Βρετανία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Μεγάλη Βρετανία (UKHSA), που επικαλείται ο Independent, η υποπαραλλαγή Όρθρος, γνωστή ως CH.1.1, είναι μία από τις πιο πιθανές να πάρει τη σκυτάλη από την κυρίαρχη BQ.1.

[ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr/, της Βίκης Κουρλιμπίνη, 20/1/2023]