ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

H τιμή του φυσικού αερίου χθες έφτασε μέχρι και τα 65 ευρώ/MWh, για να κλείσει στα 66,809 ευρώ/MWh, παραμένοντας σε επίπεδα που η αγορά είχε να δει πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου που έρχεται ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης για την εποχή, σε συνδυασμό με τις υψηλές επιδόσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση των τιμών του ρεύματος, που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης διαμορφώνονται για σήμερα κάτω από τα 100 ευρώ/MWh. Για παράδειγμα, στη Γερμανία η τιμή του ρεύματος για σήμερα είναι στα 66,64 ευρώ/MWh, στη Γαλλία στα 78,81 ευρώ/MWh, στο Βέλγιο στα 77,99 ευρώ/MWh, στην Ισπανία και την Πορτογαλία στα 88,48 ευρώ/MWh κ.λπ. 

Οι φθηνές τιμές του αερίου έχουν φτάσει και στη χώρα μας με το ιδιότυπο καθεστώς τιμολόγησης (με βάση τον μέσο όρο του προηγούμενου μήνα), ωστόσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος για σήμερα στην Ευρώπη με 211,71 ευρώ/MWh, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 195,32 ευρώ/MWh, η Μάλτα με 194,99 ευρώ/MWh, η Βουλγαρία και Ρουμανία με 193,56 ευρώ/MWh. 

Η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη τιμή χονδρικής στον μέσο όρο μέχρι στιγμής του μήνα Ιανουαρίου, με 220,3 ευρώ/MWh, με δεύτερη την Ιταλία (179,04 ευρώ/MWh) και τρίτη την Τουρκία (176,03 ευρώ/MWh).

Πάντως, η τιμή χονδρικής δεν επηρεάζει τη λιανική με δεδομένο ότι οι τιμές λιανικής για τον μήνα έχουν ήδη ανακοινωθεί από τους παρόχους, ενώ οι τελικές τιμές καταναλωτή διαμορφώνονται με βάση και τις επιδοτήσεις που ανακοινώνει κάθε μήνα η κυβέρνηση. 

Και βέβαια, καθώς οι πολύ χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα, σταδιακά αυτές περνούν και στη λιανική, στους καταναλωτές του φυσικού αερίου. 

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι όσο οι τιμές του φυσικού αερίου διατηρούνται στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, θα εξομαλύνεται η κατάσταση στις ενεργειακές αγορές, με σημαντική μείωση των τιμών, οι οποίες είχαν εκτροχιαστεί το προηγούμενο διάστημα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 13/1/2023]