ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟΠΑΡΑΛΛΑΓΗ KRAKEN, ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ

Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5, γνωστή και ως “Kraken”, να έχει έρθει ήδη στην Ελλάδα, αλλά να μην έχει εντοπιστεί ακόμη στις αναλύσεις από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού, θεωρούν οι ειδικοί.

Τα στοιχεία δείχνουν άλλωστε πως πρόκειται για την πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2 που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα, έχει ανιχνευτεί ήδη σε 29 χώρες, ενώ εκτιμάται ότι λόγω αυτής της υποπαραλλαγής οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε δύο εβδομάδες.

Όπως αναφέρουν μάλιστα οι ειδικοί, η XBB.1.5 είναι διαφορετικό από την παραλλαγή XBB. Όχι μόνο αποφεύγει τα προστατευτικά αντισώματα εξίσου αποτελεσματικά με την παραλλαγή XBB.1, αλλά επίσης συνδέεται καλύτερα με τα κύτταρα μέσω ενός βασικού υποδοχέα. Εντούτοις δεν υπάρχουν ενδείξεις πως προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη.

Το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.

“Ανησυχούμε για το πλεονέκτημά της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν”, ανέφερε η επιδημιολόγος Δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ μια αξιολόγηση κινδύνου για την ΧΒΒ.1.5.

Μεγαλύτερη διαφυγή της ανοσίας

“Η ΧΒΒ.1.5 έχει ιδιότητες και μεγαλύτερης διαφυγής από την ανοσία, αλλά είναι και περισσότερο μεταδοτικό από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Αυτή η μετάλλαξη ανήκει στην οικογένεια των στελεχών της Όμικρον και εικάζουμε ότι τουλάχιστον από πλευράς βαρύτητας και τοξικότητας θα είναι ότι και οι άλλες μεταλλάξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια”, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης

Ενδεχομένως, όπως είπε, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων SARS-CoV-2 και στις υπόλοιπες χώρες τους επόμενους μήνες εξαιτίας αυτής της μετάλλαξης. Υπογραμμίζει ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 65 ετών, οι ανεμβολίαστοι και άτομα με νοσήματα. “Προσωπικά συστήνω ενθέρμως τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο σε όλους, χρήση μάσκας και αντισηψία χεριών και επιφανειών”, καταλήγει.

Έως και 20% πιο μεταδοτική

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής του κορονοϊού, ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega, διευκρίνισε ότι “στην αρχή πίστευαν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολύ γρήγορος, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι είναι λιγότερο γρήγορος απ’ ό,τι είχαμε φοβηθεί. Το πιθανότερο είναι, στη χειρότερη των περιπτώσεων, να είναι περίπου 20% πιο μεταδοτικό. Δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό, ότι κάνει πιο σοβαρή νόσο, ούτε ότι οδηγεί πιο συχνά στον θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε από εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για αυτήν την υποπαραλλαγή”.

Υπογράμμισε ότι “το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα εμβόλιο που “ναι” καλύπτει και αυτό το στέλεχος. Και επειδή αυτό το στέλεχος δεν έχει έρθει σοβαρά στην Ευρώπη, είναι η ευκαιρία μας τώρα, που ακόμα ο καιρός είναι ζεστός, να κάνουμε το σωστό βήμα και να πάμε να εμβολιαστούμε”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 9/1/2023]