ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Κίνδυνο βιωσιμότητας διατρέχουν για το 2023 οι βιομηχανίες της χώρας παρά τα ρεκόρ κερδοφορίας που σημειώνουν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Ενόψει μίας χρονιάς, η οποία αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ενεργειακά, η κυβέρνηση αναζητά τρόπο στήριξης των ελάχιστων πια εργοστασίων εντάσεως που έχουν απομείνει στην Ελλάδα.

Το μεγάλο αγκάθι είναι η σταδιακή λήξη των διμερών συμβάσεων που είχαν συνάψει πριν από την κρίση οι βιομηχανίες με τη ΔΕΗ. Τα συμβόλαια προμήθειας φτάνουν στο τέλος τους σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και ο ορίζοντας των τιμών στα 400 ευρώ/MWh δεν δίνει μεγάλα περιθώρια για νέες συμφωνίες με ανταγωνιστικά τιμολόγια.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο που έκλεισαν τα συμβόλαια ήταν στα επίπεδα των 60 ευρώ/MWh. Τώρα είναι σχεδόν επταπλάσιες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που έχουν τρέξει για τιμές στα 300 ευρώ δείχνουν ένα κόστος για την ενεργοβόρο βιομηχανία περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγές θέλουν κυβέρνηση και ΔΕΗ να αναλαμβάνουν ένα μέρος της στήριξης των επιχειρήσεων για την κάλυψη αυτού του κόστους. Μέσα από κρατικούς πόρους θα διατεθούν επιδοτήσεις για το ψαλίδισμα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η δημόσια εταιρεία από τη μεριά της με τη διάθεση εσόδων της στο ΤΕΜ από το πλαφόν συμμετέχει στην προσπάθεια ελάφρυνσης των βιομηχανιών.

Η ανάγκη της λήψης μέτρων είναι άμεση, με δεδομένο το ό,τι τα συμβόλαια προμήθειας ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις βιομηχανίες υψηλής τάσης λήγουν στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Η ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πηγές, βρίσκεται σε συζητήσεις με τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης αλλά κυρίως για την παροχή διμερών συμβολαίων πράσινης ενέργειας PPAs. Ωστόσο και αυτή η προοπτικής της παροχής πράσινης και φθηνής ενέργειας είναι μακρινή, καθώς η εταιρεία ηλεκτρισμού τώρα αναπτύσσει έργα ΑΠΕ, ικανά για τη δέσμευση μέρους της δυναμικότητας τους προς όφελος της ελληνικής βιομηχανίας.  

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 7/12/2022]