ΌΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Στα σκαριά βρίσκεται παράταση 2 ή ακόμη και 4 μηνών στην κοινωφελή απασχόληση, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας,  Κωστής Χατζηδάκης, προ ημερών, ανέφερε πως “εξετάζεται” το ενδεχόμενο παράτασης, χωρίς, όμως αναφερθεί στο χρονικό διάστημα αυτής.

Ωστόσο, πηγές του Capital.gr, από την τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία απασχολούνται εν πολλοίς οι 25.000 άνεργοι με 8μηνη σύμβαση κοινωφελούς απασχόλησης, αναφέρουν πως εφόσον αποφασιστεί από την κυβέρνηση παράταση, αυτή δεν μπορεί να είναι κάτω από 2 μήνες, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται να αφορά και ένα 4μηνο.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, αποφασίστηκε 2μηνη παράταση. Το τρέχον πρόγραμμα της κοινωφελούς απασχόλησης έχει τεθεί σε εφαρμογή περίπου από τις αρχές του καλοκαιριού (του 2022). Αυτό σημαίνει πως για τους περισσότερους ωφελούμενους, η επιδότηση θα λήξει το Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2023.

Ενδεχόμενη 2μηνη παράταση θα οδηγούσε στη λήξη των εν λόγω συμβάσεων τον Απρίλιο – Μάιο του 2023.

Αν, όμως, αποφασιστεί 4μηνη παράταση, τότε οι συμβάσεις της κοινωφελούς απασχόλησης θα μπορούσαν να λήξουν τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2023.

Μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση, θα αυξάνονται και οι αμοιβές των ωφελούμενων λόγω της εξαγγελθείσας αύξησης του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου 2023.

Σημειώνεται πως όσοι εργάζονται υπό καθεστώς ‘’κοινωφελούς’’ απασχόλησης αμείβονται με μισθό ίσο με τον κατώτατο, δηλαδή με 612 ευρώ καθαρά.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση, ο κατώτατος μισθός την 1η Μαΐου 2023 θα αυξηθεί κατά 5,3%, οδηγώντας τον στα 644 ευρώ.

Έτσι, αν οι συμβάσεις των ωφελουμένων της κοινωφελούς απασχόλησης “τρέξουν” και τον Μάιο του 2023, θα λάβουν και αυτοί, όπως και όλοι οι άλλοι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό, την όποια αύξηση αποφασίσει η κυβέρνηση έως τα τέλη Απριλίου 2023 (προκειμένου να ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023).

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Κατσαγάνη, 1/12/2022]