ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΦΟΡΙΑ ΑΝΗΚΕΤΕ

Στη ΔΟΥ Πολυγύρου πλέον όλοι οι οικισμοί Χαλκιδικής που υπάγονταν ως τώρα σε Λαγκαδά και Ζ’ Θεσσαλονίκης. Μια ΔΟΥ για κάθε πολίτη, βάσει Ταχυδρομικού Κώδικα

Στρεβλώσεις ετών αποπειράται να διορθώσει το νέο σύστημα, με το οποίο θα καθορίζεται η ΔΟΥ βάσει του Ταχυδρομικού Κώδικα του φορολογούμενου. «εγκαινιάζει» η ΑΑΔΕ. Στη Χαλκιδική, βάσει των αλλαγών, καμία κοινότητα δήμου δεν θα ανήκει πλέον σε ΔΟΥ άλλης Περιφερειακής Ενότητας. Ο ταχυδρομικός κώδικας της περιοχής εντάσσει αυτόματα τους κατοίκους της στην Εφορία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, για τον ανακαθορισμό της χωρικής αρμοδιότητας του συνόλου των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), οροθετείται η αντιστοίχιση ενός Ταχυδρομικού Κώδικα (ΤΚ) σε μια μοναδική ΔΟΥ, βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Με τον ανακαθορισμό της αρμοδιότητας των ΔΟΥ δημιουργείται η αναγκαία υποδομή ώστε οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες, να εξασφαλίζουν την αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ του φορολογούμενου. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως ΤΚ της περιοχής τους, εξυπηρετούνται από τη ΔΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκουν, με βάση το Πρόγραμμα Καλλικράτης Ν. 3852/2010 (Α87).

Επίσης, μέσω της διευθέτησης των σωστών στοιχείων της έδρας στο σωστό νομό και δήμο, διασφαλίζεται ότι η χρήση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης θα πραγματοποιεί την εγγραφή της έναρξης στο ΕΕΜΗ και αυτό με τη σειρά του στο αντίστοιχο Εμπορικό Επιμελητήριο, έχοντας υπόψη τον ορθό νομό.

Επισημαίνεται ότι ένας ΤΚ ανήκει μοναδικά σε μία ΔΟΥ. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου ο ΤΚ σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ ανήκει σε δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες, οπότε η κάθε περιοχή υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Τι συμβαίνει στη Χαλκιδική

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα Βασιλικά με ΤΚ 57006 που υπάγονταν ως σήμερα στη ΔΟΥ Πολυγύρου, εντάσσονται πλέον στη Ζ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης. Ανάλογα, το Ζαγκλιβέρι με ΤΚ 57012 και ο Σταυρός με ΤΚ 57014 μετακινούνται από τον Πολύγυρο στη ΔΟΥ Λαγκαδά.

Ωστόσο, από τον ΤΚ 57006 των Βασιλικών παραμένουν ως εξαίρεση στη ΔΟΥ Πολυγύρου οι οικισμοί Αγία Αναστασία, Κιουρτσόγλου, Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας και Πρινοχώρι της Δημοτικής Κοινότητας Γαλατίστης και Εαλαρινός της Δημοτικής Κοινότητας Εαλαρινού της Δημοτικής Ενότητας Ανθεμούντα του Δήμου Πολυγύρου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Επίσης, από τον ΤΚ Ζαγκλιβερίου 57012 παραμένουν στη ΔΟΥ Πολυγύρου οι Δημοτικές Κοινότητες Κρήμνης και Μαραθούσσης συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Πλατανοχωρίου αυτής, της Δημοτικής Ενότητας Ζερβοχωρίων του Δήμου Πολυγύρου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Εξαίρεση είναι τέλος και ο ΤΚ 57014 του Σταυρού για τους οικισμούς Καλύβια Βαρβάρας και Χρυσή Ακτή της Δημοτικής Κοινότητας Βαρβάρας της Δημοτικής Ενότητας Αρναίας και η Δημοτική Κοινότητα Ολυμπιάδας της Δημοτικής Ενότητας Σταγίρων – Ακάνθου του Δήμου Αριστοτέλη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Από τη Δευτέρα το νέο σύστημα για τις Εφορίες

Η αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ, ανοίγει τις πύλες μιας προωθημένης υβριδικής ψηφιακής υποδομής εξυπηρέτησης του πολίτη.

Η αντιστοίχιση ενός ΤΚ σε μια μοναδική ΔΟΥ πανελλαδικά θα αρχίσει τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 για τους φορολογούμενους φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που θα αποκτήσουν ΑΦΜ καθώς και για όσους θα προβούν σε έναρξη εργασιών.

Επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ από τις 18 έως 21 Νοεμβρίου 2022 θα προχωρήσουν σε μεταγραφή των φορολογουμένων στη νέα ΔΟΥ στην οποία θα υπάγονται, για τις περιοχές που δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ενώ από τις 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί μεταγραφή, για τις περιοχές που υπάρχουν εξαιρέσεις, σύμφωνα με τους συνημμένους Πίνακες Ανακατανομής.

[ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, από www.xalkidikipolitiki.com, 14/11/2022]