ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΕΡΙΟΥ

Η απόφαση του ομίλου της Helleniq Energy να παρατείνει έως τις 30 Νοεμβρίου την έκπτωση των 60 ευρώ ανά κυβικό (6 λεπτά το λίτρο προ ΦΠΑ και 7,5 λεπτά με ΦΠΑ) προς τις εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, κρατά στα επίπεδα του 1,32 ευρώ/ λίτρο την λιανική τιμή του καυσίμου. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, την πολιτική της Helleniq, θα ακολουθήσει και το έτερο διυλιστήριο της χώρας, η Motor Oil κρατώντας χαμηλά τις τιμές για τις εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο από εκείνην.

Η πολιτική των διυλιστηρίων για τη χορήγηση έκπτωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται σε καλά επίπεδα το κόστος του καυσίμου έναντι του ανταγωνιστικού φυσικού αερίου. 

Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου και με βάση αυτές, η διαφορά με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι μικρή, με το πετρέλαιο να αναδεικνύεται με βραχεία κεφαλή ως φθηνότερο.

Συγκεκριμένα η τιμή του φυσικού αερίου είναι στα 135 ευρώ/MWh, συμπεριλαμβανομένων και των λοιπών χρεώσεων (δίκτυα, ΦΠΑ κλπ) αλλά και της έκπτωσης που χορηγεί η ΔΕΠΑ. 

Η αντίστοιχη τιμή σε μεγαβατώρες για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 123 ευρώ/MWh. Συγκεκριμένα η μετατροπή του πετρελαίου θέρμανσης γίνεται ως εξής: 1,32 ευρώ/λίτρο που είναι η τιμή λιανικής με την επιδότηση των διυλιστηρίων ή αλλιώς 1320 ευρώ ανά κυβικό, διαιρείται με το ειδικό βάρος που είναι 0,85 τόνοι/κυβικό. Το αποτέλεσμα διαιρείται με τη θερμογόνο δύναμη που είναι 12,6MWh/τόνο και προκύπτει τιμή 123 ευρώ/MWh. 

Τούτων δοθέντων η διαφορά μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου πλησιάζει το 10%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με δεδομένες και τις καιρικές συνθήκες η ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης μέχρι στιγμής είναι υποτονική, κάτι που αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα, όσο πέφτει η θερμοκρασία. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 16/11/2022]