ΜΑΡΙΑ ΞΕΦΤΕΡΗ: Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η παιδίατρος με καταγωγή από τον Βάβδο της Χαλκιδικής μάς συστήνει την άγνωστη αλλά μαγευτική ορεινή Χαλκιδική, μιλάει για το κοινωνικό ιατρείο που η ίδια ίδρυσε στον μικρό και υπέροχο τόπο καταγωγής της και αποκαλύπτει πώς οι γονείς θα αναγνωρίσουν τα σημάδια κακοποίησης στα μικρά παιδιά.

«Σαν την Χαλκιδική δεν έχει…» συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι Θεσσαλονικείς και κανείς δεν μας αδικεί σκεπτόμενος τα γαλάζια κρυστάλλινα νερά, τις χρυσαφένιες παραλίες και τις ομορφιές του θαλασσινού τοπίου της Χαλκιδικής. Υπάρχει όμως και μια πλευρά της Χαλκιδικής που ίσως οι περισσότεροι να μην γνωρίζουμε και τόσο καλά, είναι όμως το ίδιο μαγευτική. Ο λόγος για την ορεινή Χαλκιδική. Ένα από τα υπέροχα ορεινά χωριά της Χαλκιδικής είναι ο Βάβδος, το «Μπαλκόνι της Χαλκιδικής» όπως το αποκαλούν πολλοί, καθώς βρίσκεται σε μέσο υψόμετρο 800 μέτρα, με την κορυφή του βουνού Βίγλα να ξεπερνάει τα 100 μέτρα. Ο πληθυσμός του ανέρχεται το χειμώνα μόλις στους 380 κατοίκους. Η Μαρία Ξεφτέρη έχει καταγωγή από τον πανέμορφο Βάβδο. Σπούδασε στην ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και είναι παιδίατρος με μακροχρόνια εμπειρία. Μπορεί να ζει και να εργάζεται στη Θεσσαλονίκη δεν ξέχασε όμως ποτέ τον όμορφο τόπο της. Έτσι το 2016, μία πρόταση του εφημέριου του Βάβδου ήταν η αφορμή για να δημιουργήσει το κοινωνικό ιατρείο με σκοπό να παρέχει την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα στους κατοίκους της περιοχής. Από τότε, γνωστοί ιατροί της Θεσσαλονίκης όλων των ειδικοτήτων στηρίζουν το έργο της και πραγματοποιούν εθελοντικά δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους του χωριού. Οι δράσεις του κοινωνικού ιατρείου όμως δε σταματούν εδώ. Μια σειρά από ημερίδες και δράσεις διοργανώνονται κατά διαστήματα. Μία από αυτές αφορούσε στην κακοποίηση και στα σημάδια που την κάνουν αντιληπτή, τα οποία και μοιράστηκε η Μαίρη Ξεφτέρη με τη Vwoman. Τέλος μας προσκάλεσε στον μαγευτικό Βάβδο για να ανακαλύψουμε τις καλά κρυμμένες ομορφιές της ορεινής Χαλκιδικής.

Ζείτε και εργάζεστε στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο η καταγωγή σας είναι από την όχι και τόσο γνωστή στους περισσότερους ορεινή Χαλκιδική. Θέλετε να μας συστήσετε τον όμορφο Βάβδο από τον οποίο και κατάγεστε;

Ο Βάβδος είναι ένα ορεινό  χωριό της Χαλκιδικής. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 800 με 1000 μέτρα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τον αποκαλούν «το μπαλκόνι της Χαλκιδικής». Πρέπει να σας πω ότι η καταγωγή μου και από την πλευρά της μητέρας μου και από την πλευρά του πατέρα μου είναι από τον Βάβδο. Είναι ένας τόπος όμορφος. Πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. Για όσους αγαπούν τη φύση και το καλό φαγητό.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του κοινωνικού ιατρείου του Βάβδου;

Το κοινωνικό ιατρείο ξεκίνησε  τη λειτουργία του από το 2016, μετά από πρόταση που μου έκανε ο εφημέριος της Βάβδου, ο πατέρας Γεώργιος, για να γίνει ένα εθελοντικό έργο στο χωριό και συγκεκριμένα ένα κοινωνικό ιατρείο. Στον Βάβδο ζουν πολλοί υπερήλικες άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον ιατρό. Και έτσι είναι πολύ δύσκολο για αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που για εμάς μπορεί να φαντάζει πολύ εύκολο και απλό: τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις, που για όλους μας είναι απαραίτητες, πόσο μάλλον για τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας.

Πώς λειτουργεί το κοινωνικό ιατρείο Βάβδου;

Από το 2016 μέχρι και σήμερα πηγαίνουμε μία φορά το μήνα, ημέρα Κυριακή, γιατροί όλων των ειδικοτήτων στον Βάβδο. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους συναδέλφους  για το γεγονός ότι αμέσως μόλις τους ζητάω να έρθουν στον Βάβδο και να συνεισφέρουν στο έργο του κοινωνικού ιατρείου εθελοντικά ανταποκρίνονται όλοι άμεσα και με πολύ μεγάλη χαρά και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Έτσι έχουν καταφέρει να βρεθούν στον Βάβδο γιατροί όλων των ειδικοτήτων και μικροβιολόγος που είναι μια ειδικότητα πολύ σημαντική για τον προληπτικό έλεγχο, πολύ δύσκολο όμως να παρέχει εθελοντικά μακριά από το εργαστήριο. Γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω την μικροβιολόγο Μαρία Κονάκα, η οποία μεταβαίνει στον Βάβδο και λαμβάνει περίπου 300 δείγματα εθελοντικά και εντελώς δωρεάν. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη για το γεγονός ότι το κοινωνικό ιατρείο κατάφερε και απέκτησε έναν υπερηχογράφο μέσα από δωρεές. Ήταν πολύς ο κόσμος που ανταποκρίθηκε άμεσα όταν έμαθε για το έργο του κοινωνικού ιατρείου. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε και ακτινολόγο που είναι από τον Βάβδο, η κυρία Θώμη Στεργιούδα, η οποία μία φορά ανά τρεις μήνες κάνει υπερηχογράφημα σε όλους τους κατοίκους του Βάβδου σε όλα τα όργανά τους.  Σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να αγοράσουμε και άλλα μηχανήματα που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε και περαιτέρω ιατρική διερεύνηση των κατοίκων.  Επίσης, επιθυμία μας είναι να διερευνηθεί  το κοινωνικό ιατρείο και σε άλλες περιοχές εκτός του Βάβδου και σε αυτό μας το εγχείρημα είναι δίπλα μας οι δημοτικές αρχές του Δήμου Πολυγύρου.  Είναι σημαντικό να υπάρχουν δημοτικά μέσα μεταφοράς την ημέρα που λειτουργεί το κοινωνικό ιατρείο, ώστε να μπορούν να έρχονται και  κάτοικοί από τις γύρω περιοχές και να εξετάζονται  και εκείνοι δωρεάν στο κοινωνικό ιατρείο του Βάβδου. Η προσφορά στο κοινωνικό ιατρείο είναι κάτι που κάνουμε με μεγάλη χαρά όλοι οι ιατροί. Ο τρόπος που μας κοιτάνε αυτοί οι ανθρώποι στα μάτια και η ασφάλεια που αισθάνονται έχει πραγματικά ανεκτίμητη αξία.

[Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την συνέντευξη:]

 

[ΠΗΓΗ: https://www.vwoman.gr/, της Σοφίας Αποστολίδου, 24/10/2022]