ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ – Η ΩΡΑ ΤΩΝ “27” ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Σε ένα σκηνικό αναταράξεων για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, με αντίπαλο στο…ρινγκ την ενεργειακή κρίση που ορθώνει…Συμπληγάδες, η κυβέρνηση δείχνει συνεχώς προς την κατεύθυνση της θωράκισης της κοινωνίας, ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα και ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσει το “παρών” στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών. 

Αποτελώντας κομμάτι μίας ισχυρής συμμαχίας 15 κρατών-μελών, η οποία ζητεί, επιτέλους, να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να παρθούν άμεσες αποφάσεις-ανάχωμα στο…τρενάκι τρόμου της ακρίβειας, που πλήττει εκατομμύρια καταναλωτές, η Αθήνα, μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα εκπέμψει στις σημερινές και αυριανές εργασίες του Συμβουλίου διπλό σήμα:

  • Ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών.
  • Ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να δράσει αποφασιστικά έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με στελέχη, λίγες ώρες πριν το “ραντεβού” των ηγετών στη βελγική πρωτεύουσα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν είναι θετική. Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης ενός προβλήματος, το οποίο πλήττει τις οικονομίες των 27 κρατών-μελών και απαιτεί συνολική απάντηση.

“Μπορούμε να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, πια, ότι στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής, θα είμαστε πολύ κοντά στο να υιοθετηθούν επιτέλους οι προτάσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μάρτιο έχει καταθέσει για παρεμβάσεις της Ευρώπης στην τιμή που διαμορφώνεται το φυσικό αέριο.  Αυτό είναι πολύ καλό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ο αυτονόητος, όσο πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς, αποκλιμακώνεται και η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου για τους χρήστες. Ο δεύτερος πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι αυτό για τον Κρατικό Προϋπολογισμό σημαίνει εξοικονόμηση αρκετών χρημάτων, δηλαδή, ενδεχομένως τη δημιουργία δυνατοτήτων για να μπορούμε να παρέμβουμε ουσιαστικά και σε άλλες πτυχές του οικονομικού βίου”, σημείωσε (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η ελληνική πρωτεύουσα, στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, θα στηρίξει τη δέσμη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου αυτή να μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, υλοποίησης. Και αυτό το στάδιο είναι να τεθεί προς έγκριση από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού διόρθωσης των τιμών. “Το γεγονός ότι η τιμή  του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει δεν είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση για το ανώτατο όριο τιμής συντηρείται και παραμένει ανοικτή”, είναι η χαρακτηριστική αποστροφή κυβερνητικών παραγόντων, στον απόηχο της ικανοποίησης που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν. “Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μία ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας, θέτοντας ένα όριο στις τιμές και μειώνοντας τις ακραίες διακυμάνσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις”, έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σημείο της προτεινόμενης δέσμης που βασίζεται στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αφορά στην πρόταση για έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών, στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF που είναι σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές συναλλαγές, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην είναι έρμαια των υπερβολικών διακυμάνσεων, που αποτελούν στρέβλωση της αγοράς και δεν ανταποκρίνονται στην προσφορά και στη ζήτηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει εντολή για έναν Κανονισμό, ο οποίος θα της δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσει έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών, για να επιβάλλει ένα δυναμικό όριο τιμής όσον αφορά στις συναλλαγές στο χρηματιστήριο TTF, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο σημείο αφορά στην αντιμετώπιση της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές. Πρόκειται για ένα μηχανισμό εξομάλυνσης μέσω ενός προσωρινού μηχανισμού της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών που περιορίζει τις ακραίες μεταβολές εντός σύντομης χρονικής περιόδου. Στόχος αυτής της κίνησης είναι ο περιορισμός των μεγάλων βραχυπρόθεσμων μεταβολών των τιμών στα χρηματιστήρια παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 20/10/2022]