ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

Στη λύση της ανακοίνωσης παρεμβάσεων σε δύο δόσεις προσανατολίζεται πλέον το οικονομικό επιτελείο, καθώς μέχρι και το Σάββατο που θα γίνουν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, πολλές κρίσιμες παράμετροι για το 2023 δεν θα έχουν ξεκαθαρίσει.

Σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου που θα δώσει μια συνολική εικόνα για την πορεία της οικονομίας κατά το πρώτο μισό του χρόνου. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε κάποια μεγάλη αναθεώρηση για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7%, η εικόνα αναμένεται ότι θα είναι εξαιρετικά θετική. Μαζί με τα στοιχεία για τα έσοδα του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου, θα μπορεί το ΥΠΟΙΚ να έχει την πλήρη εικόνα του δημοσιονομικού χώρου που απαιτείται για να ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας μέχρι και το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι το πακέτο που θα ανακοινωθεί θα περιέχει μέτρα με συνολικό κόστος περίπου 2 δισ. ευρώ. 

Ως γνωστόν πια, προτεραιότητα θα δοθεί στην απορρόφηση των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σχεδιάζεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ένα επιπλέον έκτακτο επίδομα (επιταγή ακρίβειας) που θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά τροφίμων σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά και μια τρίτη επιδότηση στα καύσιμα κίνησης (fuel pass 3). Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και ένα σχέδιο κινήτρων για την αύξηση της χρήσης των αστικών μεταφορών.

Οι παρεμβάσεις του 2023

Από την αύξηση του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου και την προβολή που θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου και το θετικό carry over για το 2023, θεωρείται ότι θα προκύπτει δημοσιονομικός χώρος και για κάποιες μόνιμες παρεμβάσεις για το 2023, οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα υπάρχει το περιθώριο για την επέκταση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους, και την αύξηση που θα πάρουν 1.000.000 συνταξιούχοι, χωρίς προσωπική διαφορά. Το ακριβές ύψος της αύξησης των συντάξεων, θα καθοριστεί από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό. Τούτο βέβαια όταν τα δύο κρίσιμα μεγέθη οριστικοποιηθούν. Μαζί θα εξαγγελθεί και το σχέδιο για τη στέγαση των νέων ζευγαριών, με κόστος 1,5 δισ. ευρώ αλλά και διάρκεια εφαρμογής έναν ορίζοντα πολλών ετών. 

Το μεγάλο αγκάθι για τον επόμενο χρόνο θα είναι οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Στην κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό επιτελείο θέλει πρώτα να υπάρξουν οι λύσεις που θα δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συγκράτηση της τιμής του καυσίμου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνει μια πιο ακριβής εκτίμηση του ενεργειακού κόστους -και των μέτρων στήριξης- για το 2023. Με την εκτίμηση αυτή, αλλά και την καλύτερη εικόνα που θα υπάρχει από τα έσοδα του τουρισμού και τις επενδύσεις μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να γίνουν οι βασικές παραδοχές για τον επόμενο χρόνο.

Διαβούλευση με τους θεσμούς 

Θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο, η διαβούλευση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου με τους θεσμούς, η οποία θα συνδεθεί και με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων. Η διαβούλευση δεν θα έχει τον χαρακτήρα που είχαν οι μεταμνημονιακές αξιολογήσεις. Θα γίνει όμως γιατί και τον επόμενο χρόνο, θα βρίσκεται σε ισχύ η ρήτρα συνολικής διαφυγής η οποία με τη δημοσιονομική ευελιξία που εξασφαλίζει, θέτει και αυστηρούς περιορισμούς για τη λήψη μόνιμων μέτρων. 

Με αυτό το δεδομένο, το στοίχημα για να υπάρξουν οι νέες ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα, είναι να πειστούν κυρίως η ΕΕ και ο ESM ότι υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, όπως έχει δεσμευτεί στο πρόγραμμα Σταθερότητας και να αποδείξει ότι έχει επιπλέον περιθώριο για νέα μόνιμα μέτρα. Όσα νέα μέτρα προκύψουν, θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 7/9/2022]