ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΩΜΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, καθώς η Επιτροπή θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της θα προχωρά σε αποτίμηση του μηχανισμού τιμολόγησης του φυσικού αερίου, μέσω του δείκτη TTF και ενδεχομένως θα πιέζει στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός συμπληρωματικού δείκτη συναλλαγών, ο οποίος θα αντανακλά με μεγαλύτερη ακρίβεια και αντιπροσωπευτικότητα την αγορά των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για να είναι πιο αντιπροσωπευτικός και αξιόπιστος, ο συγκεκριμένος δείκτης θα πρέπει να καλύπτει και την αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG και πιθανώς να συνδεθεί με την τιμή spot του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, τον περίφημο δείκτη Henry Hub ή και τον δείκτη Ιαπωνίας Κορέας.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε η ελληνική πλευρά και ο Έλληνας υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών ενέργειας, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για την ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου και την θέσπιση πλαφόν συνολικά στις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. (και όχι μόνο στις ρωσικές εισαγωγές).

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, ένας εναλλακτικός δείκτης αναφοράς για το εισαγόμενο φυσικό αέριο θα μείωνε την εξάρτηση από τις προθεσμιακές αγορές για το φυσικό αέριο που εισάγεται. 

Στόχος, αναφέρει το έγγραφο της FISMA (Γενική Διεύθυνση για Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες) δεν είναι η σταδιακή κατάργηση των προθεσμιακών αγορών αλλά η προσφορά στους συμμετέχοντες στην αγορά μιας εναλλακτικής τιμής αναφοράς που να αντικατοπτρίζει τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης των διεθνών αγορών φυσικού αερίου.

Το έγγραφο της FISMA δίνει μια καλή εικόνα για τις εσωτερικές διεργασίες που συντελούνται αυτήν την περίοδο στην Επιτροπή αλλά και για τις ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν σήμερα. Πάντως δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η Ε.Ε. θα προτείνει άμεσα την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση της Κομισιόν θα έχει τη μορφή κανονισμού του συμβουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να εγκριθεί και να εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 28/9/2022]