ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΤΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

Σε…τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας. Μετά το αναθεωρητικού σόου που έστησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σκηνικό γενικής συνέλευσης Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι δηλώσεις τόσο του ιδίου, όσο και ανώτατων αξιωματούχων του εξ’ ανατολών γείτονα… πυρπολούν σε καθημερινή βάση το κλίμα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τις ευθείες απειλές και τις βερμπαλιστικές κορώνες της τουρκικής ηγεσίας να αποτελούν, πλέον, σταθερό κομμάτι στο μενού της ακραίας ρητορικής.

Η Αθήνα, όπως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους κυβερνητικά στελέχη, βρίσκεται σε…κατάσταση κόκκινου συναγερμού απέναντι σε ένα γείτονα που οδεύει με…σπασμένα φρένα την κατηφόρα των προκλήσεων.

Η ελληνική πρωτεύουσα παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφαστικότητα τις κινήσεις της Άγκυρας, τη στιγμή που ηχηρό μήνυμα υποστήριξης των θέσεων της χώρας μας αναμένεται να εκπέμψουν από το Αλικάντε της Ισπανίας οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Νότιας Ευρώπης.

Το “οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα” αποτελεί, τις τελευταίες ώρες σταθερή επωδό των δημόσιων τοποθετήσεων παραγόντων της κυβέρνησης.

“Η κλιμάκωση αυτού του τύπου της λεκτικής υπέρβασης είναι κάτι το οποίο οφείλει να μας ανησυχεί όλους. Και πράγματι είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, επιχειρησιακή και διπλωματική, ενώ παράλληλα η ασφάλεια της χώρας βρίσκεται υπό διεθνή εγγύηση με συμφωνίες όπως η ελληνοαμερικανική και η ελληνογαλλική”, τόνισε (ΕΡΤ) ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

“Ούτε φοβόμαστε, ούτε πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε. Παρ’ όλα αυτά, δε μπορεί κανείς να προσπεράσει το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό υπάρχει ένας παροξυσμός σε επίπεδο ρητορικής, απειλών, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε όλα τα επίπεδα από την τουρκική πλευρά.

Προφανής στόχος είναι να μας κάνουν να απωλέσουμε κι εμείς την ψυχραιμία μας και να παρασυρθούμε σε αυτό τον κατήφορο. Οφείλουμε να τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει.

Να απαντάμε εκεί που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει και να έχουμε συναίσθηση ανά πάσα στιγμή ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, που η επιδραστική της ισχύς έχει αυξηθεί σε διεθνές επίπεδο, που μπορεί και αποδομεί πολύ αποτελεσματικά τα ανυπόστατα, ακραία και εντελώς απαράδεκτα της τουρκικής πλευράς”, σημείωσε (Σκάι) από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με την ελληνική πρωτεύουσα να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για…κάθε ενδεχόμενο.

Ηχηρή απάντηση των εταίρων

Βαδίζοντας προς το…ραντεβού των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, η Αθήνα στρέφει το βλέμμα της στην αυριανή Σύνοδο των χωρών του Νότου, που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία.

Μετά τις διμερείς συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα μία ευκαιρία ενημέρωσης των εταίρων μας όσον αφορά στις νέο-οθωμανικές κορώνες και τον εμπρηστικό λόγο της ηγεσίας της Τουρκίας, με πηγές της Γαλλικής Δημοκρατίας να επισημαίνουν πως οι ηγέτες των εννέα χωρών (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία και Ελλάδας) θα εκφράσουν τη στήριξη τους στην Αθήνα έναντι των απειλών που δέχεται από τη Άγκυρα.

Το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας, μετά το πέρας της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής και θεωρείται δεδομένο το μήνυμα προς την ηγεσία του εξ’ ανατολών γείτονα ότι η ακραία συμπεριφορά δε μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ευρώπη.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 29/9/2022]