H ΕΚΤ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ!

Η χθεσινή Πέμπτη στο μέλλον θα αποτελέσει ιστορικό σταθμό στα πράγματα της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία πρωτοφανή σε μέγεθος κίνηση, αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης και τα 3 βασικά επιτόκιά της!

Πρόκειται για μια κίνηση άκρως επιθετική, η οποία σηματοδοτεί μεγάλη στροφή και νέα εποχή στη στρατηγική του Συμβουλίου για την πορεία των τιμών στην Ευρώπη. Στρατηγική η οποία διαμορφώνεται εντελώς διαφορετικά, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.

Όπως ήταν ήδη γνωστό, παύει η πρακτική του forward guidance. Πέραν αυτού, και με ξεκάθαρη δήλωση της Προέδρου Λαγκάρντ, η πολιτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και εμπρός, θα αποφασίζεται αποκλειστικά ανά συνεδρίαση και ανάλογα την πορεία των γνωστών μεγεθών. Όχι εκτιμήσεις, όχι προβλέψεις, όσον αφορά τα προς εφαρμογή μέτρα. Δηλαδή ένα ξεκάθαρο “βλέποντας και κάνοντας” από την Φρανκφούρτη! Μια στάση πρωτάκουστη, που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν από την ΕΚΤ. Ούτε καν επί Τρισέ…

Γεγονός το οποίο από μόνο του καταδεικνύει το μέγεθος της σοβαρότητας και την κρισιμότητα της κατάστασης, όσον αφορά το μεσοβραχυχρόνιο μέλλον των οικονομιών της Ευρώπης.  Η σημασία του δε γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, εάν αναλογισθεί κανείς πως το βασικό σενάριο του Συμβουλίου δεν είναι αυτό της ύφεσης αλλά εκείνο της στασιμότητας!

Που πα’ να πει ότι η Κεντρική Τράπεζα φοβάται πολύ περισσότερο την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού, απ’ όσο αφήνει να φανεί στις δηλώσεις των στελεχών της και τις ανακοινώσεις της. Αυτονόητα, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί (και δεν είναι) ένα καλό νέο!

Ο βαθμός ανησυχίας που υπάρχει στον Πύργο της βόρειας όχθης του Μάιν, διαφαίνεται και από την ξεκάθαρη δήλωση πως η Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί στενά την πορεία των μεσομακροχρόνιων δανείων των εμπορικών τραπεζών, των γνωστών TLTRO’s (Targeted Longer-Term Refinancing Operations) και ειδικά της τρίτης έκδοσης του 2019, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει απεριόριστη (επί της ουσίας) ρευστότητα στις τράπεζες, ανάλογη αυτής που εκείνες με την σειρά τους παρείχαν στις επιχειρήσεις-μη πιστωτικά ιδρύματα.

Με απλά λόγια, παρότι η Κεντρική τράπεζα δεν αποσύρει το… μπαζούκας που έφτιαξε για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας, το οποίο δίνει σημαντικότατα κίνητρα κέρδους στις τράπεζες για να παρέχουν χρηματοδοτήσεις στην πραγματική οικονομία. Ταυτόχρονα προειδοποιεί τους τραπεζίτες να μην σκεφθούν την υπονόμευση της περιοριστικής της ρευστότητας πολιτικής που ξεκίνησε τον Ιούλιο, διότι αυτοί θα είναι εκείνοι που θα μετανιώσουν. Μία ελαφρά συγκαλυμμένη αλλά καθαρή προειδοποίηση-απειλή προς τις εμπορικές τράπεζες, άλλο ένα πρωτοφανές για την ΕΚΤ!

Το μήνυμα της ημέρας πάντως από την Κεντρική Τράπεζα, είναι ένα και απόλυτα διαφανές: τα πράγματα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμα και μπροστά μας υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπάρχει όμως ένας θεσμός που είναι έτοιμος να κάνει όλα τ’ απαραίτητα, ώστε αυτές οι δυσκολίες να είναι κατά το οικονομικά δυνατόν και σώφρον ανώδυνες.  

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Πέτρου Λάζου, 9/9/2022]