ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΌΜΙΚΡΟΝ

Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν και στην παραλλαγή Όμικρον έχουν παραληφθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα (αρχικά αναμένονταν στις αρχές του Οκτωβρίου) και σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας έκτακτη ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. 

Θα ανακοινωθεί ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό, πότε θα ξεκινήσει, αλλά και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους.

Πρόκειται για 400 χιλιάδες δόσεις  της εταιρείας Pfizer που στοχεύουν και στο αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και στην παραλλαγή Όμικρον.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι είναι άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και οι έγκυες θα είναι οι ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα στη χορήγηση των νέων εμβολίων. Οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την 4η δόση του εμβολίου, δεν θα χρειαστεί για την ώρα να κάνουν και το καινούργιο, όπως αναμένεται να διευκρινιστεί.

Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός

Σημειώνεται πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως αναμνηστικά τουλάχιστον δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος. Δηλαδή τον να έχουν γίνει η δύο δόσεις του εμβολίου (ή εάν έχει πραγματοποιηθεί το μονοδοσικό) είναι προϋπόθεση για τη χορήγηση των νέων εμβολίων.

Την ίδια ώρα, όσοι έχουν λάβει τις τρεις δόσεις, πρέπει να δρομολογήσουν και την τέταρτη, πριν την έλευση ενός επόμενου κύματος πανδημίας μέσα στο χειμώνα, όπως προβλέπουν οι ειδικοί πως θα γίνει.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν κι αυτά για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση του εμβολιασμού.

“Αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου που σας έχει προταθεί να κάνετε την 4η δόση η καλύτερη λύση είναι να μην καθυστερείτε τον εμβολιασμό σας γιατί το σημαντικότερο στοιχείο στην προστασία σας είναι ο χρόνος” σημείωνε σε ανάρτησή του ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορίνης.

Όπως είπε, πρόκειται για επικαιροποιημένα εμβόλια με δύο “γεύσεις”, τα πρώτα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι της Όμικρον 1 (που δεν είναι και πολύ διαφορετική από την Όμικρον 2). Τα δεύτερα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι των Όμικρον 4 και 5.

“Αν μπορούσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το επόμενο υποστέλεχος της Όμικρον που θα έρθει, τότε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτό όμως ακόμα δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν και θεωρούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποκλάδος της Όμικρον, οπότε τα εμβόλια αυτά φαίνονται προς το παρόν ισοδύναμα. 

Το γεγονός ότι τώρα κυκλοφορεί η Όμικρον 4,5 και στην οποία έχει αναπτύξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανοσία σχετικά πρόσφατα, μάλλον μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να δημιουργηθεί έξαρση από αντιγοντικά όμοιο στέλεχος τον προσεχή χειμώνα. Η υποπαραλλαγή Κένταυρος, που ήταν και ο πρώτος υποψήφιος για την χειμερινή έξαρση, μάλλον είναι πιο κοντά στην Όμικρον 1, οπότε πιθανώς τα εμβόλια της Όμικρον 1 να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα” είπε.

Τι ρόλο παίζει ο μήνας που μολυνθήκαμε

“Αν κάποιος μολύνθηκε τον Δεκέμβριο-Απρίλιο (οπότε επικράτησαν οι Όμικρον 1 και 2) θα ήταν θεωρητικά καλύτερο να κάνει το επικαιροποιημένο Όμικρον 4,5, ενώ αν μολύνθηκε μέσα στο καλοκαίρι οπότε επικράτησαν τα στελέχη Όμικρον 4,5 θα ήταν μάλλον καλύτερα να κάνει το Όμικρον 1,2” σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 12/9/2022]