Ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει λάδι σε μια ήδη ανεξέλεγκτη φωτιά, με 345 εκατ. ανθρώπους να μην μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα.
Μπροστά σε μια επικίνδυνη επισιτιστική κρίση βρίσκεται ο κόσμος, όχι λόγο της έλλειψης τροφής αλλά λόγω των υψηλών τιμών στα προϊόντα, που πυροδοτεί ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία, που κάνει τους ανθρώπους να μην μπορούν να πληρώσουν για το φαγητό τους.
Ο πόλεμος «ρίχνει λάδι σε μια ήδη ανεξέλεγκτη φωτιά», δήλωσε ο Αρίφ Χουσείν επικεφαλής οικονομολόγος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών στο «Capital Connection» του CNBC.
Το γεγονός ότι η Ουκρανία, ένας ισχυρός παραγωγός αγαθών όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο έχει μειώσει σημαντικά τις παγκόσμιες εξαγωγές της μετά την εισβολή της Ρωσίας, δεν είναι ο βασικός λόγος που τροφοδοτεί την επισιτιστική κρίση.
«Δεν μιλάμε για διαθεσιμότητα τροφίμων αλλά για την αδυναμία των ανθρώπων να τα αγοράσουν λόγω των υψηλών τιμών. Αυτή η κρίση έχει να κάνει αποκλειστικά με τις τιμές, που σημαίνει ότι υπάρχει διαθέσιμο φαγητό, αλλά οι τιμές είναι τόσο υψηλές που ο κόσμος δεν έχει να το πληρώσει για να τις φέρει στο τραπέζι του»» υποστηρίζει ο Χουσείν.
ΟΗΕ: 13% υψηλότερες οι τιμές το 2022
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον Ιούλιο ήταν 13% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Ο ΟΗΕ εκτιμά οτι οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται, με το χειρότερο σενάριο να προβλέπει αυξήσεις κατά 8,5% επιπλέον στην παγκόσμια αγορά έως το 2027.
Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, που υποστηρίζει ότι η αύξηση των τιμών στα προϊόντα θα συνεχιστεί και μετά το 2024.
Η Μαρί Πανγκέστου, διευθύνουσα σύμβουλος αναπτυξιακής πολιτικής και συνεργασιών στην Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά, ότι «ο συνδυασμός υψηλών τιμών στην ενέργεια και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα επηρεάσουν την ικανότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας να ανταποκριθεί στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων τα επόμενα δύο χρόνια».
Παράλληλα, η αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας επισιτιστικής κρίσης που συμβάλλει στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, καθώς το κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές.
Οι τιμές εκτινάχθηκαν αφού η Ρωσία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 14% των παγκόσμιων εξαγωγών λιπασμάτων, περιόρισε τις εξαγωγές της το 2022. Αυτό με τη σειρά του, έχει μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών.
Τα πρώτα στοιχεία του ΟΗΕ για τα επίπεδα πείνας στον κόσμο, είναι εξίσου αποκαρδιωτικά καθώς ο αριθμός των ανθρώπων σε «έκτακτες καταστάσεις πείνας», τους οποίους ορίζει ως ένα βήμα πριν από την πείνα, έχει εκτιναχθεί από 135 εκατομμύρια το 2019 σε 345 εκατομμύρια το 2022.
Καύσωνας στην Κίνα
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή, επιδεινώνουν τις συνθήκες που συμβάλλουν στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις ξαφνικές πλημμύρες έως τα επίπεδα ξηρασίας.
Στις αρχές Αυγούστου, η χώρα εξέδωσε την πρώτη έκτακτη κατάσταση ξηρασίας καθώς οι κεντρικές και νότιες επαρχίες της, υπέφεραν για βδομάδες από κάυσωνα, με τις θερμοκρασίες σε δεκάδες πόλεις να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Το κύμα καύσωνα έχει εμποδίσει την παραγωγή καλλιεργειών και έχει θέσει σε κίνδυνο την κτηνοτροφία.
«Η παραγωγή ρυζιού, είναι σίγουρα πολύ ευάλωτη στις αλλαγές της θερμοκρασίας και του καιρού», δήλωσε ο Μπρούνο Καράσκο, γενικός διευθυντής του τμήματος βιώσιμης ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης.
«Όταν εξετάζουμε τη συνολική προσφορά παραγωγής τροφίμων στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, εκτιμάμαι τις καλλιέργειες που συνδέονται με τη βροχή και το νερό καθώς αποτελούν περίπου το 60% της συνολικής παραγωγής στην Ασία. Γι αυτό είμαστε πολύ ανήσυχοι, δεδομένων των ισχυρών καιρικών φαινομένων που έχουμε ήδη δει απο τις αρχές του έτους», υποστηρίξε ο Καράσκο.
(Φωτό: CEMILE BINGOL VIA GETTY IMAGES)
[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, της Γιούλας Ζαχιώτη, 31/8/2022]