ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ

Το ασαφές κλίμα το οποίο δημιούργησε η προ ημερών ανακοίνωση σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό άνω των τριάντα ετών (η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν, με την πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού να έχει ήδη ανοίξει από τη Δευτέρα) ξεκαθάρισε σε έκτακτη ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας όπως και την εμβολιαστική κάλυψη αλλά και τον χρόνο που είχε παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, επανέρχεται στη σύσταση εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση, πρώτον σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και εκείνων που διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Επιπλέον, ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ιδιαιτέρως εκείνων με υποκείμενα νοσήματα.

Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της αυξημένης ανοσοδιαφυγής, δηλαδή ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα που παράγονται από τη νόσηση ή και από τον εμβολιασμό, των νέων παραλλαγών της Όμικρον, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, συντελεί στο να παρατηρούμε, όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου, διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων, οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αναλογικά αριθμό νοσηλειών.

Περιορισμένα τα δεδομένα για τους κάτω των 30 ετών

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από αυτή την τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινώς ίσως περιορισμένα.

“Ωστόσο, συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων η Επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα, με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν μετά τη σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για τον λόγο αυτό πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό από την ηλικία των 5 ετών και άνω, η χορήγηση πρώτης αναμνηστικής δόσης στον ενήλικο πληθυσμό και δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω”, είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Τι περιμένουμε από τα νέα εμβόλια που στοχεύουν στις παραλλαγές

Τα εμβόλια, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, βρίσκονται στο στάδιο ακόμη κλινικής μελέτης, και υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορεί να θεωρηθούν πιο κατάλληλα για την εφαρμογή.

Τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις δύο μεγάλες εταιρείες, τη Pfizer και την Moderna, χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό που έχουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε.

“Όμως, μέχρι να γίνουνε τα εμβόλια και να εφαρμοστούν, αυτό είναι θέμα που απαιτεί χρόνο και όχι μόνο, και επομένως εάν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο το οποίο προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω λάθος να περιμένουνε, ιδίως οι ευάλωτες ομάδες για ένα καλύτερο εμβόλιο του φθινοπώρου ή του χειμώνα.

Μακάρι εάν το έχουμε. Αλλά συνήθως πορευόμαστε με αυτό που έχουμε και που είναι αποδεδειγμένα χρήσιμο” υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 1/7/2022]