CANADAIR, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΑΣΟΚΟΜΑΝΤΟΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΜΑΧΗ

Σε πλήρη ετοιμότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της ΠΜΚ, υπό το συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής για την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών

Τρία αεροσκάφη Canadair, τρία ελικόπτερα, 80 δασοκομάντος, 100 και πλέον ειδικά οχήματα, σύσσωμη η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίες, του στρατού, της ΕΜΑΚ και πάνω από 60 ομάδες εθελοντών, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος του Σέχ- Σου στη Θεσσαλονίκη και τα πευκοδάση της Χαλκιδικής.

Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση μίας φωτιάς, ενδεχόμενο που είναι ανοιχτό ανά πάσα στιγμή αυτή την περίοδο, επικαιροποιείται διαρκώς, καθώς στόχος είναι η άμεση επέμβαση για την κατάσβεσή της πριν απειληθούν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Ο συντονισμός και η καλή προετοιμασία των εμπλεκόμενων φορέων στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι λειτουργεί στην πράξη και αποδείχθηκε όταν πριν από ένα χρόνο, τέτοια περίοδο, ξέσπασε φωτιά στο Σέιχ Σου, στο ύψος του Αγίου Παύλου, σημαίνοντας συναγερμό, καθώς υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί απειλώντας ακόμη και κατοικημένες περιοχές, εικόνες που έζησαν προ ημερών οι κάτοικοι στην Πεντέλη και τα Μέγαρα στη βορειοδυτική Αττική.

Η άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας που επιστράτευσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ακόμη και ομάδες εθελοντών στις 13 Ιουλίου του 2021 στο περιαστικό δάσος του Σείχ Σου, απέδειξε ότι ο καλός συντονισμός, η συνεργασία των φορέων, με τη συμμετοχή και των δήμων, αλλά και η επαρκής επάνδρωση των υπηρεσιών μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς. «Τα ενδεχόμενο να προκληθεί φωτιά είναι κάθε ώρα και στιγμή και το πρώτο βήμα είναι η άμεση επέμβαση της Π.Υ για την κατάσβεση της. Ωστόσο η μεγάλη μάχη που καλούμαστε να κερδίσουμε σε μια τέτοια περίπτωση είναι ο χρόνος. Να μην αφήσουμε να περάσει γιατί ακόμη και τα λίγα λεπτά παίζουν καθοριστικό ρόλο για την καταστροφή που μπορεί να επέλθει» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπης Στεργιάδης.

Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των ειδικών δυνάμεων είναι σε επιφυλακή και πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί μια φωτιά. «Σε κάθε περίπτωση όμως ρόλο παίζει η τοποθεσία, καθώς αν προκληθεί πυρκαγιά σε κατοικημένες περιοχές, όπως τα δασοκτήματα σε Πανόραμα και Ωραιόκαστρο, και πέριξ του Σέιχ Σου, εκεί η κινητοποίηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού μπορεί να απειληθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες πολιτών» τονίζει ο κ. Στεργιάδης.

Στόλος έτοιμος για… δράση

Αναφερόμενος στο διαθέσιμο στόλο που θα χρειαστεί η Θεσσαλονίκη ή και οποιαδήποτε άλλη περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή η ΠΚΜ έχει ήδη μισθωμένα δεκάδες οχήματα, κατάλληλα να επέμβουν ακόμα και σε δύσβατες περιοχές, έχει ενεργοποιήσει τις περίπου 60 εθελοντικές μονάδες, ενώ είναι σε συνεννόηση με τους δήμους για να διαθέσουν τον δικό τους εξοπλισμό.

Παράλληλα, όπως λέει, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται τρία Canadair, τρία ελικόπτερα μεταφοράς νερού, 80 δασοκομάντος, εκπαιδευμένο προσωπικό που ανήκει στην δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ φέτος, για πρώτη φορά στις δασικές εκτάσεις των δύο περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, σχεδιάζεται η τοποθέτηση 15 δεξαμενές νερού, χωρητικότητας 30 τόνων η κάθε μία, προκειμένου σε περίπτωση φωτιά να γίνει άμεσα η κατάσβεσή της. Από αυτές οι 10 δεξαμενές θα τοποθετηθούν στη Θεσσαλονίκη, σε σημεία που θα υποδείξει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ οι υπόλοιπες πέντε στα πευκοδάση της Χαλκιδικής.

«Είμαστε όλοι οι φορείς επί ποδός έχοντας επικαιροποιήσει τα επιχειρησιακά σχέδια, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος φωτιάς. Επίσης, το διάστημα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αντιπυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Σέιχ Σου, στα δασοκτήματα του Ωραιοκάστρου, του Πανοράματος (Πλατανάκια), στη Θέρμη (λόφος Λάναρη) πέριξ των Λουτρών, καθώς επίσης και στα πευκοδάση της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική» υπογραμμίζει ο κ. Στεργιάδης.

Οι εργασίες καθαρισμού στο δάσος του Σέιχ Σου, γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Anti-Nero» για την προστασία των δασών και την συντήρηση του δασικού πλούτου της χώρας. Συγκεκριμένα, γίνονται εργασίες συντήρησης για την αποκατάσταση της βατότητας όλων των δασικών δρόμων και των αντιπυρικών λωρίδων σε όλη την περιοχή του περιαστικού δάσους, ενώ μικρά τεχνικά έργα γίνονται σε επιλεγμένα σημεία, όπως επίσης και εργασίες ασφαλούς διαχείρισης των υπολειμμάτων υλοτομίας στις τεχνητές αναδασώσεις πεύκης, που έγιναν λόγω της προσβολής από το φλοιοφάγο έντομο.

[ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/, της Φανής Σοβιτσλή, 25/7/2022]