ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – ΥΦΑΝΤΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ «ΔΙΑΣΙΔΙΟΥ»

Νέα δραστηριότητα σχετικά με τα υφαντά του Παλαιοχωρίου όπου παλιές υφάντρες του τόπου   μας δείχνουν την τεχνική του “διασιδιού”

Το στήσιμο του διασιδιού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που βρίσκεται ανάμεσα σε τριγωνομετρία και αριθμητική. 

Θα μάθουμε την τεχνική για το πώς στήνονται τα καλάμια με το νήμα, πώς γίνεται η σταύρωση, σε πόση απόσταση στήνονται τα πασαλάκια και πώς τραβούμε το νήμα σαν μπουκέτο για το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη εργασία που μόνο κάποιες γυναίκες γνώριζαν. Ολη η διαδικασία θα βιντεοσκοπηθεί για να μπορεί να παραδοθεί στις επόμενες υφάντρες. 

Η διάσωση της παραπάνω τεχνογνωσίας που έχει βαθιές ρίζες μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μέσω της παράδοσης και οφείλουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι να συμβάλλουμε στη διατήρηση της. Ο στόχος της δράσης μας δεν είναι τουριστικός.

Είναι η εκμάθηση της τεχνικής σε μια συνάντηση ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον για τον τοπικό πολιτισμό. Οπως όλες οι γνώσεις χρειάζονται προσήλωση και ηρεμία. Θα είναι ένα πολιτιστικό γεγονός και ευχόμαστε να εξελιχτεί σε μια μορφή δημιουργικής σύνδεσης του ιστορικού παρελθόντος με το σήμερα και το αύριο.

Οπως γνωρίζετε το Δεκέμβριο του 2021 σε συνεργασία με ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών παρουσιάσαμε στο Μουσείο “Αγγελική Χατζημιχάλη” τα καλλιγραφένια στρωσίδια Παλαιοχωρίου” από τη συλλογή του Ναού Παμ. Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου.

Δείτε εδώ και ένα σχετικό βίντεο:

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 12/7/2022]