ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΕΣΟΔΑ 15 ΔΙΣ. ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ

Ανεβαίνουν οι εκτιμήσεις για το φετινό καλάθι του τουρισμού, με τις τελευταίες προβλέψεις με βάση τις κρατήσεις του καλοκαιριού, να κάνουν λόγο για έσοδα στα 15 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστικών εισπράξεων πριν την πανδημία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο ΑΠΕ εκτίμησε πως είναι εφικτός ο στόχος των τουριστικών εσόδων στα 15 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει επιτευχθεί το 80% των εσόδων του 2019. Μάλιστα αυτή η εκτίμηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 ήταν η χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με έσοδα πάνω από 18 δισ. ευρώ και περισσότερες από 30 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό.

Αναλυτικότερα ο κ. Τάσιος επεσήμανε ότι ακόμα και η Βόρεια Ελλάδα, ακολουθεί κατά πόδας τους υπόλοιπους προορισμούς, καθώς οι Βαλκάνιοι απεγκλωβίζονται από το φόβο του πολέμου και οδεύουν προς τους ελληνικούς προορισμούς, ενώ οι νησιωτικοί προορισμοί της Νοτίου Ελλάδας γίνονται πόλος έλξης της αγγλικής, της γερμανικής αλλά και της γαλλικής αγοράς και μεγάλες τουριστικές ροές από αυτές τις χώρες κατευθύνονται στα νησιά.

Με μεγάλες προσδοκίες ο Ιούνιος

Ο Ιούνιος ξεκίνησε με υψηλές πληρότητες, πάνω από 70% στους δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Κρήτη και τα Επτάνησα, ενώ προσεγγίζουν ήδη το 80% οι πληρότητες σε Μύκονο και Σαντορίνη. Στα επίπεδα του 2019 αναμένεται να φτάσουν οι πληρότητες σε Ρόδο και Κω.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου είχαν προγραμματιστεί περισσότερες από 715 χιλιάδες θέσεις, με διψήφια άνοδο 14,8% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ για τη δεύτερη ο αντίστοιχος αριθμός υπερβαίνει τις 750 χιλιάδες, αυξημένος κατά 5,1% συγκριτικά με την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

“Πολύ θετικά ξεκίνησε η τουριστική περίοδος, σε δύσκολη και αβέβαιη διεθνή συγκυρία. Το βέλτιστο αποτέλεσμα εσόδων είναι καθοριστικό για οικονομία & κοινωνία. Τα προβλήματα έχουν αναλυθεί.

Ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να ξεπεράσει τον εαυτό του κι η Πολιτεία να ελέγχει & να επενδύει” ήταν το σχόλιο του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσου στο Twitter.

Στόχευση και στην αγορά της Ινδίας

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από μεγάλες τουριστικές αγορές, σύμφωνα και με το υπουργείο Τουρισμού. Μετά τις ΗΠΑ, από όπου αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα με απευθείας πτήσεις 500.000 ταξιδιώτες, ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνει και η Ινδία.  

Αυτός ήταν και ο λόγος που μετά από παρέμβαση του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό η Ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί και το Προξενικό Γραφείο, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων Ινδών πολιτών οι οποίοι θέλουν να μεταβούν στη χώρα μας για να περάσουν τις διακοπές τους.  

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα στην πολύ μεγάλη αγορά της Ινδίας αποτέλεσε έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στο πλαίσιο της στρατηγικής για προσέλκυση high spenders ταξιδιωτών.  

Οι Ινδοί τουρίστες κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, όσον αφορά τα χρήματα που ξοδεύουν στις διακοπές τους, ενώ φέτος η σχετική δαπάνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 122% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι Ινδοί όταν βρίσκονται στο εξωτερικό δαπανούν 4πλάσια χρήματα σε σύγκριση με τον μέσο Ιάπωνα και Κινέζο τουρίστα, 140% περισσότερα από τους Βρετανούς και 71% παραπάνω από τον Αμερικάνους. 

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 6/6/2022]