ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Αίσθηση προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος προς τους υπουργούς  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην  οποία ζητείται νομοθετική παρέμβαση ώστε να μπορέσουν να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο για την καλοκαιρινή σεζόν νέοι συνταξιούχοι, αλλά και εκπαιδευτικοί.

Σκοπός της πρότασης να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό, που γίνεται όλο και πιο έντονη όσο ανεβαίνουν οι αφίξεις και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και βαδίζουμε προς την “καρδιά” του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την ΣΕΤΚΕ, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την εξεύρεση εργαζομένων στον τουρισμό και έχουν δοθεί κίνητρα, όπως ενδεικτικά με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία προβλέπει αύξηση στους μισθούς 3% για τη φετινή χρονιά και επιπλέον 4% για το επόμενο έτος, αυτές δεν έχουν αποδώσει και το εν λόγω πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο.

“Ωστόσο, υφίσταται έντονο ενδιαφέρον για εργασία, τόσο από νέους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν την ικανότητα (σωματική και πνευματική) να εργασθούν, όσο και από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είτε δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες είτε επιθυμούν να έχουν παράλληλη απασχόληση” σημειώνει στην επιστολή της.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, η πρόταση των καταλυμάτων είναι να μην υπάρξει 30% περικοπή στη σύνταξή τους για τους μήνες που θα εργαστούν στον τομέα του τουρισμού και όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς να δύνανται να παρέχουν παράλληλη εργασία ανεξαρτήτως των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας – σύμβασεών τους. Επιπροσθέτως και οι δύο κοινωνικές ομάδες να φορολογούνται για το εισόδημα που θα λαμβάνουν.

Κορυφώνεται η έλλειψη προσωπικού

Η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή ήδη από την αρχή της άνοιξης όταν οι ξενοδοχειακές μονάδες ξεκινούσαν τον προγραμματισμό τους για τη φετινή τουριστική σεζόν. Φορείς του τουριστικού χώρου είχαν αποδώσει τη δυσκολία στελέχωσης των θέσεων στην πανδημία και ειδικότερα στην αλλαγή προσανατολισμού των εργαζομένων.

Υπολογίζεται πως οι κενές θέσεις στον τουριστικό χώρο έφταναν τις πενήντα χιλιάδες. Η πανδημία, όπως εξηγούν επιχειρηματίες του χώρου έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς πολλοί εργαζόμενοι στράφηκαν σε διαφορετικό επαγγελματικό τομέα, με μεγαλύτερη μονιμότητα, καλύτερες αποδοχές και λιγότερες ώρες εργασίας.

Όλα αυτά την ώρα που η ζήτηση για διακοπές κορυφώνεται και όλα δείχνουν πως σε επίπεδο αφίξεων θα φτάσουμε στα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ τα έσοδα εκτιμάται να αγγίξουν τα 15 δισ. ευρώ, καλύπτοντας μεγάλο μέρος από τα 18 δισ. ευρώ που έφερε ο τουρισμός το 2019.

Σημειώνεται πως οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούσαν να υποβάλλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).  Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 9/6/2022]